Lubuntu podrska za 15.10

Zdravo! Vidim da je podrska za Lubuntu 15.10 do juna ove godine. U medjuvremenu u aprilu izlazi Lubuntu 16.04 LTS, i zanima me, posto se ne moze preci sa 15.10 na 16.04 LTS sta se desava sa zakrpama za verziju 15.10 do momenta kada se pojavi Lubuntu 16.10 (zakrpe za period od juna do oktobra)? Hvala!

Ne možeš da nadogradiš 15.10 na 16.10. Moraš prvo da nadogradiš 15.10 na 16.04, pa od oktobra 16.04 možeš da nadogradiš na 16.10. U nadogradnji distribucije se nadograđujuj po redu kako su izašle. Nema preskakanja. Podrška za 15.10 ističe negde u julu mesecu i od tad nadogradnje više ne postoje. Neće biti dostupne.

Ažuriranje će biti do momenta kad e podrška za taj distro. Posle toga ažuriranja više neće biti.
Ono što ti možeš je da u terminalu komandom dist-upgrade ažuriraš sistem na poslednju dostupnu verziju. U Ubuntu softver centru pod Software Sources možeš da uključiš da te obavesti kad izađe nova verzija i sistem će ti se ažurirati na novi…
Ja lično ne preporučujem ovo već instliranje novog distroa, jer ovo predrugo traje. Kad kažem predugo mislim 3-4h treba da ukloni sve stare pakete, preuzme i instalira nove.

Ukoliko nemaš (teničkih) razloga da pređeš na novu verziju Lubuntu-a, onda nema potrebe to da radiš uopšte.

Ja na poslu imam računar na kome je ubuntu 7.10 (računar je pušten u rad Oktobra 2007) i na kome gotovo svakodnevno se radi… on je sasvim dovoljan i nema potrebe da se ažurira jer neću dobiti ništa novo za ono što ja koristim na tom računaru.

Linux je koncipiran da može da se radi svaki dan upgrade i da ne mora kada se instalira nikada više ništa da se nadogradi… nije to Windows XP pa da mora pod obavezno da se nadograđuje.