Migracija uspešno izvršena!

Poštovani forumaši,

Kao što svi vidite promenjena je skripta foruma sa Invisione power board na XenForo. Licenca za prvu skriptu nakon dve godine je istekla i više nismo videli potrebe da ostanemo na istoj obzirom da nije ispunjavala naše zahteve samim tim ni produžavanje licence nam nije odgovaralo. Na sreću, našli smo i više nego odličnu zamenu kod sjajnih ljudi iz XenForo tima…licenca, uslovi, i tehnički naprednija skripta donela je odluku.

XenForo je postala pre koju godinu vodeća skripta u svetu forumiranja, od nedavno je i najveći FreeBSD forum sa phpBB prešao na XenForo pa ako je njima dobro nama će biti još bolje :wink:

Migracija je uspešno završena sa ocenom 10/10, forum je potpuno i apsolutno operativan za svakodnevno komunikaciju.

Za temu se zahvaljujemo ljudima sa Audenito koji prave sjajne teme i još bolje pluginove. Samim tim tema je još uvek u “core” stanju i nije prilagođena našim potrebama, tako da će u narednim danima tema biti šminkana i sređena.

Što se tiče funkcija sa starog foruma u vidu indikacije novih poruka, na ovom forumu takav plugin ne postoji ali naći ćemo adekvatnu zamenu i biće jednako udobno kao na starom forumu uz nešto drugačiji (bolji) izgled i pristup.

Da se vratim na tehnički deo i nove mogućnosti:

  1. Kao što ste primetili od sada imamo 2048bit SSL enkripciju na forumu i naša FOSS.rs strana je u potpunosti pokrivena sa SSL sertifikatom. Od sada je forumu moguće pristupiti isključivo samo preko sigurne konekcije i svi URL-ovi (www & non-www) su automatski redirektovani na https sigurnu vezu, tako da dovoljno je samo da kao i do sada kucate foss.rs i redirekcija će vas automatski prebaciti na sigurni enkriptovani protokol. Sertifikat je od poznate kompanije COMODO.

  2. U narednih par dana omogućićemo registraciju i prijavljivanje na forum preko Facebook, Twitter, Google+ i Steam naloga, u toku je validacija domena kod Facebook-a i čim njihov agent proveri sadržaj ove strane dobićemo potvrdu da možemo da vršimo registraciju članova isto važi i za ostale mreže.

Forum ima mnogo novih i boljih mogućnosti od prethodnog pa budite slobodni da istražujete i da pitate sve što vas interesuje.

Hvala na poverenju,
FOSS Srbija.

Sada se konačno ulogovao i preko računara… Vizuelno daleko lepše izgleda…:smiley: Ostaje samo još privikavanje na novi izgled i novi raspored na forumu, ali svakako je promena na bolje, pa ni privikavanje neće teško pasti…:smiley:

Ne moze da se uporedi sa prethodnim, predobar je.

Drago mi je da vam se dopada.

Meni je juče ujutru crklo napajanje a jutros je stiglo novo pa krećemo u sređivanje :slight_smile:

За сад ми се допада, видећу ако буде било потребе да за неком променом . . . предложићу.

Dodata opcija za registrovanje i logovanje preko vašeg Facebook naloga.

Ukoliko ste već registrovani na forumu a želite da se logujete sa vašim FB nalogom, morate povezati vaš nalog sa FB profilom to činite klikom ovde https://foss.rs/account/external-accounts i tu ćete se već lako snaći :slight_smile:

Sledeći put kada ste ulogovani na vaš FB profil dovoljno je na forumu prilikom prijave kliknuti “Login with Facebook” i to je to.

Za koji minut stiže Twitter i Google + logovanje.

Twitter logovanje i registracija je omogućena, postupak za povezivanje naloga je isto kao i za Facebook.

Google+ logovanje i registracija je upravo omogućena.

Postupak za povezivanje/registraciju/logovanje isti kao i za Facebook i Twitter.

Javite ako bude nekih problema.

Dozvole na forumu za klasu korisnika su sređene, ako naiđete na neke probleme (ne možete da glasate, otvarate teme i sl…) javite se meni na PM.

Da li postoji mogućnost da ispod statistike članova piše koji sistem i okruženje koriste, kao na starom forumu?

Postoji, biće sređeno danas-sutra-prekosutra…

Fenomenalono, mnogo mi se vise dopada nego stari :smiley:

Za ovo logovanje koji si dodatak koristio?

Nije dodatak već je sastavni deo Xenforo skripte unutar admin panela.

Inače upravo sam uradio malu optimizaciju Js-a da se učitava na kraju strane a ne na početku, ovim se dobija otvaranje brzine strane kao da je u lokalu dakle forum bi sada trebalo brže da se učitava.

Sviđa mi se minimalistički / materijalistički izgled teme.

Najbolja stvar koju sam do sada otkrio: napiši dio odgovora, odustani, zatvori sajt, odjavi se. Prijavi se opet, otvori temu na forumu, i biće zapamćen unos. Nisam siguran da li je to prije radilo.

U svakom slučaju, odlična promjena. :slight_smile:

Jeste to je i pre radilo na staroj IPB skripti, samo se slabo opcija videla ali u dnu je bila “AutoSaved” opcija koja je slično radila, ovde naravno to funkcioniše daleko bolje i unos se pamti do 30 dana koliko sesija traje ili dok korisnik ne obriše kolačiće iz browser-a jer jedan od metoda za verifikaciju pored imena jeste i sesija i kolačići.

Nisam video stari izgled, dugo nisam bio na forumu, ali ovo jako lepo izgleda. Jednostavan i pregledan forum. Tema je jako lepa.
Ako uporedjujemo sa starim izgledom i onim velikim chatom na pocetnoj strani, ovo je daleko lepse, funckionalnije.
Svaka cast Vlado za forum.

Pa stari izgled je i dalje onaj kada si bio aktivan na forumu sa tim četom :wink:

Drago mi je da ti se sviđa ovaj stil. Inače tema je od Audentio razvojnog tima a ja sam se prilagodio našim potrebama.

Kada smo već kod chat-a, na novom forumu neće biti omogućen? Nema više spamovanja?:slight_smile:

Još uvek se razmišljam šta da radim povodom tog pitanja. Taj chat je opterecivao forum u jednom delu ucitavanaja, pogledacu neke opcije ako bude ispalo OK i ne bude pravio problem onda cu ga ubaciti.

Prioritet nam je brzina učitavanja i funkcionisanje pa tek onda sve ostalo.