Manjaro utrošak RAM-a

Skoro sam digao Manjaro LXDE, ne mogu tačne cifre da se setim ali je bila negde 160-180MB RAM-a. Što je duplo manje nego ovaj XFCE. Ali nema to veze, bitno je da je odziv dobar.

I jedno pitanje… Ono što mi najviše smeta kada sam jednom stavio sistem na ćirilici je što mi je onda konzola neupotrebljiva jer je sve na ćirilici. Tati sam na komp stavio hrvatski baš zbog toga. Hoće li i ovde biti sve komplet na ćirilici?

Nije da ti ne verujem ali mi je to ptiča iz bajke, kod mene LXDE X64 vuče u stanju mirovanja oko 350 MB, jedan otvoren tab u chromiumu i clementine popne na 1 Gb samo tako.
Inače koliko sam ja skonto Manjaro je dobro gladan memorije, a ce sistem ima ogroman memory leak.

Ovo je bitno pitanje…potpuna ćirilična lokalizacija zaista ume da napravi problem u sistemu (imena sistemskih foldera, konzola itd)…

Jedan od načina za prevazilaženje tih problema je pravljenje 2 verzije Triosa, jedna standardna da je tako nazovem, i druga specijalizovana, samo ćirilična, ali to zahteva ozbiljniju preradu da bi sve funkcionsalo bez greške.

No, trenutno je naglasak na funkcionisanju samog sistema, instalera itd, a ne na lokalizaciji…koristite ga trenutno na engleskom, ili serbian latin.

Ne znam stvarno zašto je kod tebe tako. Nisam pri svom kompu pa ne mogu ga sada ubaciti, a ipak virtualbox neće dati prave rezultate. Kad stignem dobićeš screenshot. :wink: Jer troši samo nekih 10, 20MB više nego Lubuntu i upravo to troši taj njihov Manjaro settings. Nema šta tu da troši 300MB. Pogledaj preko htop-a šta ti toliko vuče odmah nakon paljenja računara. Naravno, zavisi i od toga koliko imaš RAM-a, Linux koristi RAM drugačije nego win, uvek će gledati da uzme sebi što više da bi rad bio udobniji. Zato to uopšte nije merilo ni za šta. Ali da ne idem više u off.

Jesi li ti to konačno napisao open source drajver za svoj Mustek? :smiley:

Не знам људи зашто се сви мучите са ћирилицом и променом на латиницу да бисте користили терминал.
Наместите у подешавањима да се промена тастатуре врши са Left Alt + Shift, и инсталирате српску ћириличну тастатуру и рецимо црногорску. Зашто баш ова комбинација?
Па једноставно.

  1. У току куцања не морате да склањате руке са тастатуре да бисте мишом променили тастатуру и тако успоравали сами себе.
  2. Ако нпр. поставите српску ћириличну и српску латиничну аплет на панелу ће вам показивати увек ознаку срб (зависи од окружења, некад се појави као срб и срб1), али инсталирањем српске ћириличне и македонске тастатуре која је латинична добијате обе тастатуре које мењате само једним кликом, а на аплету ће се смењивати ознаке РС или СРБ и МЕ.
    Једноставно, зар не?
    Изгледа компликовано, али проверено је у пракси и ради.

Najmanji problem je keyboard layout, problem je recimo što su sve komande u nano-u ćirilične, tj- pokušavaju biti, tako da sam izbaci simbole umesto slova. A takođe i zadani direktorijumi u radnom direktorijumu budu ćirilični i onda kada radiš u konzoli treba malo, malo pa menjati layout-e. Nemam ništa protiv ćirilice, ali ja sam ipak za korišćenje engleskog na kompjuteru, mnogo manje boli glava. :wink: