Linux-Mint na računarima sa 256 mb RAM-a

Skoro me zamolio jedan mališan iz komšiluka da mu pogledam kompu.Jadničak ima instaliran xp koji se vuče ko prebijena mačka(nije ni čudo RAM je 256 mb a HDD ~ 10 Gb).Puppy linux mi je odmah pao na pamet,skinuo Wary 5.2.2 i kod sebe zavrtio Live CD i sve je bilo o.k.i mogao se odmah konektovati.Kad sam to kod njega zavrtio ne prepoznaje ADSL(a na istom smo provideru) a ja to googlajući nisam znao riješiti oko konekcije.Pitanje;da li neka od linux-mint distri može da se instalira na komp ove konfiguracije?Hvala unaprijed…

Daj mi tačnije koja je konfiguracija. Mint ima ovako nešto xfce.

[size=8pt]Offtopic: Inače i ja sam na Puppy imao problema sa konekcijom.[/size]

Moja preporuka je DSL (Damn Small Linux).

Ovaj OS. sam koristio na mom starom notebooku sa 166Mhz i prosto je leteo :wink:
Takodje bez problema se konektovao na kablovski net preko ethernet porta. Ono najbolje je sto zauzima samo oko 50Mb!

Naravno ima i druga solucija, a to je kupovina jos jednog modula od 256Mb ram memorije.

Eto a ja zaboravio za DSL. Idem sad malo da se stidim…

Uuuu, nemojte odma’ DSL. Mali će da zamrzne Linux :slight_smile:
Može SliTaz, lepše okruženje ima, modernije, DSL je k’o win95… Meni je SliTaz radio odlično na 64MB RAM-a :wink:

Za 256mb RAM-a mislim da je i XFCE misaona imenica, mada bi trebalo da radi.

Ukoliko XFCE ne radi kako treba, Puppy, Kanotix ili Knopix kako li se sada zove pošto su 2-3 puta menjali ime… to je od prilike ono što bih ja instalirao na takav komp.

Nemojte me smatrari za Jeretika koji siri svoju jeres, ali mozda bi klincu bilo najbolje ostaviti Windows Xp ;). Uz malo truda moze se podesiti da racunar koristi manje od 90Mb RAM memorije pod “prozorom”, a naravno uz njega kao dualbot snimiti i jedan od gore ponudjenih sistema, tako da se klinac moze polako privici na isti.

Zašto ne bi probao Mint 11 ili 12 RC LXDE izdanje, malo je zahtevan minimum RAM-a za njega je 192MB-256MB . A svi znamo prednosti Minta jer samom instalacijom dobija puno. Ja imam Mint lmde Xfce i u proseku mi zauzima 150 do 200 MB RAM-a, kažu da LXDE uzima 20-ak MB manje znači 130 do 180 MB. A važno je i to da je instalacija Mint deb. Xfce skoro 1.1GB i progutao bi mu pola HDD-a . Probajte Mint LXDE !!! :wink:

Svaki prilagođeni linuks za slabije računare troši minimum duplo manje memorije od tih 90mb što bi Windows koristio, a i bolje je od malena navikavati dete na pravi izbor nego sa bloatabilnim XP-om kojeg se od nedavno i sam MS odrekao.

Ja sam maja meseca prošle godine instalirao prijatelju za klinca Mint 11 LXDE na laptop sa 256MB RAM-a . Nemaju int. i ubacio sam nekoliko igrica iz mint riznice , programe , apdejt…Pri instalaciji u živom modu gutao je više od 200MB RAM-a, posle instalacije 130 -140 MB . Radi i sad solidno … :wink: Greška u pitanju je bio MInt 10 LXDE…

Dobro, to je bio samo predlog. Vecina zapocne koriscenje Linuxa tako sto ga snimi kraj Windowsa :wink:

Ja opet kažem da instaliraju Mint LXDE , Mint distribucija je jedno od najboljih rešenja za linux početnike a i taj komp. mislim da nije baš za Puppy ili Damn small linux kad je mogao kako tako da voza XP…

Ivan takođe koristi komp sa malo slabijim preformansama pa nebi bilo loše poslušati njegov savet oko instalacije LXDE sistema.

Sa zakašnjenjem mislim da imam rešenje kako instalirati Mint 12 LXDE na tom starom računaru ! Pri pokretanju uživo (live) mint-a on prosto proguta više RAM-a, zato se i preporučuje minimum od 256MB RAM za live instalaciju, i zato ukoči sistem.
Preporučujem usb instalaciju (fleška) korišćenjem Unetbootin-a, jer on daje opciju deafult to jest podizanje live što kod instalacije minta sa cd-a mora.
Posle restarta odabrati opciju install bez potrebe live moda sistema , posle instalacije on jednostavno zauzima mnogo manje RAM-a
Toliko !!! :wink: :slight_smile: :slight_smile:
Izvinite što sam se setio veoma kasno , jer danas sam i sam probao live Mint 12 LXDE na usb preko Unetbootin-a. :slight_smile: