Mesa3D

Opensource 3D drajverčići uglavnom

http://www.mesa3d.org/

[ATTACH]1934.IPB[/ATTACH]

Razvoj:

http://cgit.freedesktop.org/mesa/mesa/

Ko voli releases, nove stabilne verzije danas objavljene 9.2.1[/URL] i [URL=“http://lists.freedesktop.org/archives/mesa-announce/2013-October/000063.html”]9.1.7

PS. I apologize that this release was late compared to our original
intention of doing a stable release every two weeks. I’m hoping to be
better with 9.2.2 two weeks from now.

Yep plan od jula na ovamo je - point releases svake dve nedelje, a release svaka 3 meseca… ali tradicionalno omaše :D.

glxgears -fullscreen
a ne to prozorče što si okačio.

A? :smiley:

[ATTACH]1938.IPB[/ATTACH] [ATTACH]1939.IPB[/ATTACH]

Imaš stereo???
Auuu…

Jedan renda u GLX PBuffer, a drugi je FBO :chiffa: . E da, a onaj prvi originalni je običan backbuffer ;).

Stani bre malo bre. Zar je Mesa drajver? Zar nije biblioteka za grafiku? O.o

Mesa je opensource implementacija raznoraznih APIja za grafiku i šire :). Najpopularnija je njena implementacija OpenGLa, najpopularnije korišćenje su zapravo drajveri koji koriste tu implementaciju, a svi su deo Mesa3D ili skraćeno rečeno Mesa projekta, itd.

Mada moglo bi i tako da se kaže, ali ako za linux kažemo da je samo kernel i ništa više, a ne i onih 4000 drajvera što dolaze zajedno sa njim Linus se ne bi složio ;). Tek je linux = (kernel+drajveri) neka upotrebljiva celina :). Upotrebljiva Mesa su njeni drajveri :).

Kako zovemo blobove fglrx i nvidia? A njihovu implementaciju OpenGLa? Nije bitno jel, nego skraćeno a paradoksalno… ma bre nvidia drajver ;), iako dolaze u paketu sa raznoraznim elementima. Pa tako, ako je nvidia sa svim i svačim i dalje samo drajver, ajde da napravimo poređenje kako šta zovemo:

nvidia == drajver
fglrx == drajver
(libdrm (na parčiće), ddx (na parčiće), kernel moduli (na parčiće) und mesa (na parčiće)) == opensource drajveri
kvaka 22 drajver :chiffa:

Kad na primer kažemo samo - ma bre radeon drajver, misli se na sve ove elemente: mesa/drm[/URL], xorg driver == [URL=“http://cgit.freedesktop.org/xorg/driver/xf86-video-ati/”]xf86-video-ati[/URL], kernel driver [URL=“https://git.kernel.org/cgit/linux/kernel/git/torvalds/linux.git/”]kernel/git/torvalds/linux.git[/URL] und mesa RXYZ driver == [URL=“http://cgit.freedesktop.org/mesa/mesa/”]mesa/mesa[/URL]… Šta sad jedno je nešto, drugo je ono, treće ki da je prvo, a četvrto je isto em različito… čekaj bre, stani bre!!! - nope, that’s [URL=“http://en.wikipedia.org/wiki/Catch-22_%28logic%29”]catch 22 :1: ma bre radeontm bre drajver bre, inteltm bre drajver bre, nouveautm bre drajver bre :playboy: .

Bug or feature, pitanje je sad…

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_linux312_preview&num=2

Čini mi se biće kompajliranja kernelčića večeras :slight_smile:

I meni to treba ko leba.

Kako se kompajlira i instalira kernel ?

Lagano uz par komandi ;). Evo od ubunterosa ako treba na srpskom neki nagoveštaj kako bi moglo, ali više pošto ga kao održavaju :).

http://forum.ubuntu-rs.org/Thread-kompajliranje-linux-kernela-na-ubuntu

Na kraju dobiješ paketiće, pa klikete install :).

[ATTACH]1987.IPB[/ATTACH]

Najveći problem nije kompajliranje nego kako što lakše napraviti dobar .config za svoju mašinu to otprilike ide sa localmodconfig, (ja ga koristim da skratim vreme potrebno za build, pošto je stara mašina te umesto da buildam 4000 modula ja buildam samo 150 koji mi trebaju) a i naravno trebaš znati šta ti dodatno eventualno može biti potrebno, pošto si archer možda ovo pomogne:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Modprobed_db

Obično bi trebalo da važi ovako nešto:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Kernels/Compilation/Traditional
https://wiki.archlinux.org/index.php/Kernels/Compilation/Arch_Build_System

Ima sto fazona pa kako hoćeš, verovatno archeri najbolje znaju kako lakše ide kod njih… zgodno je da sve drajvere koje koristiš staviš u kernel, a ne da se buildaju kao moduli da skratiš boot time npr., itd.

Na kraju krajeva kompajliranje kernela i nije neophodno, većini je sasvim dovoljan onaj kernel što dolazi sa distroom. Više je u svrhu testiranja kao ovde ili nešto specijalno ako imaš out of tree, da zakpiš malo po nešto, da uključiš neki feature ako fali, itd.

Sa druge strane ko se “zaljubi” u kompajliranje svim srcem, on obično pređe na Gentoo :nyam1: .


Što se ovog 3.12 kernela i radeon performanse tiče, nisam primetio poboljšanje… izgleda da važi samo sa mid2high end r600 dedicated kartice kada je render CPU limited i došlo je sasvim slučajno, tačan uzrok je još uvek nepoznat - još bisectuju … :slight_smile:

The AMD Radeon Performance Is Incredible On Linux 3.12

AMD APUs Don’t Appear Affected By Linux 3.12 Change

Eto barem Sioux sa 4850 i vox sa 6870 bi trebali da osete taj boljitak ili bolje reći bržitak :connie_pumpkinsmile: .

wow, a few weeks ago I did a performance test with my amd 6850 and nexuiz. it used to be 98,5 fps on NORMAL and 56,8fps on ULTRA. now I am getting 206 FPS on NORMAL and 108 FPS on ULTRA (mesa git/kernel 3.12) … like 100% more performance in this case :slight_smile:

izgleda da važi samo sa mid2high end r600 dedicated kartice

:20:

Pa nije ni to malo mid/high iz pet generacija R2000/R3000/R4000/R5000/R6000 :connie_pumpkinsmile: . Doduše i 6570 je bolji a on je mid-low;). Ovi sa 64-bit magistralom ništa, oni su ionako hw ograničeni :connie_pumpkinsmile: .Mada možda važi i za druge nisam probao xonotic/nexuis izgleda da tu najviše pokazuje razliku ::slight_smile:

Pa ono, ja imam neki Radeon HD 6520G, čini mi se da se to računa :smiley:
Hvala na linkićima, pogledaću kad budem imao vremena :slight_smile:

HD6520G je 128-bit APU tako da ima šanse da bude bolje ::slight_smile: , ovde je 64-bit testiran:

AMD APUs Don’t Appear Affected By Linux 3.12 Change

Izgleda da smo konačno našli uzrok brzog fantoma :connie_pumpkinsmile:

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux_312_performance&num=1

ovaj commit - lepota :connie_pumpkinsmile: nema veze sa grafikom a ubrzava grafiku, a kod intel grafičke ne utiče uopšte :connie_pumpkinsmile:. Al lepo prikazuje da se under load procesor zbog ovoga drugačije ponaša - nema ping pong efekta uopšte, kao da je performance governor upaljen non stop što je čini se bolja automatika pod 3D :).

[ATTACH]1988.IPB[/ATTACH]

Big Fail Mr. Michael Larabel :tongue: a i mi smo još luđi što te čitamo :lol: .

@dvajedan

[SIZE=12px]Alex then [/SIZE]wrote on Sunday[SIZE=12px], “The only thing I can think of that may have improved things is changing the default gart size on r7xx+ asics from 512M to 1024M. If anyone want to test different gart sizes, you can change the gart size with the gartsize radeon kernel module parameter. E.g., add radeon.gartsize=1024 to the kernel command line in grub. Default is 512M for r1xx-r6xx and 1024M for r7xx+.”[/SIZE]

:connie_pumpkinsmile:

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_linux312_major&num=1

Si probavao gartsize parametar? :slight_smile: :smiley:

Ma nije to Ćofi, vidiš da je jedan commit u kernelu poboljšao stvari… otprilike važi generalno za CPU nije vezano za određen drajver za grafičku ;).

Alex je u AMDu i on sigurno zna da ništa oni nisu uradili po tom pitanju :), pretpostavio je da je možda GART size u pitanju ;).

Inače (a nevezano za ovo) što se samog gartsize parametra tiče, trebalo bi proveriti dal se poklapa sa setovanjem u biosu ;).

dmesg | grep gart

Što više to bolje, ali naravno ne setovati više od onoga što je maksimum u biosu ;). Mada ono ko ima mnogo VRAMa može i da zaboravi na ovo u normalnim slučajevima taman je 1:1 ;).

E jbg :frowning:

To bi mu znaci bio “AGP Aperture size” u BIOS-u ( barem na ASUS plocama )? :slight_smile:

Jeste mnogo bolji otvoreni drajver sa kernelom 3.12 ali ipak ne može da se meri sa legacy amd.
Imam problem da ga instaliram jer ne mogu da dodam ni jedan ppa( makson, edgers). Nemam sada vremena da se time bavim.

Proradio bi-weekly :connie_pumpkinsmile: objavljena Mesa 9.2.2

Zadnjih dana u git master mesa je dobila podršku za opengl 3.2 a onda neočekivano i za 3.3 :playboy: . Naravno drajveri dobijaju podršku nešto kasnije jelte…

@Sioux

Što da ne može da se meri, ljudi ga mere i imaju performanse za r600 kartice nekad lošije najviše polovično nekad je on par a nekad bude i bolje za trećinu na primer u Xonoticu - zavisno od igre, u proseku je to stiglo do fantastičnih 60-90% performansi fglrxa :slight_smile: . Pogledaj na phoronixu novije rezultate ::slight_smile: . Doduše većinom su testovi za opensource igre, ali na primer priča se recimo da Team Fortress 2 radi mnogo bolje i stabilnije na radeonu nego na fglrxu :).

U novijm kernelima imaš UVD podršku preko VDPAU to nemaš ni u jednom fglrx. A ima i DPM jelte.

Sa svim tim featuresima a i čitajući dobre komentare, baš i ne vidim više poentu za tim legacy-jem - ko može neka apdejtuje i pređe na radeon ;).

Oibafov repo je za utunte godinama unazad najpoznatiji opensource em uptodate userspace graphics stack za isprobavanje koliko ja znam

https://launchpad.net/~oibaf/+archive/graphics-drivers/

Doduše ti si downgradeovao ceo xorg zbog legacy fglrxa jel :connie_pumpkinsmile: , e pa moraćeš da ga vratiš na taj iz release da bi koristio ovaj repo :chiffa: .

‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’
Drugačije ne znam šta sa utunterosamaimaovimaonima upstream nije štelovan za utunte, pa čekajte si proleće :connie_5: . Jer to je maj, maj. maj - prva naša radost maj :biggrin: .