Manjaro - razlika između Xfce i Lxde

Probao sada Manjaro po prvi put i to Manjaro Xfce… Uspeo sam u Live-u da instaliram Viber preko AUR-a… Sada bih instalirao Manjaro kao Second OS, baš iz tog razloga da bih koristio Viber, jer mi se ne ulazi u Windows samo zbog toga, a Viber i Debian Wheezy je skoro nemoguće upariti…:smiley: Xfce sam probao i skroz je ok, ali bih ipak instalirao Manjaro sa Lxde-om, zbog manje potrošnje… Vidim da mogu da skinem Lxde verziju, ali pročitah da na njoj radi zajednica i da možda malo kasni sa izdanjima u odnosu na zvanične verzije Manjaro-a… Šta vi mislite da li se Xfce i Lxde razlikuju? Mogu li i u Lxde verziji bez problema instalirati Viber?

Joj izvini na offtopic-u, ali da li je moguce da se toliko cimas zbog Vibera!? :slight_smile:
Pa jel ti nije dovoljno na telefonu!? :slight_smile:
Ja sam odustao od Viber-a, jer cak i u distroima u kojima radi Viber nikako se ne podnose Viber i Skype. Npr u Mint-u, dok mi je Viber ukljucen a pokusavam da pricam sa nekim preko Skype-a sagovornik me ne cuje. I onda resih da na kompu koristim samo Skype, kad vec imam Viber na telefonu!

@marecare Pa dosta koristim Viber za dopisivanje i za video razgovore… Skype ne podnosim, a i ne koriste ga osobe sa kojima komuniciram… Alternativa mi je do sada bila Google Hangout, ali mi Viber nekako bolje radi… A i kada sam kući uvek mi je lakše da kucam poruke na računaru nego na telefonu… Pa zbog toga…:smiley: A i eto mi razloga da isprobavam distribucije koje do sada nisam…:smiley:

Ne razumem kako misliš kasni Lxde, roling je distribucija kada izađe novi update to važi i za Lxde. Radiće ti viber i na Lxde, koliko se sećam dok sam bio na Manjaru Lxde radio je odlično. A i trenutno sam na Archu Lxde gde viber radi takođe odlično a u suštini iste su distre. Što se tiče Manjara Lxde ja lično nisam naleteo na neki program da ne radi na toj distri, jedno vreme je bio problem sa google chrome ali je narednim update otklonjeno.
U svakom slučaju jedna od najboljih distri koju sam probao je manjaro. Lxde ja na njemu fenomenalan.

@Aco29 Hvala na odgovoru… :smiley: Verovatno već sutra se bacam na instalaciju Manjaro-a… :smiley: Ne znam ni ja sam nisam shvatio kako to kasni ili nije up-to-date na eng., ali to sam pročitao na zvaničnoj stranici Manjaro-a…" “Community Editions” of Manjaro Linux are released as bonus flavours in addition to those officially supported and maintained by the Manjaro Team, provided that the time and resources necessary are available to do so. You can find them at SourceForge. However they might be slightly out-of-date."… Nakon instalacije prenosim svoje utiske… :smiley:

EDIT: Primer kako je out-of-date… Iso slika Xfce je verzija 0.8.10 dok je verzija Lxde iso slike 0.8.9…:smiley:

@ubuntuuser

Pitanje je da li radi na distribuciji. Ako radi - radiće na svim okruženjima, bez obzira da li je KDE, XFCE, LXDE…

Manjaro je rolling ali nije baš bleeding edge kao Arch… Kada stigne paket, u Arch-u se pojavljuje odmah u Manjaru ne. Oni ipak sačekaju dan, dva, tri da se bar malo istestira pa ga tek onda stavljaju u svoje repoe. Inače ne bi bio Arč za početnike, tj. ne bi bilo razlike između njega i Arča… :wink:
Ako zajednica održava LXDE, moguće je da kasni malo u odnosu na mainstream.

Moje iskustvo sa Manjarom Lxde… Instalirao (grub manjara sam instalirao u / od manjara) --> Restart --> Login u Debian --> Update Grub-a --> Restart --> Login u Manjaro --> Update i Upgrade --> Restart --> Nakon restarta više nisam mogao da se logujem u Manjaro, izbacivalo je milion nekih grešaka i upozorenja da fale neki fajlovi --> Restart --> Login u Debian --> Brisanje particija od Manjara --> Update Grub-a i to je to…:smiley:

E jesi se dugo zadržao na manjaru čitavih pola sata :smiley:

@ubuntu

Ne ide to baš tako. Nešto si zeznuo. :slight_smile:

Bilo kojoj malo težoj distribuciji moraš da posvetiš malo vremena, pažnje i koncentracije dok pohvataš sve fore i fazone. Ne smeš da se predaješ. Instaliraš opet, opet, opet… :slight_smile:

Kao sto rapha kaze, evo I ja se ovih dana igram sa Arch-om , samo sto se ja igram s njim u Virtualbox-u

a i nije ti neka razlika u potrosnji izmedju LXDE i XFCE :slight_smile:

^^ ovo sam ja baš upravo hteo da napišem.

Nećeš ti osetiti ne znam ni ja kakvu razliku u potrošnji resursa između LXDE i XFCE.

Sa druge strane XFCE je daleko, daleko, kompletnije, stabilnije i raširenije okruženje.

@rapha Znam da je tako sa malo težim distribucijama, ali sam se stvarno iznervirao kada samo update i upgrade nisu mogli da prođu kako treba… Mada moguće da je to zbog onoga što sam napisao… Ova dodatna Lxde verzija ipak kasni malo u odnosnu na zvaničnu… Nakon update i upgrade izbacivalo je baš dosta poruka oko zavisnosti, da nisu zadovoljene, da neki paketi ne mogu da rade zajedno sa drugima, da su pobrisani… E sada možda sam nešto zeznuo, ali sve što sam uradio otišao sam u onu zamenu za synaptic (već zaboravio kako se zove :slight_smile: ) i kliknuo na upgrade… I to nisam napisao, ali i u Live režimu i nakon instalacije u Manjaro Lxde sve je izgledalo nekako uvećano… Rezolucija je bila nameštena normalno, ali sve je bilo ogromno i font i ikonice… Nikako me nije oduševio…:smiley:

@Commander @iz0t0p Na nekim distroima do sada primećivao sam ogromnu razliku (za mene, jer štedim svaki MB) između Lxde i Xfce… Ipak svakako da ću probati Manjaro Xfce, pa ću da javim utiske… Ne bih da odbacim Manjaro, a možda je samo u pitanju DE…:smiley:

Font i ikonice na manjaru LXDE ti dolaze 64X64 po defaultu, njih smanjiš u home/preferences/display. Što se tiče kašnjenja ne kasni on i tebi kroz update će doći zadnja verzija da ti piše 0.8.10 verzija ako to buni :D. Što se tiče tih problema za zavisnosti ili da zameniš neki paket sa novom verzijom , ništa to nije novo pogotovo na toliki update koji verujem sad oko 700 MB. Zato taj update prvi odradi preko terminala komandom

sudo pacman -Syuu

@ubuntu

Pa kako bih ti rekao a da ne zvučim kao roditelj koji soli pamet… :smiley:

Probaj ovako kako ti je Aca rekao… Zato je konzola uvek bolja od GUI-ja.

Ne shvati me pogrešno ali mislim da ti je rano za “arčolike” distribucije. Svaka čast na želji i trudu ali sam Arč je prilično specifičan kao osnova zbog brojnih apdejta, apgrejda, promena. Manjaro je sjajna distribucija ali ipak ima tatka koji je zaieban za održavanje i oni koji ga koriste moraju da znaju šta rade jer ima apdejta koji su malo rizičniji. Idealan je za ljude koji vole bleeding edge ali ne žele po ceo dan da provode u održavanju kao što je situacija na Arču. Distribucija za Arč lenštine, eto tako… :slight_smile:

Ako već imaš želju da isprobavaš i učiš, što jako poštujem, moj savet je da kreneš sa nekom klasičnom linuks distribucijom koja je malo stabilnija i u kojoj nema velikih promena u hodu. Mislim da su ti pravi izbor Debijan stable ili Slek. Instaliraš i kreneš lagano jedno po jedno da rešavaš i da učiš ali je razlika u tome što na njima kada jednom nešto podesiš, neće ti više praviti probleme.

Znaš kako kažu, kada naučiš Arč - naučio si Arč. Kada naučiš Gentoo - naučio si Gentoo. Kada naučiš Slek ili Debijan - naučio si linuks i vrlo lako ćeš se snalaziti u svim standardnim distribucijama. :wink:

@rapha Pa upravo Debian je distro na kojem sam trenutno i koji ne bih menjao (bar ne u nekoj bližoj budućnosti)… Ipak, odvojio malo prostora na HDD-u, da isprobavam neke druge distribucije, različite package managere i tome slično… Do sada sam bio na apt-get, pa čisto da isprobam i ostale… Čitao sam da je Manjaro dobar upravo zbog toga što je baziran na Arch-u, ali da se ne ubacuje onaj rizični update, već da se u Manjaro repo ubacuju samo proverene nadogradnje… A izgleda da je to nešto do mene, rešim da probam Debian Jessie, neka greška sa Lxde okruženjem koja još uvek nije ispravljena, probam Manjaro, izgleda je opet uleteo neki pogrešan update… :smiley:

@ubuntuser

Manjaro Lxde nisam koristio, ali ovo pisem s Manjara Xfce.
Nikada na Manjaru nisam imao los update, a ni na Archu iako sam na njemu promjenio bas mnogo DEova i VMera.
Sta je kod tebe konkretno bio problem s updateom?
Pacman je jako jednostavan i lak za koristenje, i da brz je :smiley:

Manjaro malo “kasni” za Archom, ta razlika nije velika, oni malo vise istestiraju pakete prije nego ih puste napolje.

I konsultuj Arch Wiki :slight_smile:

@gagiD Nzm šta je konkretno bilo, ali dok je išao update kroz pacman stalno je izbacivao neke greške oko zavisnosti… Ovaj paket ne može sa ovim, onaj ne može sa onim, non-stop tako… Kada se konačno završio update, restartovao sam komp, nakon toga više Manjaro nije mogao da se pokrene… Kada u Grub-u odaberem Manjaro, pojavi se crni ekran sa milion ispisa, kako neki fajlovi fale, kako neke zavisnosti nisu zadovoljene i još mnogo drugih grešaka… Nisam još uvek probao da instaliram Xfce, nemam sada vremena, ali probaću svakako pa ću javiti kakvo je iskustvo sa Manjaro Xfce…

Pazi koji Manjaro instaliraš, čini mi se da imaš više verzija
Ironično, zbog prirode Archa, stable je meni i naj nestabilniji. Naravno, različita iskustva.
Ako možeš, idi na netinstall Manjara, izbeći ćeš masu problema.

Na kraju, ne moraš Manjaro dok se ne ispraksuješ, uvek je tu SUSE, još uskoro sa novom verzijom :smiley:

Dok nam ne preneseš tačno šta je izbacivao, možemo samo da nagađamo :smiley:

U medjuvremenu, imao sam i ja problem, pita da zameni “mhwd” i “mhwd-dev” sa drugom verzijom/iz drugog izvora… Ako odbiješ “mhwd-dev”, a sve ostalo potvrdiš, nema problema. :slight_smile: