[lubuntu] update i problem

Drugar se pozalio da mu sistem pomalo stuca, pa sam dosao da vidim o cemu se radi.
Naime, prvo sam proverio koja je verzija instalirana

[email protected]:~$ cat /etc/issue Ubuntu 10.04.4 LTS \n \l

dakle on ja na ubuntu 10.04 instalirao skup paketa lubuntu-desktop, pritom su ostali programi i paketi povezani sa gnome. Moje prvo pitanje je kako otkloniti sve nepotrebne pakete koje koristi gnome i gnome?

drugo pitanje je kako upgrade-ovati distro na najnoviju verziju ali ne uzeti nova graficka okruzenja koja se sadrze u njemu? Da li ce sudo do-release-upgrade -d odraditi posao?

Posto je lubuntu desktop instaliran na gnome radno okruzenje, moralo bi tu dosta toga da se uklanja, i to rucno, iz synaptica, sto bi bio bas sizifovski posao. I pod uslovom da ne ukloni nesto sto mu je potrebno za sistem. Onda bi napravio jos veci problem.
Sto se nadogradnje tice, prelazi se sa postojece verzije na sledecu izaslu, odnosno sa 10.04 na 10.10, pa tako redom, sve do verzije 12.04. Ukoliko i postoji mogucnost, da se predje direktno sa verzije 10.04 lts na verziju 12.04 lts, ne znam kako bi prosla nadogradnja, proslo je dve godine, izasle su tri verzije izmedju, dosta toga se promenilo. Mozda upgrade i ne prodje dobro. Mozda ne bi bilo lose odraditi cistu instalaciju novog lubuntu-a, ipak je verzija iz 2010 malo zastarela.

edit: prilikom upgrade ne bi mogao da izbegnes unity radno okruzenje, posto je u pitanju ubuntu…upgrade bi dosao sa difoltnim setovanjima.

Hvala.
Nova instalacija lubuntu-a 12.04, s tim da ću ostaviti /home particiju netaknutu :))

/home particija ce u tom slucaju sacuvati sva podesavanja vezana za programe, sve datoteke, podesavanja izvrsena u browserima. Pristojno resenje, s obzirom da je upgrade neizvestan.

problem rešen, baš kao što sam i naveo. Hvala na savetima. :))