Libre ofis - špansko selo za Srbiju ;)

…ili…koliko smo bogatiji od Španije, pa ne moramo da štedimo kao oni?

https://joinup.ec.eu…tch-libreoffice

Ili su neki naši političari zagrejani samo za Mjakrsoft (namerno ispisano pogrešno) proizvode a ovamo niko neće da pogleda ni ovaj sajt http://sr.libreoffice.org/ (kao da je za njih a i za obične ljude špansko selo)

Budući penzioner Stevica traži zamenu, nikad se ne zna može neki od Ponosnih i iz Srbije da se probere :).

http://www.microsoft…tatementPR.aspx

Privatne firme itekako znaju za Open/Libre Office.

A koliko privatnih firmi zna za OO ili LO? :frowning:

Naglasak je na državnim firmama jer bi one trebalo biti uzor privatnim…

Vest i kod nas - Vlasti Valensije (u Španiji) prešle na Libre ofis http://www.itvesti.info/2013/08/vlasti-u-valenciji-od-sada-koriste.html - hvala ITvesti na objavi.

Kao što je @[member=‘Sioux’] već pomenuo privatne firme su već počele da se navikavaju na OO ili LO (zavisi od lica koja su nosioci IT funkcije u njima). Ipak, i dalje postoji (relativno) loša podrška pomenutih paketa za rad sa zatvorenim MS formatima pa prilikom razmene dokumenata unutar samog preduzeća ili u kombinacijama firma/firma, firma/država, dolazi do problema (formatiranje strana, štampanje i sl.). Ovo će se rešiti prelaskom na korišćenje otvorenog formata (.ODF), što bi trebalo da bude sledeći logičan korak u implementaciji ovih rešenja.

Zanimljiva stvar je da se i u državnim organima stvari polako menjaju - pre neki dan sam u prostorijama Opštinske uprave naleteo na nekoliko računara sa legalnim MS sistemima ali sa preinstaliranim OO paketom :). O tome još uvek nema velike priče, a možda je to i dobra stvar. Naime, za sada se verovatno radi o entuzijazmu IT-a koji održava mrežu i računare, u najboljem slučaju se radi o pokušaju uštede lokalne samouprave. Bojim se da je, dok se stvar na nivou države ne promeni, dok liberalizacija u svakom smislu ne postane glavni kurs države, bolje da MS ne sazna za ove sporadične slučajeve. Njima će tada biti lakše da “gase manje požare” poklanjanjem licenci (prividno, dok se “ne navuku klijenti” :slight_smile: ).

Mislim da je najveći problem upravo to što je @[member=‘drummer’] napisao, nekompatabilnost zbog ekstenzija i različitih verzija, na kraju krajeva i MS-ova ekstenzija docx ne može da se otvori na starijim verzijama Office, kamoli onda da očekujemo da MS office može bez problem da otvori neki OO ili LO dokument. Ruku na srce i OO/LO i dalje teško otvaraju i saradjuju sa MS formatima i veoma često se desi da je teks kompletno zbrljan i nepregledan.

Koja opština je u pitanju? :slight_smile:

@Commander

MS-ova ekstenzija docx ne može da se otvori na starijim verzijama Office

Verzija 2.3 iz 2007.g. bez problema prepoznaje i otvara docx format…

MS office na to sam mislio ne openoffice.

@Commander
Ok, pogrešno sam razumeo :slight_smile:

No problemo :wink:

Kao što rekoh ako MS ne može/neće da uradi kompatabilnost medju SVOJIM formatima onda ćemo se boga mi načekati da se to desi na relaciji OO MSO.

Valjevo :slight_smile:

Pohvalno :wink: Da nisi ti imao uticaja u tome? :wink:

Sve u svemu, po tom principu ako se gleda nekompatibilnost između formata mi se čini kao loš izgovor za ne prelazak na LibreOffice. Najbolje rešenje je bataliti MS odmah i suočiti se sa problemima :playboy:.

Ili da se svi zakucaju na identičnu verziju što duži vremenski period, bez obzira na bugove :connie_jackinabox: .

M$ ofis sam napustio krajem 90-ih…oduševljavao sam se starofisom, verzija koju sam počeo ozbiljnije da koristim je 5.2, i na wintendo i na inux računaljkama :slight_smile:
Kasnije je došao Ooorg, i dan danas ga koristim, i ne pada mi na pamet da koristim bilo šta drugo za svakodnevne potrebe :slight_smile:

[ATTACH]1852.IPB[/ATTACH]

To bi bilo najidealnije, pustiti da svako koristi šta hoće :).

Međutim država bi trebalo biti transparentna i da ispostavi račun svojim građanima, koje su tu prednosti da se i dalje potpisuju ugovori sa MSom? Kompatibilnost, nije nego :air_kiss: .

@dvajedan

Postoje različite države na planeti, ovakve ili onakve…ne bih da tvrdim da je naša najgora, ali sasvim sigurno spada u trećerazrednu kategoriju “preduzeće za organizovani kriminal d.o.o. -Srbija” :smiley:

Kompaktibilost i tradicija, čuvari našeg i vašeg poverenja :wacko2: .

Slično je i kod mene, Čak sam se toliko odvikao od MS-a da se iznerviram kad sednem kod nekog za računar da nešto odradim u office a otvori mi se neki njihov interfejs u kome se ne snalazim iz prve.
Što se tiče kompatibilnosti zavisi koliko je kompleksan dokument, nemam tih problema u firmi a za slanje drugima exportujemo u .pdf ili starije ms formate da bi ljudi mogli da ih otvore.
To sa dokx je vrlo zanimljivo kad neka firma pošalje papir u tom formatu, da nemamo libre ne bi ih nikad otvorili, jer ko je lud da kupuje novi office svakih par godina. M$ to radi namerno da bi prodavao nove verzije i uzimao budalama pare.
Nek se uvredi ko hoće ali u 99% slučajeva samo budale kupuju MS office pored sasvim solidne alternative kao što je Libre.