MATE desktop vs Gnome 3 classic desktop

Pozdrav braco,
vec neko se vreme dvoumim izmedju ova dva okruzenja. Ja sam stari linux korisnik i mnogo mi nedostaje gnome 2. U svakom slucaju, zanima me stabilnost i stil(izgled) ovih okruzenja kao i mogucns ulepsavanja. Da li neko ima iskustva sa oba?
Sve najbolje!

Mate je fork Gnome-a 2. Tamo gde je on stao sa razvojem, Mate je nastavio. Drugim recima, sve sto je imao G2 ima i Mate, samo jos unapredjenije…
Trojku zaobidji, nije to to, ali to je moje subjektivno misljenje, ne mora da znaci da ti se nece svideti… Plus sto ima jako malo opcija za podesavanje i customization…
U svakom slucaju mozes probati neku Live distribuciju sa jednim i drugim, pa sam da vidis sta ti vise odgovara.
Moja preporuka je Mate, pogotovo sto si navikao i sto ti nedostaje Gnome 2. :slight_smile:

Pazi realno okruženje i jeste i nije bitno, sve zavisi za čega koristiš računar i šta od okruženja očekuješ.

Ja znam dosta ljudi koji koriste recimo i dalje neprikosnoveni KDE 3.5 isto tako mnogi i dalje koriste Gnome 2, baš njega ne Mate kao Gnome 3 fork.

Niko od nas nije kompetentan da ti sa 100% validnim odgovorom kaže šta ćeš da koristiš, jer opet kažem svako ima svoje potrebe i zahteve. Nezahvalno je dati odgovor jer slična odgovor možeš da dobiješ ako postoviš pitanje, koju boju da izaberem zelenu ili ljubičastu?

Što se mog ukusa tiče i moga zahteva i ono što očekujem od okruženja, ja bih instalirao Mate. Gnome 3 shell mi jednostavno nije legao jer je i on po konceptu više otišao na “tablet” stranu umesto na funkcionalan dekstop tj tradicionalni desktop u obliku u kome smo navikli da radimo.

ja imam, malo tweekovan i “temiran” gnome shell na starijem laptopu skromnih resursa i 4:3 ekrana…
radi posao kada se naviknes i sasvim je u redu i estetski i funkcionalno…
ali bas to sto Commander kaze, zavisi od upotrebne vrednosti…
ohrabrujem samo da umesto da te povede bilo kakav kolektivni hate prema gnomeshellu isprobas sam i prosudis…
postoji jos gnomeolikih alternativa, npr najsveziji fork g3- consort (solus os) kao i vec stari poznanik cimet…

Sve je stvar upotrebe i navike…

Pre 10-ak godina na linuxu sam voleo da imam compiz i milijardu efekata d ase vrti, drma pihtijaste prozore, shiny okvire, i ostale šljašteće kerefeke… sada sve više i više gledam sebe kako da smanjim to na minimum gotovo sve posiključujem. Počelo da me nervira to šarenilo i sada gledam da nadjem neko skromno okruženje za rad tipa LXDE, ili možda čak i openbox…

Takođe sam za boxove i ne preteranu ootb tehnoligiju - jerbo igranje (da ne upotrebim ružniju reč) baš ponekad dosadi :chiffa: .

Nego šta vam je danas sa tim versusima, još samo fali Krokodil vs domaći Gušter, pa Domaći Gušter na Steroidima vs Preparirani Aligatore :connie_pumpkinsmile: .

Nije nam mesec u poziciji ja jupiterom pa smo malo klimavi :aggressive:

Шта год да те посаветујемо, нећеш се смирити док сам не испробаш и видиш :wink:

Pentesting me zanima na njemu, uglavom to bezbednostno testiranje sa metasploitom i drugim cudima. To ocekujem od MATE-a. Da li je to uredu zbog libova?

Sto se libova tice trebalo bi da je OK ako je trojka u pitanju.