Linux Mint 64-bit

Ubuntu na svojoj oficijelnoj stranici nudi,tačnije PREPORUČUJE skidanje 32-bitne verzije.Imam 4 gb RAM-a al sam,po navici sa Ubuntu, instalirao 32-bitni Mint.Brzinom i stabilnošću sam,za sada zadovoljan al me zanimaju iskustva ostalih forumaša sa 64-bitnim Mintom.Kako rade aplikacije,i da li bi instalacijom 64-bitnih dobio na još većoj brzini,tečnijem i ugodnijem radu il se držati one narodne “bolje vrabac u ruci nego golub na grani”?Hvala…

Избор је твој, мада се препоручују 64-битне верзије оперативних система за рачунаре који имају више од 3 GiB RAM меморије, јер 32-битне верзије оперативних система могу да виде само до 3 GiB RAM меморије. Вероватно ти се и pae кернел аутоматски инсталирао зато што имаш више од 3 GiB RAM меморије а 32-битни оперативни систем.

Ајд дај излаз од:

free -m

@Aleksandar
Čini mi se da kod linux-a to nije problem jer mislim da su sredili taj problem sa granicom.

Inače nikada nisam imao problema sa 64-bit linuxom, sve distribucije koje su bile na mom računaru su 64-bit.

Па и није проблем. Све то оперативни систем аутоматски среди, почев од верзије Убунту Линукс 10.04, pae кернел ће аутоматски бити инсталиран уколико је то потребно.

Раније је било малих проблема јер нису постојале апликације за 64-битну архитектуру, али је данас сасвим нормално инсталирати ОС на 64 бита.
Можда нећеш осетити неко велико убрзање (манипулација фајловима преко 4ГБ величине, енкодирање и декодирање), али је та архитектура будућност и треба ићи напред. :wink:

Nije nešto posebno brže da je to WAU. Inače imaš uputstvo za instaliranje skype-a na forumu jer na 64bit ne ide baš automatski. Ima tu još nekih problema jer nisu apsolutni svi fajlovi i paketi optimizovani za 64bit. Imam 6GB ddr3 koji se vide normalno. Nemam neke veće zamerke na Mint 12 KDE.

Glavna boljka sa 64bit linuxom je bila Flash… i dan danas je ali ajde da kažemo da on i radi nekako, ne u onom stilu kao što radi na 32bit verziji ali radi podnošljivo.

Uglavnom ako imaš 4gb bilo bi poželjno instalirati 64bit verziju sistema.

Poslušao iskusnije forumaše i instalirao 64-bitni KDE.KDE radi dobro,međutim Cinnamon(ili cimet kako ga već mnogi zovu)mi je čudan;desktop često treperi,ikone neobične a što je još čudnije kada downloadujem neku zipovanu datoteku na desni klik nema RASPAKUJ OVDJE.u upravitelju datoteka nema mape themes.laički gledano sve je povuklo sa KDE,(sve KDE sve aplikacije).Synaptik ne otvara nikako.jel to inače boljka 64-bitnog Minta il je nešto krenulo naopako?

Ček ti si cinnamon instalirao na KDE, ili šta?

da,tako sam uradio i na 32-bitnom Mintu i nije bilo nikakvih problema.kad se logujem biram između:gnome,gnome classic,metacy,ubuntu pa sam dodao i cimet.KDE radi ko zvrk,čak i skyp(kažu da zna zezati)radi o.k.ali sam instalirajući 32-bita napravio grešku pa sam instalirao vlasničke drivere i bilo je frke.

Ja sam od skoro na KDE 64bit i koliko sam pratio ranije, nije dobra ideja da se na KDE stavlja dodatno okruženje.

Gnome je podložan svakojakim promenama. Većina okruženja, OpenBox, XFCE, LXDE, FluxBox, Mate pa i Cimet - sve je to pravljeno na sličnoj osnovi i na gotovo istoj bazi platforme tačnije Gnome u današnjem slučaju portovano sa Gnome Shell (zbog podrške programima). Tako da ako instaliraš sva okruženja ona će ti raditi sigurno 1/1 bez problema.

KDE je opet priča za sebe. Kompletno drugačije rešenje, upotreba i implementacija same platforme i same baze koja vrati GUI, dovela je do toga da KDE odprilike nema alternativu i zamenu za to okruženje. IZ ovih razloga moguće da se jave problemi kada u dodir dođu KDE + neko Gnome okruženje ili port Gnom okruženja.

Moj savet, ako želiš da koristiš Cimet, instaliraj Gnome verziju Mint-a, ako hoćeš da koristiš samo KDE instaliraj SAMO KDE Mint i preko toga ništa više.

Da ne otvaram drugu temu(ako moderator nema ništa protiv),vjerovatno će zanimati nove korisnike Minta.Naime,Ubuntu pri logovanju daje mogućnost odabira Unity i starog Gnome.Ja sam skinuo DVD 64-bitni KDE i pri logovanju mi nudi;gnome classic,gnome,gnome bez efekata,KDE Workstation,KDE Workstation(sigurna sesija),Metacy i Ubuntu čak,dakle nisam ja ništa dodatno nabacio.Rekao sam kako se ponaša Cimet(koji sam ja instalirao).E,sad me zanima ako je to tako kao što kaže Vladimir zašto uopšte dođu upakovana ostala okruženja u paketu sa KDE?

Вероватно ти се и pae кернел аутоматски инсталирао зато што имаш више од 3 GiB RAM меморије а 32-битни оперативни систем

Nije to bas automatizovano kako treba. Ja sam se patio s tim dugo dok nisam skontao da treba da instaliram pae kernel. Imam 3GB RAM memorije, ali je uporno pokazivao 2.5GB i WinXP i na Ubuntu 11.04, a i sad na Mint 12 (svi 32-bit). Tek kad sam instalirao pae kernel vidi mi 2.9GB (pretpostavljam da je nesto MB dodelio periferijama). Ono sto mi interesantno jeste da je Mint 11 32-bit prepoznao celih 2.9GB i bez pae kernela. Uglavnom sad kad se digne sistem pojede 220-230MB dok je “obicni” kernel po dizanju sistema zauzimao 270-280MB.

edit: kompajlirani kernel sa PAE opcijom mi vidi ravno cela 3GB RAM-a, tako da definitivno generic nije najbolje resenje za 32bit sistem sa 3GB RAM-a

Ovo verovatno nije bila čista instalacija, već naknadno dodata okruženja, default Mint 12 KDE 64bit dolazi samo sa KDE okruženjem i to sledećim:

  1. Default
  2. KDE Plasma Workspace
  3. KDE Plasma Workspace (failsafe session)
  4. Failsafe

Sve ostalo ako ti se pojavi ili si ti instalirao dodatno ili si skinuo Mint distro sa nekog drugog sajta koji prave custom made sisteme.

Dvd sam skinuo sa zvaničnog Mint sajta i njemačkog servera,tačnije NetCologne GmbH.evo kad smo kod toga preporuka nekog dobrog servera bi dobro došla…

[attach=1]

Evo malopre instalirao i proverio opet. Čista instalacija nema to, jedino ako nisi nešto upgredovao ili spajao sa postojećim linux sistemima na istoj particji.

BTW ako si iz Srbije najbolje su se pokazali Češki serveri…

imam dual boot sa win 7 i odrađena čista instalacija Minta(prethodno bio Ubuntu 11.10).pravo da ti kažem i mene je iznenadila tako široka mogućnost izbora okruženja al pošto prije nisam imao iskustva sa Mintom mislio sam da je to defaultno tako…

Ne ne… KDE je sam za sebe kao što rekoh, jer ako se “spoji” sa Gnome ume poprilično da zagorča život korisniku, jer po sebi KDE koristi sasvim drugi oblik biblioteka i source fajlova koji se daleko razlikuju od Gnome, pa tu obično dođe do nekompatabilnosti.

A to što ti je KDE povukao jeste što već imaš instaliran Ubuntu prepravljen u Mint, a instalirao si ih side-by-side i eto zbog čega imaš toliko okruženja.

Moja preporuka, je da prebrišeš taj hibridni Mint kojeg si napravio iz Ubuntu-a, obrišeš i ovaj KDE i lepo instaliraš jedan Mint koji će ti služiti svrsi :wink: