Linux From Scratch?!

Interesuje me da li se neko od vas upuštao u avanturu sa LFS-om i, ako jeste, kakva su mu iskustva?

Ja sam jednom poželeo da se bakćem s tim. Ali za sada na tome sam i ostao :wink: Ko želi da se ozbiljno upušta u priču oko linuksa ovo bi trebao barem da proba.

Lepa je to ideja ali ti treba dosta vremena i živaca… a i kafe i cigara uz to…

Znate kako, ja sam kao i većina linuksaša isprobao raznorazne distribucije, a ostale su mi još “dve” u planu: Gentoo i LFS (iako nije distribucija).
Kontam da mi Gentoo neće biti problem, budući da sam na Arch-u (kažu ljudi da kada instaliraš jednu od ove dve i drugu ćeš lako), tako da mi preostaje jedino da se poigram sa LFS-om i otuda ovo moje interesovanje.
Ako nekoga zanima pre par dana je izašla nova verzija uputstva za LFS (online[/url] ili [url=http://www.linuxfromscratch.org/lfs/downloads/7.1/]download) pa ako neko od vas ima slobodnog vremena na pretek, eto vam zanimacije.
Šta da vam kažem osim da sam skinuo pdf uputstvo, da ga polako iščitavam, pa ko zna možda jedne lepe godine odradim i svoju distribuciju :wink:

Treba ti knjiga, treba ti neko osnovno znanje oko linuxa i najviše od svega ti je potrebno vreme.

LFS je jedan čitav projekat, ne puko prilagođavanje postojećeg sistema. Ima knjiga koja se upravo tako zove, ja je čitam da bih savladala linux, a ti uzmi pa je pročitaj i razmisli imaš li volje i vremena za to?

U principu je to dosta automatizovano. Jedino treba skinuti pakete. Sve posle toga je čista resavska škola. :wink: LFS čak dolazi sa unapred pripremljenim init skriptovima i konfiguracionim datotekama. Btw, sam LFS nije dovoljan za funkcionalan desktop sistem. Za to postoji BLFS koji proširuje priču i na širi krug korisničkih aplikacija.

Svakako stoji preporuka Icy_blue da se prvo upoznaš sa materijom. A i da bi uvideo da li si spreman da odvojiš vreme za to.

@Aleksandar: Između Archa i Gentoo-a postoje određene sličnosti, ali generalno je Arch malo “lakši”. Iako je moguće (re)instalirati ceo sistem iz source nakon instalacije base i dev-base (putem Arch build sistema), većina Arch korisnika je više nego zadovoljno pacmanom. Gentoo je ipak jedan nivo iznad po kompleksnosti. Inače, Gentoo je optimizovan, ima menadžer paketa i upravljanje softverom je dosta lakše nego na LFS. Jedina prednost LFS-a je ručna kompilacija i instalacija (kod Gentoo-a to automatizuje portage) tako da neko sa nekim srednjim nivoem znanja može dosta toga naučiti. Za naprednije korisnike LFS nije toliko zanimljiv.

Hvala Bocke na odgovoru.
Sve ja kontam to što si rekao i, ja ne mislim da “bežim” od arch-a i packman-a, ali mi jednostavno treba neki aj da kažem izazov, neki distro što se razlikuje od svega što sam do sada isprobao. Treba mi nešto sa čime bih mogao da se poigram u vb-u u trenucima extremne dosade, a da ujedno možda nešto i naučim ;).
Ako imaš neki ultra-giga-sajber komplikovan distro/os za preporuku, bio bih ti zahvalan. :slight_smile:
Poz.

p.s.
Da nije možda ono što ja tražim neka od varijanti BSD-ova (o njima nemam blage veze)?

BSD je malo drugačija priča od Linuksa. Možda će ti biti interesantnije zato što ima i dosta nepoznanica. :slight_smile:

Gentoo odgovara tvom opisu. Crux ili Lunar takođe.

Nešto malo lakše opcije su Slackware ili Arch.

Btw, u svakom slučaju, da bi stvarno naučio morao bi i da istražuješ, isprobavaš, pišeš build skriptove, pokušavaš da optimizuješ sitem, dodaješ stvari koje ne dolaze podrazumevano sa distroom, itd. Sve pomenute distribucije su odličan izbor za to.

Arch i Gentoo to dosta automatizuju i ima dosta dokumentacije. Slackware, s druge strane je manje automatizovan za te “neplanirane” stvari i dosta je dobar distro za hakovanje, testiranje i isprobavanje. O Lunaru ne znam mnogo. Zasnovan je na SourceMagu (koji je trenutno neaktivan). Sistem je malo drugačiji od Gentoo-a, ali je u principu slična priča. Nisam siguran za optimizaciju. Što se tiče Cruxa, Arch je nastao po uzoru na njega. Mislim da koristi NetBSD pkgsrc.

Nijedna od pomenutih distribucija nije teška za instalirati ako imaš nešto iskustva. Ono što može biti teško je prilagoditi sistem sebi. Čak i kad nije teško, zahteva jako mnogo vremena. Koja je izazovnija to zavisi od tebe i šta želiš da uradiš. Kao i koliko imaš vremena. :wink: RPM i DEB bazirane distribucije su jako teške za hakovanje zbog velikog nivoa automatizacije. Korisniku se ne da mnogo mogućnosti da petlja po sistemu. Ali nisu ni namenjene za to. Njihov posao je da jednostavno rade. Naravno i jedan i drugi sistem ima svoje mane i prednosti. :slight_smile:

BSD je svakako interesantna opcija, ali BSD nije Linuks. Ako hoćeš da zađeš dublje u Linuks svet, izaberi jednu od pomenutih distribucija. Ili neku od nepomenutih, ako ima dovoljno veliku zajednicu.

Btw… Od pomenutih, kod nas postoje BSD, Gentoo i Slackware zajednice. Tako da je moja preporuka da odabereš nešto od toga.

Hvala još jednom na odgovoru.
Preko slackware sam i čuo uopšte za linux tamo negde 2000-1 godine, video šta je, zainteresovao se, ali ubrzo odustao zbog nemogućnosti igranja igrica ;). Kasnije se to promenilo i upravo on je i bio prvi distro na mom kompu, ali su me ona podešavanja posle instalacije ubila u pojam, a ja sam hteo nešto out of the box, pa su ubrzo posle toga usledili k/ubuntu i ostali. Jel može da se na slackware-u instalira gnome (3), pošto sam čuo da je, ne znam od koje verzije, Patrick izbacio tu mogućnost (možda i grešim)?
Za crux znam, ali za taj lunar ne…dakle on upada u igru.
Jel naša bsd zajednica, ako si upoznat, aktivna ili samo postoji…?

Koliko sam primetio ne vrcaju nešto od preterane aktivnosti, ali još uvek mrdaju i piše se skoro svakodnevno. Još su živi. :wink:

Što se tiče Slacka, Gnome 3 je tu. Za Cinammon nisam siguran. Postoji Gnome već dugi niz godina iz trećih izvora. A novije verzije imaju i nekoliko novotarija kojih nije bilo pre 5-10 godina. Za spoljne pakete je tu SBo, za Gnome - GSB, slackpkg je sada standardno uključen u Slack, itd.

Onda i slack upada u igru, posle 100 godina :wink:
Ja hteo gentoo i lfs, a čini mi se da se lista želja proširila. Dobro je pa postoji virtualbox.

Ukoliko te interesuju serveri i njihovo podešavanje a pritom bi da probaš nešto novo (nešto divlje :wink: ) zabavi se malo sa BSD-om (moje preporuka freebsd jer je “core”) ovduševićeš se sposobnostima i mogućnostima.

Jednom prilikom (možda je i urban mit ali tako se priča po netu) Linus u intervju rekao da pre nego što je napravio Linux, znao BSD… linux u ovom obliku nebi nikad ni postojao!

Sinoć sam dobio preporuku (hvala tilda) da probam ghostbsd - live cd, instalacija laganica…- pošto stvarno nikada nisam ni pomišljao o bsd-u, za početak ću da isprobam ove laganije, za pacere. Danas ću se poigrati čisto da vidim šta, gde, kako, razlike u odnosu na meni poznate linux distr…pa ću onda da vidim te žešće igrače. Poslednja verzija ghostbsd-a koristi ladno gnome 2.32.1 (ima i sa lxde):slight_smile: Pazi ovo GhostBSD 2.5 install
Evo nešto sam iskopao o toj Linusovoj mudroliji Linus Torvalds has said…. Nisam čuo ranije za tu njegovu izjavu, ali me je sada bacila u neko razmišljanje :slight_smile: :wink:
Ovaj lfs će da malo pričeka…

Upravo to vezano za 386BSD, čak je negde i postojao email kome je on uputio taj tekst, valjda prijatelj ili kome već pa je procurelo u javnost da Linus maltene žali što je napravio Linux a ne nastavio razvoj BSD-a.

Mada kako godine prolaze BSD sve više umire, tačnije njegova filozofija nestaje, iako se u svetu par superračunara vrti na BSD-u… nema leba od toga.

Objavljen LFS 7.4 Stable:

LFS 7.4 Stable Release Bruce Dubbs - 2013/09/08
The Linux From Scratch community announces the release of LFS Stable Version 7.4. It is a major release with toolchain updates to binutils-2.23.2, glibc-2.18, and gcc-4.8.1. In total, 32 packages (of 62) were updated from LFS-7.3 and changes to bootscripts and text have been made throughout the book.
You can read the book online[/URL], or [URL=“http://www.linuxfromscratch.org/lfs/downloads/7.4/”]download to read locally.

http://www.linuxfromscratch.org/news.html

So, get it while it’s hot :slight_smile: .

Tu je i BLFS, trenutno pretty uptodate:

http://www.linuxfromscratch.org/blfs/view/stable/

Jel probao neko ovo da instalira u virtualbox-u i da li je tako nešto uopšte moguće, a onda i lako?

Moguće - svakako, lako - nikako, zanimljivo - mnogo, upotrebljivo - manje ili više samo u edukativne svrhe.