Linux Mint 14 KDE

Пошто је и претходна КДЕ верзија овде, да почнем нову тему.

Даклем, кандидат КНада је на својој партицији, инсталирао сам је као и све што иначе користим па ево пар утисака.

Инсталација је нормално прошла, појављује се ту и тамо понешто зелено уместо плавог али је то Клем приметио и средиће за стабилну КНаду. Наравно, то зелено остаје и после инсталације. Још једна ситница, заборављена икона за инсталацију која обично нестане када прође први круг.

Први апдејт, 91 комат и 166 мегабајта. Уобичајено за Минт, изгледа да када почну тестирање, не мењају што и није неки проблем. Сам апдејтер је и даље прилично лош, после овог апдејта је пријавио да је све ажурно али је касније у конзоли sudo apt-get upgrade донео 5 нових апгрејда као и dist-upgrade где је прешао на 3.5.0-19. На синаптику нема upgrade дугмета које се појављује на свим осталим новим линухима … не знам каква им је то идеја пошто без конзоле тешко да би прошао пун апгрејд. Код других вероватно све може да иде и тим путем.
Од осталог, једино сам за сада приметио да gparted опет неће да се покрене тј не ради gparted-pkexec него сам морао да преправим у kdesu gparted. То је био проблем у Кубунту 12.04 и осталима, после је исправљено али у КНади и даље не ради.

Све остало ми на први поглед ради нормално, пробаћу мало али ћу ипак да сачекам стабилну КНаду. Нисам нешто одушевљен, детаљи који разликују КДЕ Минт од рецимо Кубунту ми се не свиђају (апдејтер некомплетно ради посао, welcome screen ми не значи ништа, software manager и не користим поред синаптика) па опет размишљам зашто бих КНаду а не Кубунту. Нешто сам пропустио што КНада има а Кубунту нема?

Kako to misliš neće ? Linux Mint i njegov Mint Update nikada nije ažurirao kernel svojevoljno, to je tako od kada znam za Mint, nebitno za DE. To je zbog stabilnosti. Moraš da uključiš opcije u Update -u.

http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=61&t=111929

@drinx

Нешто ми се ту не допада са тог линка

[CODE]Solution:

  • Launch the Mint Updater
  • Go to “Edit” => “Preferences”
  • Inside the dialgue box “Preferences”, in the columns “Safe” and “Visible” tick all tick boxes for all 5 categories.[/CODE]

За 4 (Unsafe) и 5(Dangerous) каже у самом сетовању да је то нешто непроверено и потенцијално опасно, по томе ако је кернел упдате под тим опцијама алал му ћуфте. :wink:

Nego šta ! Zamisli da ti posle update -a kernela otkaže wifi adapter na primer :connie_pumpkinsmile: shit happens

Хоћеш да кажеш да минт апдејтер ради сигурна ажурирања за разлику од apt-get update, apt-get upgrade и apt-get dist-upgrade који могу да доведу до тога да пропусте нестабилан апдејт и направе разне проблеме??

Ni jedan ni drugi neće to uraditi ako ti nije u “Software source and options” to namešteno.

Зато сам и написао, инсталирао систем, минт апдејтер је пријавио 91 апдејт и 166 мегабајта саобраћаја, одрадио то и пријавио да је све у реду. Онда се на sudo apt-get upgrade појавило још 5 апгрејда а на sudo apt-get dist-upgrade је прешао на 3.5.0-19. Наравно, изворе нисам мењао ни додавао а једино је за КДЕ требало да убацим нови.

Calex, Mintovci su tako smislili i ostavili da bude podrazumevano. Što bi ti uopšte radio dist-upgrade ? Ako ti sve radi, to je to druže.

Чејкај мало па то није нормално, зашто би онда уопште неко радио на том кернелу и стављао измене ако ће то да обори ситем.
Испаде то они раде из ћефа, ваљда ту нову верзију тестирају, по томе онда све можемо да закуцамо и да не радимо никакав упдате.
И у том кернелу се нешто исправља, или је то подршка за нови хардвер или неко побољшање за неки хардвер, неки пропуст. Овако испада
да је најбоље не радити упдате. То да откаже wifi то већ и нијe ништа ново то се пословично дешава код преласка са једне верзије на другу :connie_pumpkinsmile:
И те измене кернела то нису неке драстичне измене, драстични скокови нпр. 3.2 на 3.5 то су измене у оквиру исте верзије нпр.3.2.ц.ц

^^ Nemoj da globalizuješ stvari toliko.

Radi se o tome da Calex tvrdi da Mint Update ne radi kako treba, kako on kaže loše radi. Što uopšte nije tačno. Drugo je kada se rade konzolne komande, a treće je kako je podešen Mint Update -er. A podešen je kako je podešen zbog sigurnosti i stabilnosti po sistem i bezbrižnost korisnika.

Ne zaboravite da je Mint namenjen početnicima kako bi im olakšao sve maksimalno pa i kroz taj update su sprečili da običan korisnik nivo:nenzalica ne može da povuče “dist-upgrade” i time potencijalno dovuče experimental kernel.

Simple as that…

Ja imam stiklirane 1,2,3 opcije koje je sistem sam stiklirao kod instalacije, meni je uradio update kernela pre neki dan, sam ga je uguro kroz update
Ovome nisam ni prismrdio “dist-upgrade” zna se koliko ja “volim” komade, samo povremeno klik na ikonicu u panelu onako za svaki slucaj

[email protected]:~$ uname -r 3.5.0-19-generic

Написао сам да после Минт апдејтера одрадим sudo apt-get update и sudo apt-get upgrade, без dist-upgrade па опет нађе неколико нових. Е сад, ако Минт има у плану да и нормалан апгрејд сведе на 2-3, зашто не блокирају apt-get upgrade па да и не може даље?
Зашто сви нови линухи у синаптику имају ставку mark all upgrades или тако нешто а Минт нема? PCLOS чак одмах по инсталацији објашњава да се пре свега осталог стартује синаптик, рефрешује, одради комплетан апгрејд па тек онда нешто ради. Мени се овде само чини да Минт мало касни са додавањем извора и да би све то наишло који дан касније.

Хм, Кубунту 12.04 и сви клонови су ми помало брљали са conky стартовањем, ако га покренем одмах, уопште не ради него морам да сачекам десетак минута и покренем га. Мислим да се тако понашао када сам му додао временску прогнозу. На 12.10 тога нема, conky се одмах стартује и лепо ради. КНада и ту мало брља, не памти да је остао укључен претходни пут него морам сваки пут да га стартујем. Где се то подешава, остали базирани на 12.10 то нормално раде?
А можда је ипак боље да сачекам редовну КНаду, ова има мало нетестираног, мало сумњивог, мало пропуштеног …

Ја сам возио и бету Нађу, ово је чиста инсталација, у 13 и сад у 14 дешавало се да уопште не сигнализира да има упдате. Свеж пример је Фајфокс 17.0.1, ручно сам кликнуо из навике и добио да има упдате, опет неки други пута лепо јави да има упдате. Сад ме већ мрзи да испробавам било шта иако имам довољно простора за експерименте, један цео диск од 1ТБ зврји ми од пре неки дан потпуно празан, набавио сам каблић мулинекс-сата и прикопчао тај диск.

Mint KDE 14 RC :slight_smile:

http://blog.linuxmint.com/?p=2244

KDE šerif u gradu…dobar naslov :wink:

http://news.softpedia.com/news/There-s-a-New-KDE-Sheriff-in-Town-Linux-Mint-Nadia-14-0-RC-Screenshot-Tour-312406.shtml

Evo sada sam instalirao Mint 14 KDE rc, pa da javim utiske. Instalirao sam sa usb-a na lap top Lenovo G570. Instalacija je standardna i sve je lepo prošlo. Trajalo je oko 9 minuta, što mi je nešto kratko. Posle instalacije i restarta, rekoh sebi, da ja to apdejtujem, te tako i uradih. Dovukao je nekih 290 i koji MB i sve lepo odradio. Apdejt sam uradio preko konzole. Podizanje sistema je oko 45-50 sekundi što i nije malo (mint 14 cimet mi se dizao za nešto jače od 30, a Windows 7 za oko 45), ali nema veze, ne palim svaki čas komp. Posle Cimeta, sam progledao što se tiče odziva sistema, znači sve je mnogo brže i fluidnije. Kickoff, ili kako se sad zove se diže trenutno (kod cimeta sam spomenuo problem zadrške na odgovarajućoj temi), uostalom bilo šta da kliknem odmah je tu pred očima i nema onog malog, ali iritirajućeg laga. Temperatura procesora je ista kao i u Cimetu i bilo gde drugde. Sistem troši oko 360 MB kada je sam. Sve u svemu ja sam zadovoljan, tu su mi opet ona silna podešavanja sitnih crevaca i lepota izgleda. Prava verzija može samo da bude bolja. Valjda…

A sta ce biti kad Canonical totalno prestane da podrzava KDE, Mint se oslanja na Ubuntu repozitorijume, sta posle? Evo po pravilu nesto uvek mora da ne radi, Linux Mint 14 KDE GoogleEarth
ne radi, negde san vec citao isti fazon, zemljna kugla se ne pomera. U 14 Nadia Cinnamonu Google Earth radi, ovo vec postaje lakrdija sa programina kako koje okruzenje ono neki program radi i ne radi. 64-bitna verzija GoogleEarth dovlacila je tone 32-bitnih bibiloteka, rezultat ne radi GE.

desktop1001t.th.jpg

Evo KDE verzije za sad sve osim GoogleEarth radi
Nisam moga da provalim mixer kako da otvorim line ulaz pa sam stavio alsamixer, malo perverzija oko TVtime i gnomeradio, ne prihvata izmene u xml fajlu morao sam da mu instaliram gconf-editor i tu stavim za mixer /dev/null

Evo sada sam instalirao google earth, i sve radi lepo. doduše ja imam 32 bitni sistem, a iz tvog posta sam zaključio da imaš 64 bitni, pa je možda tu neka greška. A kada Canonical prestane sa podržava Kubuntu, valjda će to da bude okidač da Mint ode pod Debian.