Migracija skripte foruma - VAŽNO ZA SVE!

Poštovani forumaši,

Usled migracije skripte foruma na drugu vrstu, bićemo potpuno van mreže u periodu od 7.1.2015 do 8.1.2015 godine.

Forum će biti preseljen kompletno na novu skriptu koja je naprednija, udobnija i bezbednija. Tom prilikom sve će biti prebačeno i migrirano OSIM privatnih poruka koje neće biti prebačene iz bezbednosnih razloga i biće u potpunosti obrisane sa servera i više neće postojati nikakava mogućnost da se one vrate.

Ovim putem apleujemo na sve vas koji imate važne privatne poruke i osetljive podatke u njima da ih prekopirate na vaš računar ili neko drugo sigurno mesto pre masovnog brisanja.

Hvala na razumevanju
FOSS Srbija.


Dear forum members,

Due to the migration scripts forum to another type, we will be completely offline during the period from 07.01.2015 to 08.01.2015.

The forum will be moved completely to a new script that is more prosperous, more comfortable and safer. On this occasion, everything will be moved and migrated EXCEPT private messages that are not moved for security reasons and will be completely deleted from the server and will no longer be any possibility that they return.

This way, all of you who have important private messages and sensitive informations, please copy them to your computer or some other safe place before the mass deletion.

Best regards,
FOSS Serbia.

[CENTER][SIZE=5]Poštovani forumaši,
Večeras u 00:00h bićemo van mreže zbog migracije, još jednom[COLOR=rgb(255,0,0)] molimo vas da sačuvate vaše privatne poruke.
Hvala.[/SIZE]

[SIZE=5]Dear forum members,
Tonight at 00:00h, we will be off-line due to migration, once again [COLOR=rgb(255,0,0)]please save your personal messages.
Thank you.[/SIZE][/CENTER]

Još uvek nisam ušao preko računara, ali na telefonu forum sjajno izgleda. Svaka čast za ovako brzu migraciju.

Hristos se rodi! Svima koji danas slave najradosniji praznik zelim srecan Bozic.

Vaistinu se RODI!

Forum je operativan u smislu da može da se piše po njemu, u toku dana (kada prođu ručkovi i sve ostalo) biće potpuno sređen i izbacićemo globalno obaveštenje o svemu što je urađeno.

Uživajte !

Lepo, sad baš ozbiljno izgleda. Još kad bi postojala neka opcija kao na prethodnom da se vidi aktivnost u temama to bi bilo super (mislim na onaj odeljak iznad svih foruma). :slight_smile:

Dobro izgleda još samo fali koji os se koristi to je dosta korisna opcija.

Good job guys. Seems more functional and tidy than before. And if I am not mistaken the fonts are different for the better readability.

Thumbs up !

Malo privikavanje na promene pa idemo dalje!

Sad nekako više izgleda kao forum :slight_smile:

[FONT=Book Antiqua][SIZE=5][FONT=Tahoma][SIZE=4][FONT=Verdana][COLOR=rgb(0, 179, 89)]Specijalni Efekti[/FONT] [/SIZE][/FONT]na ovim forumskim stranicama su “boli glava”; dopada mi se. [/SIZE][/FONT] :smiley:

You’re right, the font is different now, better and more readable than the previous one. On the other hand, forums script is quite advanced and functional, I’m glad you like it .

Au kako je dobar, znaci prezadovoljan sam

Nama je drago kada je korisnicima udobno i prijatno :slight_smile:

Za druge koje je zanimalo konfiguracija novih fontova na forumu je ovakva: Open+Sans:400,700|Lato:400,700

Primarni je OSans a sek je Lato.

Keširanje putem SSL-a za slike i linkove je od malopre omogućeno, slike se osvežavaju na 7 dana.

Postavljena ZEND optimizacija za bazu, php i web kako za front tako i za back end.

Mogu reći da uspešno urađena akceleracija jer smo se sa 800ms odziva spustili na ispod 70ms, što ja nisam još video. Napominjem da ovih 70ms i ispod označava vreme za koje se učita 100% kompletna strana na forumu.

Testirano malopre u Firefox-u gde strane otvara izuzetno brzo dok na Chrome-u otvara bukvalno instant. Uglavnom i browser-i su različiti pa je Chrome svakako brži od FF-a po pitanju otvaranja strana.

Ja mislim da je ovo sada super i ono što sam hteo, da server i forum imaju odziv kao da ih otvarate lokalno.

Popravljen Calback URL za logovanje na forum preko Google Account, nisam provalio da sam dva puta ukucao isti URL pa ste nekada (ko se loguje) dobili obaveštenje o redirect loop.

Sada je sređeno.

U toku jučerašnjeg dana a vidim da se i danas prolongira ista situacija, možete primetiti na početnoj strani malo duže učitavanje.

Problem nije do nas već do Twitter cdn i Google API servisa koji su već nekoliko dana u problemu i ovo se manifestuje na svim forumima koji imaju logovanje preko socijalnih mreža.

Ja verujem da će se problem vrlo brzo rešiti.

Koliko sam primetio stanje oko logovanja na socijalnim mrežama se popravilo i sada je 1/1, kočenja više nema.

E da, popravljena je sitna greška (propust) oko SSL sertifikata (to je generalno greška kod sertifikata kada se ne podese kako treba na serveru i onda postoji sitan exploit koji pametniji od mene mogu da zloupotrebe) i sada je podignuta veća stopa sigurnosti sa komplikovanijim (sigurnijim) chiperom a taj sitan protokol je upravo omogućavao https://blog.linode.com/2014/10/15/poodle-ssl-3-0-vulnerability/ Pudlici da se ušunja na server i snifuje podatke, sada može da snifuje ali enkripciju sa kojom može da se slika.

Prostije rečeno, vaši podaci, (mejlovi, lozinke i privatne poruke) su samo VAŠI i potpuno sigurni na ovom serveru.

Na server je postavljena skripta koja će automatski linkovane slike proveriti i ako su sigurne prebaciti ih na server i prikazati kao atačment, tom prilikom je postavljeno i automatsko stavljanje slike u predefinisani thumbnail kako ne bi opterećivalo vizuelni izgled foruma i brže se sam forum učitavao. Prebacivanjem slika na naš server sprečavamo da slike budu izgubljene i posle teme izgledaju bezveze.

Dakle vi u IMG tag ubacite neku sliku u punoj rezoluciji sa recimo imgur-a, skripta će proveriti sadržaj slike i prebaciti je kod nas na server i automatski napraviti thumbnail u poruci. Može li prostije?! :slight_smile: Kod nas na forumu NE :smiley: