Проблем након инсталације LMDE

Имам инсталиран Дебиан на /dev/sda4 и Минт на /dev/sda1, home фолдер на /dev/sda3.
Хтео сам да инсталирам Linux Mint Debian али сам био нестрпљив па сам само бацио Дебиан у хибернацију, врло је могуће да је и зато настао проблем.

Инсталирао сам Linux Mint Debian преко обичног Минта (форматирао пре тога наравно) и покренуо га. Не знам шта се тачно десило али home фолдер је mount-ован као read-only. Значи настала је нека грешка па га је тако mount-овао јер у fstab пише да тако уради.
Не сећам се шта сам даље урадио али претпостављам да сам рестартовао рачунар и при бутовању приказало ми се да имам неке грешке у систему и да треба да урадим e2fsck, што сам и урадио. Нашао је многе грешке и све сам рекао да среди.

Рестартовао сам и све је радило како треба. Затим сам ушао на Дебиан, односно повратио га из хибернације. Покушао сам да инсталирам нешто али избацило ми гомилу грешака. Рестартовао сам и покушао да уђем на Дебиан и опет она грешка као код LMDE. Ту средио и рестартовао али се ГРУБ зезнуо.

Онда сам покушао са Live CD да инсталирам ГРУБ (што сам иначе радио много пута у прошлости) и није деловало из неког разлога. Инсталирао сам Минт поново само да би инсталирао свој ГРУБ. Успело је.

Дебиан се и даље не покреће. Опет fsck и средио сам га некако. Успео сам да се улогујем сад али нешто није у реду. Не ради ми Dropbox, као ни mysql и ко зна шта још.

[email protected]:/# service mysql start
[FAIL] Starting MySQL database server: mysqld . . . . . . . . . . . . . . failed!

Такође ми се и сат вратио за 1 час у назад

Шта се десило не знам, али проклињем себе и LMDE цело вече, и ако ико може да ми помогне да средим ово, био бих веома захвалан :slight_smile:

Што то уради црни сине, само да си ставио минт цимет ппа репо у дебиан и писало би ти ЛМДЕ. Нажалост ја не знам да ти помогнем, остаје ти да чекаш помоћ Дебиан стручњака.
Знам само да Дебиан 7 има груб2 верзију 2, а и нови Минт, груб2 верзија 1.99 не може да се избори са са верзијом 2 што је и нормално.

:fool2: Не знам, **** ме коњ, то ми се Дебиан свети :connie_19: “само још једном пробај да инсталираш нешто друго осим мене”

Нећу више никад, само да се my baby врати у нормалу, нећу моћи да поднесем тај губитак ако будем морао реинстал :frowning:

Али сигурно није ништа страшно, само нема приступ тим програмима који раде у позадини - mysql, dropbox, radiotray, али apache ради :dry:

Урадио сам dpkg --configure -a

Решило се све осим mysql-a. Radiotray сам успео да покренем али и даље нема Dropbox иконице.

Обрисао сам mysql i поново покушао да га инсталирам, али сам добио грешку

subprocess installed post-installation script returned error exit status 1

[ATTACH]812.IPB[/ATTACH]

Na koji nacin si obrisao stari sql?

Ово што спомињеш зар не постоје неки фајлови као што постоје за .мозилу али на конфиг па звекнеш само тај филе нпр. за дропбокс и поново инсталираш дропбокс, радиотрај мора да има неки свој конфиг филе па то звекнеш на хоме и реинстал само тог програма. То са Дебианом фигуративно ти се свети, само он и нико други, то је из оне моје приче о свап фајлу, фора је да су толико тврдоглави и кад нађе свап он тражи да се нешто ради око њега да би наставио инсталацију. Ја сам тек код задње инсталације скапирао да је то фора и да није као код осталих има свап ок идемо даље. Ја сам магарац увек форматизовао свап да би наставио инсталацију, није ми падало на памет да треба нешто друго јер остали линукси се тако не понашају па сам морао онда у свим осталим линуксима да мењам фстаб и УУИД за свап. Чуди ме да ти Дебиан мајстори досад нису помогли са неким саветом, мора да је дваједан опет у неком слављу или није користио домаћи лек расол па га још мучи мамурлук. :slight_smile:
Главу горе, колико сам ја пута све уништио док је још био актуелан онај Цомпиз и плајмот, виндовс 3 пута у животу а линуксе које сам проба барем једно 50 пута за исто време.
Средићеш ти то само без панике и нервирања, само ти треба прави савет.

Из Apper-a селектовао mysql-server, па је он са собом повукао и mysql-server-5.5 и још неки пакет. Па сам поново инсталирао и ништа. Па сам и из конзоле remove, autoremove, --purge… Тренутно гуглам видим да нисам једини са овим проблемом, људима се дешавало то изненада, после апдејта

Хм, сећам се да си писао то за свап, ал није га он ништа дирао колико знам. И ево га, упаљен ми је овде, ради.
А паничим и нервирам се јер ми треба рачунар за факс, додуше mysql ми није толико битан тренутно, али биће… :confused:

Нашао сам на интернету да је неки лик решио проблем тако што је урадио purge mysql-common, па онда инсталира mysql-server.

То сам и ја урадио, уз то ми се обрисао Amarok, XBMC и још нешто, али нема везе. Затим apt-get install mysql-server
.
.
.

Setting up mysql-server-5.5 (5.5.28+dfsg-1) …
[ ok ] Stopping MySQL database server: mysqld.
[FAIL] Starting MySQL database server: mysqld . . . . . . . . . . . . . . failed!
invoke-rc.d: initscript mysql, action “start” failed.
dpkg: error processing mysql-server-5.5 (–configure):
subprocess installed post-installation script returned error exit status 1
dpkg: dependency problems prevent configuration of mysql-server:
mysql-server depends on mysql-server-5.5; however:
Package mysql-server-5.5 is not configured yet.

dpkg: error processing mysql-server (–configure):
dependency problems - leaving unconfigured
Errors were encountered while processing:
mysql-server-5.5
mysql-server
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

Ako trazis distribuciju koja ce sluziti za rad na fakultetu, onda to mora biti nesto stabilno, i nesto sto ce da te “slusa” u svakom trenutku. LMDE je test-distribucija, i sigurno ne bi trebalo da bude tvoj izbor za rad na fakultetu. Trazi nesto malo sigurnije, i stabilnije.

Користим обичан Дебиан, де ћеш стабилније :slight_smile:

ЛМДЕ сам само инсталирао са стране да га тестирам, из радозналости

Проблем је са чистим Дебианом тренутно

Ako te čuje @dvajedan da je problem sa čistim debianom, nadrljao si :smiley:

Nisam na slavlju, a Tuks ga je sam ubio :1: . Tj. mislim i da je sam skontao zašto:

Pravi savet je razumevanje Suspend i Hibernate tehnologija, da se ne dešava ubuduće :1: . Klikom na suspend sesija se sačuva u RAM memoriji, klikom na Hibernate sačuva se by default na HD tj. na SWAP. On je poslao Debian u hibernaciju, a instalirao je nešto drugo što koristi isti taj svop. Debian pokušava da se podigne iz hibernacije tako što će da pročita sesiju iz svopa, a on korišćen i eto problema :1: .

@Tuks
Tako da, savet bi bio izbegavaj hibernate ako imaš više sistema koji koriste isti svop ili napravi posebno za svaki svop file slično kao na Windowsu:

http://wiki.debian.o…_Swap_Partition

Баш тако, него мајмун нисам размишљао… а ово сад што имам проблем са mysql-om мислим да нема везе више са овим, јер све остало ради

Ми о вуку а вук на врата, јасно је и мени отприлике да је то напаравило проблем, кад је нестрпљив. Мени није јасно како се сачува у РАМ меморији кад ја звекнем код мене суспенд а машина се угаси
Из суспенд мода враћа се тако што лепо притиснем дугме за паљење машине, хибернацију и немам као понуђену опцију, изглед да је мој комп мало блесав па ме зеза, уствари прави тест би био кад би звекнуо назад напајање на искључено тад би све погубио ако је ставрно у суспенд моду.
Него колико ја видим изокола си му наговестио да ће морати један тотал инстал Дебиана или не?

Суспенд класичан угаси рачунар, само остави напајање на РАМ меморији тако да се подаци не губе.
А суспенд ту диск, односно хибернација, садржај рам меморије сачува на хард диск, односно на свап

Не верујем да ће бити потребе за реинстал пошто систем најнормалније користим, осим mysql сервера :confused:

Ако је само то ту ћеш се исчупати, ово се већ кољу неке зависности или питони или је зезнут неки филе, имао сам тих проблема али сам кречана па не могу да се сетим,
има неколико узрока који могу да доведу до тог проблема

Koliko vidim gore mysql-server je meta paket možeš i da ga obrišeš, idi na purge recimo ali na taj paket direktno mysql-server-5.5.

Не може, mysql-server зависи од тог пакета

Naravno, meta paket je možeš da ga obrišeš ili ga instaliraj na kraju ::slight_smile: onda recimo purge obadva zajedno, ali posle install samo ovaj drugi mysql-server-5.5.

Mada vidim sad po netu ima mnogo oko toga ili ovako nešto

http://www.hitechredneck.us/2012/09/07/trouble-installing-mysql-mysql-server-depends-on-mysql-server-5-5-however-package-mysql-server-5-5-is-not-configured-yet/

Ili ako ni to ne radi obriši sve u vezi mysql, obavezno restartuj makinu, pa install :slight_smile: .

Не ради то на жалост… таман се обрадујеш кад прочиташ да човек има исти проблем као ти, и да ни њему ништа не помаже, и после 2.5 сата је нашао решење, ал ни то ти не ради :@

Ништа онда једино све могуће што садржи mysql у себи да обришем и пакете и фолдере, па рестарт машине, ако онда не ради, плакаћу

Restart je zbog demona možda ga ne ubije baš u prcesima ili baci pid negde, itd. Kontam ako mu je sve na čistac i u procesima i u paketima, nema razloga da ne može da se instalira :1: .

Све сам покушао и ништа. Сад сам обрисао све што садржи mysql у себи, требало-не требало, нема ни m од mysql-a. Све сам purge-овао и обрисао /etc/mysql. Рестартовао рачунар.

apt-get install mysql-server-5.5

Опет исто! Очајан сам :frowning:

Да користим Sid па и да посумњам да је до њих проблем… али верујем да у тестинг не би запао овако критичан баг