Mageia 2

Jako fina distribucija. Probao sam je i stvarno je lepo utegnuta i skockana. Sve se instalira jako brzo i bezbolno. Ima malo zbunjujuć fazon ubacivanja repoa (medija) ali se brzo reši. To je neki stari Mandrivin fazon sa repoima.
Uglavnom, jako, jako dobra distribucija, svaka preporuka. Rekao bih da je to “Mint” sa .rpm paketima. Izlazi na otprilike 9 meseci a još uvek nema LTS izdanje ali možda će biti kasnije.
Po defaultu, pr instalaciji podržava KDE, GNOME i LXDE ali se može instalirati bilo šta drugo.

http://distrowatch.com/table.php?distribution=mageia

Jel probao neko?

Ја сам га скоро пробао али не волем оне који троше стари груб који не може да се снађе са новим а пошто имам гомилу линуха па повремено стартујем неки други, ово прави проблеме. Практично са неког другог линуха тј његовог груба не може да се стартује Mageia (као ни PCLOS) док је за обрнуто потребно много посла да се остали линухи убаце у тај стари груб. У КДЕ варијанти су ми скоро сви слични па и исти, због тога ћу пре да изаберем UE, КМају или Кубунту него нешто што је на своју руку.

Ono jeste… Mali minus ali inače je super. Meni to nije problem jer izbegavam dual/triple boot. Jedan komp-jedan OS… :slight_smile: Boga mi ću ozbiljno da se bacim na igranje sa njom sada za vikend, jako mi se sviđa. Ovo je nesrećna Mandriva trebala da bude.

Мало сам је пробао, од те фамилије ми је PCLinuxOS занимљивији … али из истог разлога он ради на кршу … на коме због fx5200 мало који новији линух може да ради. Једино PCLinuxOS, Ubuntu у Unity варијанти и мислим Mageia2 мада за њу нисам 100% сигуран. Остали скоро да не крену ни лајв варијанту а камоли да крене инсталација.
Немам много могућности за 1 комп 1 ос, крш слабо трпи линух па остаје овај један на коме има гомила и сваки лепо сарађује са осталима. :slight_smile:

Nikad me nije privlačilo da probam ovu distribuciju, ne znam ni sam zašto :slight_smile:

Stvar ukusa… Svako manje ili vise preferira odredjene distroe… Ja volim distroe bazirane na debianu, jer odprilike znam sta me ceka. Volim njegove paket menadzere, poznajem dovoljno da nisam pogubljen totalno u sistemu iako je nov, kao da nije…radim najnormalnije u sistemu baziranom na debianu…

@calex

Znam kako je sa “krševima”. Imam jedan celeron na 1,6 sa 512 rama i 40Gb HDD… :slight_smile: Nije lako naći nešto što će glatko raditi na njemu.
PCLOS je moja prva distribucija, zato me malo Mageia privlači. Dobar deo PCLOS i Mandriva ekipe je prešao na Mageiu i Unity.

@vlada

Probaj, veruj mi da se nećeš pokajati… :slight_smile: Nemoj samo da se posle ovaj forum preimenuje u Mageia Srbija… :slight_smile:

@sreten

Sve je to druže manje-više isto. Ovo ili ono okruženje, paket menadžer, sistemska podešavanja. Tek par specifičnih stvari. Tako je bar sa ovim user friendly distribucijama… Sve na klik, nema muke, tako da ti je maltene isto samo je pitanje ukusa.

Ovaj forumčić je otvoren iz ljubavi prema Mint-u, prema tome mogu ja da volim šta hoću ali prva ljubav zaborava nema :slight_smile:

Ja sam skoro primetio da je jaaako visoko na DistroWatchu, maltene jedina rastuca.
Dakle izazvo postoji. Moj jedini problem je sto hocu da koristim i ucim jedno Linux okruzenje, i to ce izgleda
biti Mint na x86 a Wheezy na PPC racunarima uz komplet iste programe.

Ali bih voleo da cujem vise o cudnovatom nazivu

The term “mageia” — μaγείa in Greek — means “magic” in English.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mageia

@vox

Ne vezujem se ni za šta… :slight_smile: Osim toga, rekoh već, sve je to manje više isto bar što se tiče friendly distribucija…

Što se same distribucije tiče, već sam i tu rekao skoro sve. Imam je već nedelju dana na kompu i ni jednog trenutka se nisam pokajao. Sve radi, sve na klik, sistem je brz i lagan. Pored LXDE instalirao sam i KDE da vidim kako radi. Očekivao sam malo sporiji sistem ali nije tako. Prilično je brz i živahan. Jedino je boot vreme nešto duže ali ništa specijalno u odnosu na druge distribucije.

Nisam uočio baš ni jedan bug za ovih nedelju dana a koristim ga maksimalno. Ostaje samo ona glupost sa dodavanjem repoa ali to je neko staro Mandrivino nasleđe. Nije ništa strašno, već je malo čudan način ubacivanja repoa. Sa onim default maltene ništa nećete moći ali i to je posao koji se uradi za minut bukvalno.

Na kraju, svaka preporuka za sve koji vole .rpm distribucije, koji su voleli Mandrivu i njene derivate kao i za sve one koji hoće sistem na klik, lagan za održavanje i pouzdan. Kao Mint… :slight_smile:

Meni se dopada sto je naslednik Mandrive, sto za mene znaci ozbiljnost, malo FRA stila i shmeka …

Definitivno jedini pretendent na ideju da se Linux Mint Cinamon na sporijem desktopu zameni sa Mintom KDE
(tacnije jedini koji me ubedi da mozda zamenim Mint KDE drugim Linuxom, ali ostavicu MATE i CInamon na Laptopu)

BTW Mandriva i dalje postoji samo pod drugim imenom… :slight_smile:

Džabe joj… :slight_smile:

Главна предност убунту заснованих дистрибуција су најјачи репои, а убунту има и бесплатан клауд.

To su Debijan zasnovane distribucije ali hajde… Debijan je apsolutni rekorder po broju paketa ali ni .rpm distribucije ne zaostaju mnogo. U svakodnevnom radu nećeš ni osetiti razliku. :connie_crazyperson:

Па, не знам баш да ли убунту може да срче дебианове репое. То што је убунту заснован на дебиану, не значи 100% компатибилност. Минт рецимо може да користи убунтуове репое.

Mint recimo da koristi isključivo ubuntu repoe jer je fakat zasnovan na Ubuntu.

Oba sistema i mint i debian su 100% kompatabilni sa debain repoima.

Ali ovde nije reč od Debian-u nego o Mageia!

Juče sam je baš testirao, instalirao međutim nije hteo da bootuje kako treba. Završena instalacija sve kako treba, al neće da digne sistem iz nekog razloga. Neki fajl mi je izbacilo ne mogu sad tačno da se setim šta je pisalo. Plymouth nešto, nešto fail… :connie_crazyperson: tako da sam se vratio na mint :wink:

@rajke

Čudi me… Žao mi je što ne možeš da se setiš šta je pravilo problem pa da pokušam da ti pomognem. Ipak, nemoj da odustaješ tako lako… Da su naši partizani tako lako odustajali nikada ne bi pobedili… :connie_crazyperson: