LXQt - novo desktop okruženje

Kao što iz naziva, oni upućeniji u DE-ove mogu naslutiti radi se o spoju LXDE + Razor Qt, okruženja.

Glavna strana je http://lxqt.org/ gde ima pojašnjenja i korisni linkovi.

Prva distribucija koja je uvrstila ovo okruženje jeste Siduction (debian bazni distro sa sid repo granom), pričaju ljudi da radi dosta dobro.

Ima li nekog odavde da je testirao i koristio neki vremenski period ovo okruženje i kako se pokazalo, obzirom da bi trebalo da bude ultra lagano ali sa primesim i izgledom KDE-a.

Siduction Linux with LXQt (low video zapis)
http://www.youtube.com/watch?v=RajmIRbGsUI

Manjaro
http://www.youtube.com/watch?v=6oDvcBNmtAM

Ja bato, ali ne mogu da budem od koristi zato što volim da koristim isti nalog i sa test i sa Os-om koji koristim redovno (nikad se nezna koji će biti sledeći glavni). E sad, razor mi je pobrljavio kde (QT) do te mere da mi je mint bio neupotrebljiv.
Uspešno je pokrenuto DE i sećam se da je nekako asketsko ipak. Funkcionalnost bih uporedio sa LXDE.

Ja isto probao u virtuali… šta ga znam deluje baš frankeštajski…

Ja sam ga instalirao na Arch-u i probao, šta ja znam pošto sam ja ljubitelj LXDE okruženja, mislio sam da će to biti nešto bolje međutim i dalje dajem prednost čistom LXDE okruženju.

I ja imam takav utisak da je default LXDE daleko bolji od LXqt-a.

Upravo se zezam sa Lxqt…može to da se upakuje da liči na nešto, ali dodavanje siduction repoa na postojeći testing obavezno napravi lom.
Počistio sam sve i vratio na staro…mislim da je “običan” razorqt daleko bolje i stabilnije rešenje, bez obzira što brat iz susednog plemena kaže da je “asketsko” okruženje ::slight_smile:

Usput, u ovoj mojoj probi KDE i RazorQT sasvim lepo funkcionišu jedan pored drugog :smile:

[ATTACH]3351.IPB[/ATTACH]

Prob`o na Sleku. Pa šta znam, kao KDE za sirotinju. LXDE sa “izgledom” KDE… Šta znam, ne bih ja to…

Pa većina biblioteka su ista za ta dva de-a.

isto kao Gnome i XFCE

Znam, moj komentar je bio na ono što je @[member=‘Sioux’] naglasio

razor mi je pobrljavio kde (QT) do te mere da mi je mint bio neupotrebljiv.

I ja sam probo na Archu ,i za razliku od vecine vise mi se svida nego LXDE - ne znam ni ja zasto :biggrin2:

Искрено, не изгледа лоше:)

Izgleda da kod Kanonikala i zajednice koja razvija Lubuntu “svrbe prsti” da u Lubuntu umesto LXDE-a uključe postepeno LXQt okruženje, a izvlače se (projektanti Lubuntu-a) na tu foru izjavama da razmišljaju o prelasku na LXQt http://www.omgubuntu.co.uk/2014/06/changes-planned-for-lubuntu-14-10 , mada videćemo da li će LXDE ostati u okviru Lubuntu-a u narednim izdanjima ili će se postepeno preći na LXQt. :slight_smile:

Pa bilo bi logično da postepeno pređu na LXQt, generalno svi prelaze na Qt za svoje aplikacije, a i može se postignuti lepši efekat sa manje utoška memorije i CPU-a. Pritom svi kažu da je ugodniji za rad od GTK-a…
Probaću ga kada ga Antergos nalepi u installer ili ako budem imao vremena za Arch install u VB ranije ::slight_smile:

Evo ja sam prvi koji kaže da nije udobniji za rad :smiley:

Mislim, svako na internetu priča svoje mišljenje, generalizovati i banalizovati stvari da li je udobniji QT ili GTK kroz nekakvo DE, je potpuno besmisleno i beskorisno.

Svako radi u onom okruženju koje mu najviše prija i u kojem je operativan do maximuma. Moje mišljenje je da je LXQt je težak promašaj i još teža budževina koja je pritom u debeeeeloj alpha verziji. Naš TRIOS xfce radi bar 10x brže od LXQt-a.

Ma ne Qt u okruzenju nego kao framework za pojedine aplikacije :slight_smile:
Pa zato ce LXQt u VM a ne na live install, za sada bar ::slight_smile:

Hibrid je LXQt ali je hibrid i LXDE. Pri tom nepotpuno okruženje. A polagao sam nekada nade u njega da bi moglo biti pristojno. Sad, ako se LXQt dovoljno razvije, ne vidim svrhu postojanja LXDE. Mada ne vidim svrhu postojanja za mnoga okruženja ali ajd sad…

Ne vidim ni ja svrhu postojanja mnogih distribucija, al ajd’ sad :smiley:

Šalu na stranu, bolje da se razvoj i ljudstvo primenilo na LXDE nego što su napravili frankeštajna koji je opet polu proizvod.

Zar se nije masa developera sa LXDEa spojilo sa developerima Razor-Qt-a i sada zajedno rade na LXQt?

Ne znam, nije ni to poenta, poenta je bila da je dosta veliki community bio iza LXDE-a a za razorQT malo ko je znao a još manje koristio, stoga mislim da je daleko bolje bilo unaprediti LXDE, modernizovati ga jer ruku na srce od GTK okruženja jedino što iole valja jeste XFCE. Gnome 3 default je da te bog sačuva, Cimet je bio ok do verzije 1.4 posle toga je postao isto sranje kao shell 3.