Linux Mint 13 "Maya" KDE RC

Na zvanicncom sajtu objavljena RC verzija Linux Mint 13 “Maya” KDE izdanje:
http://blog.linuxmint.com/?p=2
Za sve koji vole aplikacije pisane u QT-u , stize distribucija sa 5 godina podrske.
Ocekujem da naprave pregled i napisu ponesto o onome sto su videli.

P.S. @calex, siguran sam da ces videti ovu temu…

Инсталирао сам ја то још у среду, видео сам како склањају претходно тестирану RC верзију али и одмах убацују нову и пролази тест. У току дана се појавила и скинуо па инсталирао.

Ових дана сам је трошио, таман сам се спремао да проверим да ли има неке предности у односу на Кубунту 12.04 … синоћ сам хтео да инсталирам неки виртуелни ОС … али не ради. Пријављује да нешто није у реду и да фали … пошто ми није било хитно, рестартовао сам Кубунту и све лепо ради. Исти VirtualBox, исто је скоро све остало али у КМинту не ради. Пробаћу још једном али ме већ копка ово брљање, шта уопште може да буде предност у односу на већ дуго постојећи и стабилни Кубунту 12.04?? Јесте да је К12.04 првих дана стално избацивао грешке али сам скоро опет инсталирао, одрадио апгрејд … и грешака више нигде нема. Пошто за сада ама баш све ради а КМинт је у старту почео са проблемима … можда и останем на оригиналу.

Нисам ништа писао јер се овде цене минималистички линухи а не ови који личе на онај омражени ОС. :))

A kakvi su za sada sistemski fontovi u Mint KDE. Uvek su u KDE okruženjima drugih raznih distribucija fontovi bili nekako tanki, sitni, teško čitljivi…odvratni. Uvek sam morao da bunarim u podešavanjima za fontove da prilagodim probližno kao recimo u gnome okriženjima.

Da li se može nadograditi Kmint 12 na Kmint 13. I , normalno, kako?

Može da se nadogradi i na Gnome 3 ako hoćeš… nije problem nadogradnja već upotreba i bagovi posle toga. Obzirom da 12-ica ima dosta problema iako je finalna verzija… ja bih radije išao na čistu instalaciju, iako i sam teram od alpha Cimet ali to je već druga priča on je dosta stabilniji nego ova KDE izdanja.

definitivno clean install!

I sam sam u sebi tako razmišljao, ali ajde da pitam iskusne poznavaoce KDE materije. U svakom slučaj sada ga skidam i ako uspem da ga večeras instaliram.

Последњих месеци сам пробао десетине разних линуха и не сећам се да су системски фонтови на КДЕ варијантама били нешто гори од оних на гноме. Можда је тако било у претходним КДЕ окружењима, прескочио сам пар генерација па не знам како је било.
Који и где конкретно па да погледам, скинем неки детаљ па да провериш?

Не знам како би ишао апгрејд 12 на 13 пошто је 13 и даље RC … до пре неки дан сам имао инсталиран КМинт 12 и осим оног детаља да googleearth није хтео да се стартује а решење је било једноставно, остале проблеме нисам имао. Можда је ту у питању другачије понашање због другог хардвера или другачијег коришћења, од како пробам КДЕ, ваљда никада ниједан није нешто брљао. Ту не рачунам овај Кубунту 12.10 алфа који је нестабилан али је он ипак у препрепрефази. Хм, скоро сам опет пробао Kanotix, све лепо прође али апгрејд не иде, пријављује неке конфликте.

Ајде ако неко инсталира KMaју нека провери да ли му ради virtualbox. Синоћ сам нешто хтео да пробам, набацио virtualbox, креирао макину … али није хтела да стартује, нешто недостаје па је потребно да се још нешто дорађује … нисам имао времена, дигао сам Кубунту 12.04 и на њему све ради.

Кад мало размислим, зашто бих уопште користио КМинт ако Кубунту добро ради? Нарочито зато што ем касне (тек се појавила RC верзија која ми помало брља) ем Кубунту већ избацио две алфа верзије 12.10 који ми делује преобећавајуће? Неколико недеља ми је инсталиран Кубунту 12.04, сада сам мало пробао КМинт и мање више је исто … али ми овај први делује стабилније. Шта је то што КМинт нуди као предност? За сада је једина разлика што један основни детаљ не ради, има ли нешто што превиђам?

Kubuntu je od verzije 12.10 u rukama zajednice, Canonical vise ne finansira razvoj. Uspeli su da pronadju i novog sponzora, i videcemo kako ce da izgleda od jeseni.

Ово се првенствено односи на онај прозор са додатним драјверима какав још нисам виђао на линухима. За сада 12.10 а2 брља, сваки други старт налази неке проблеме … али кад прође, лепо ради. Видећемо како ће да га заврше.

Хм, можда се прерано радујем, прозор постоји у 3.5.0.2 али га је апгрејд у 3.5.0.4 испразнио и опет нема ништа.

Novi MInt 13 KDE RC obećava. Mnogo je stabilniji, dorađeniji, manje problema imam u radu nego sa Mint 12 KDE svojevremeno. Ustvari, za sada nemam ni jedan problem, sve radi. Instalirao, apdejtovao, podesio, i sve je ok. Čak radi i mint Software Manager, koji nije radio kako treba na Mint 12 KDE. Nervira me par stvari, ali to nema veze sa Mintom, radi se isključivo o KDE okruženju, zbog čega inače ne koristim KDE, ali mint sam morao da probam i vidim šta su novo lepo uradili naši Mintovci.

Шта те конкретно нервира на КДЕ? Да ли си пробао virtualbox на КМинту 13, креирај неку вирт макину па кликни на старт, код мене не иде, пријављује да нешто недостаје. На Кминту 12 је све нормално радило, као и на КУбунту 12.04.

Иначе сам јуче изгубио пола дана али сам опет набацио Ultimate Edition 3.3 па апгрејдовао на 12.04, то ми је сада најбољи КДЕ (мада су под њим још многа ДЕ али мене само ово занима). До 3.5 ћу вероватно да останем овде.

^^ Svašta me nervira, za početak fontovi. Ceo dan podešavam fontove posle instalacije, ne odgovaraju mi podrazumevani fontovi u kde. Zatim, ne mogu da isključim u kalendaru da mi ne pokazuje praznike, to me savršeno ne interesuje, kada je dan nezavisnosti ili šta ja znam. Opcija Display Events - ne znam da li tome služi, stoji mi deštiklirana.

Probao sam virtualbox, skinuo sam najsvežiji sa njihovog sajta, ne znam kako si ti instalirao, i radi. Instalirao sam za probu Lubuntu 12.04, sve je ok, nema prohteve virtualbox.

Шта знам, не сметају ми основни фонтови али је то већ ствар навике. А календар … сад сам погледао да видим о чему пишеш а мислим да сам прошлог месеца то исто урадио … вероватно има начина да се избаци али то никад и не погледам.

Пробао сам да инсталирам неки вирт windows и обе макине које сам прво направио нису ни хтеле да крену. Ајде реинсталираћу програм па ћу да пробам и са lubuntu, можда се само нешто збркало.

едит: Фалио је неки кернел, зашто и како немам појма. Додао сам га и сада ради.

Јуче је изашао финални КМинт 13, инсталирао и нисам нешто одушевљен. Сиромашан фонтовима, као и остали, virtualbox ипак брља, а одмах по инсталацији, као и код RC верзије преко 300 апдејта и довлачење преко 200 мегабајта (или беше преко 200 апдејта и преко 300 мегабајта ал свеједно). Могли су бар у односу на RC да апдејтују имиџ.

Одмах по инсталацији сам одрадио комплетан апгрејд и он изгледа није добро одрађен, неки кернели се нису инсталирали, било је опет довољно да додам онај генерички и virtualbox је прорадио. Види се да ово ради мали број људи и да се ради онако необавезно.

На први поглед је Кубунту поузданији, нарочито када се одради апгрејд јер основна инсталација пријављује проблеме, после апгрејта их нема али ми је и даље Ultimate Edition 3.3 са дизањем на 12.04 апсолутно комплетан и поуздан. Сада још да се појави 3.5 са KDE (3.4 га нема) па да оверим да ли је прави наследник овом 3.3 и да изаберем. КМинт 13 дефинитивно још увек није добар избор, остаће инсталиран па ћу повремено да га апгрејдујем, можда поправе ове дечје болести.

…ma čekaj samo Pinguy KDE, pa da vidimo šta to znači biti ispoliran distro :))

Мој покушај да то одрадим није прошао славно … мада сам пробао и да на LMDE додам КДЕ и није било добро а после се појавила нека инсталација из кућне радиности која је била ОК. Мораћу да проверим на Pinguy сајту/форуму да ли уопште планирају тако нешто. Ипак, ако UE 3.5 буде на нивоу, не морам даље да тражим. Како год, увек ћу да нађем времена да инсталирам UE 3.3 (лакши део посла) и онда апгрејдујем на 12.04 (тежак и дугачак посао) јер је резултат претерано добар.