Mail server

Zdravo,
Imam server sa centOS, imam domen. Koristim elastix i postoji plugin za mail-ove. Kako osposobiti i pustiti u rad mail adrese?
Plugin se zove vtigerCRM. E sad tu ima nekih podesavanja, neka podesavanja su mi poznata, neka ne. Serveru pristupam preko lokalne ip adrese. Da li trebam i sta trebam jos da obezbedim, uradim? Internet je SBB. Da li mi treba staticka ip adresa ili moze nekako da sve funkcionise preko dinamicke?

Nemoj to da radiš, ne podiži sam svoj email server jer to nije posao od 2h kliktanja… veruj mi ja imam svoj email server pa ti pričam iz iskustva.

Ako već hoćeš da imaš svoj email server onda hostuj kod nekog MX rekorde tj zakupi email hosting sa sopstvenim domenom, mnogo je jeftinije da daš 2-3$ mesečno.

Ako budes imao vremena da mi napises par instrukcija bio bih veoma zahvalan. Pokusavam da saznam vise o tome, vec poceo da citam neke e-knjige koje sam uspeo naci. Nije u pitanju samo jedan mail server. U pitanju je malo veci projekat i prilicno dobra zarada. Takodje mogucnost da jos neki dobiju e-posao, no otom-potom.

@Vladimir

šta se toliko radi pa je potrebno preko 2 sata da se našteluje mail server?

Jel si postavljao nekada mejl server?

Ne, zato sam i napisao šta je potrebno od rada koji stane u više od dva sata … zanima me …

Najlakše ti je da kreneš da podižeš sopstveni mejl server pa ćeš najlakše da ukapiraš i saznaš šta je sve to potrebno da bi jedan mejl server funkcionisao sa spoljnim svetom bez ikakvih problema.

Jako je kompleksno podešavati email server, pritom ima dosta načina i tipova kako treba podešavati jer se mejl serveri koriste na razne načine.

Evo nekih smernica i dobrih linkova,

Why You May Not Want To Run Your Own Mail Server | DigitalOcean
How to run your own e-mail server with your own domain, part 1