Mint 12 KDE rc utisci

Kucam ovo u live modu jer čekam da se instalira neki jezički paket koji ide sporo download se servera do zla boga pa da ubijem vreme dok se ne instalira :wink:

Prvi utisak, iako je live mode… je WOW. Moje WOW je dosta dobar komentar obzirom da ko me zna uzivo zna da kunem i proklinjem KDE od kada je nastao, medjutim vremena se menjaju “čelnici” su ukinuli podršku za Gnome 2, a onaj polufabrikant Gnome 3, MATE, Shell, Unity, ________ (

Sad ću i ja da skinem pa da vidimo kako se ponaša kod mene gde je mašina daaaaaaaaaaaaaleko skromnija. Ono7 je radilo bez problema ali bez aero zajebancija, baš me zanima kako će kde da radi.

Bogme neće ovaj download pack još skoro :wink:

Posle teške brobe morao sam da prekinem instalaciju jer je neki server za preuzimanje paketa u blokadi pa download ide svega 1B/s :wink:

Nastavicu neki drugi put jer mi je sada komp neophodan…

Jednom sam pokrenuo KDE i to mi je bilo previše fensi. I ovaj Mint KDE mi je mnogo fensi ali mi više smeta to što kod mene na ekranu nema mesta ni za šta :wink:
Za ovo izdanje definitivno treba veći ekran sa boljom rezolucijom, mislim da je ova verzija namenjena za full hd monitore za udoban rad.
I da imam veći monitor moj izbor bi bio unity.

Prevarićete me da na kraju i ja instaliram KDE… :wink:

KDE u ovom trenutku ima dosta prednosti u odnosu na druga okruženja. Prilično je stabilan i ispoliran, ima dobru podršku i veliki opseg podešavanja i funkcionalnosti. Usuđujem se reći da je vizuelno najnaprednije okruženje, trenutno u ponudi.
Oni koji izbjegavaju KDE kao argument ističu nepreglednost i kič koji podsjeća na Windows. Po meni, sličnost sa Windows-om se ne treba uzimati kao nešto loše, samo po sebi, ipak Windows je sistem koji ima niz prednosti kojih se ne treba stidjeti ako se koriste na sličan način u drugim okruženjima.

Generalno, davno je rečeno da se o ukusima ne raspravlja, tako da je za svakoga najbolje da lično isproba i KDE i procijeni da li mu je bolji od nekog drugog okruženja :wink:

Windows ima izuzetno loš odrađen windows managment i bordure za prozore, to je odavno utvrđeno. Od najboljih rešenja kako se maximalno iskorišćava dekstop polje jer mac-ov OSX…

Mada KDE može da se dotera da izgleda lepo i prihvatljivo.

'ajde da se javim i ja, pošto ću uvek braniti KDE :wink:
Koristim Kubuntu oko godinu dana (koristio sam, a pre dva dana mi se desila neočekivana nezgoda i sve je otišlo u majčinu, ceo hard, pa sam sad vratio samo Mint KDE i tako će ostati) i ono što mogu je da ga uporedim sa Kubuntu-om. Neke bitnije razlike nema, sve je to u suštini Kool Desktop Environment, ali sam primetio neke aplikacije koje dolaze ovde podrazumevano, za razliku od Kubuntu-a. To mi se sviđa jer ne moram da gubim vreme instalirajući ih.
Što se tiče sličnosti Windows-a i KDE-a (ovde govorim samo uslovno o sličnosti jer se ova dva nikako ne mogu uporediti - jedan je sistem, a drugi okruženje), pa… slični su kao ribizla i krastavac :slight_smile:
To što KDE ima panel dole (koji može da se pomera) je jedina sličnost i ništa više :slight_smile: Da je fensi - jeste, ali upravo zbog toga pruža svakakve mogućnosti po pitanju uređenja radnog prostora.
@stereo_advance, baš zato što nemaš wide monitor i mnogo mesta, kako kažeš, na ekranu je razlog za KDE :slight_smile:
Staviš po neki vidžet i to je to. Sve što radiš, radiš u prozorima; ne lepiš na rednu površinu i to je ono što mi se najviše sviđa kod KDE-a. Nema tu nikakvih fascikli i dokumenata da pretrpavaju radnu površinu, ona je za uživanje. Doteraš je da lepo izgleda i kad ništa ne radiš - uživaš :slight_smile:

Elem, svako ima neko okuženje koje mu odgovara, tako da… U suštini, prezadovoljan sam Kmint-om :slight_smile:

Eto dobismo i naziv za novo okruženje, kMint :wink:

@Kmamuz

vidiš uopšte nisam razmišljao o KDE na taj način, jednostavno onako kako sam video. Meni je bilo malo i neprikladno.

ALI, nisam bio lenj pa sam stavio na usb i ovu dostupnu kMint :wink: i pokrenuo na desktop mašini na 19" ekranu i razliga je bila evidentna.

Možda ću jednom dati KDE više šanse…

Šta fali? :slight_smile:

^^ama baš ništa lepo stoji naziv, kMint :wink:

Inače evo zezam se opet sa drajverom za internet na KDE, nece da prodje instalacija koja je poršla u Gnome 3…

Bre, šta znam… Meni je proteklo sve dobro… Jedino me zeza ono sa odjavljivanjem, ali i nije neki problem :wink:

Ma to sa drajverom je do mene problem, tj imam neku novu Asusovu ploču pa stvara dečije bolesti… :wink:

Inače primetio sam u KDE da vrlo često neće da otvori Synaptic i kada krenem da kucam nešto u search baru u Software Managment da mi krešuje program… Inače što se tiče brzine mislim da je definitivno brži 2x od Gnome-ta, to sigurno.

E, jeste, ovo za Software Management, i meni se desilo nekoliko puta za redom. Što se tiče Synaptic-a, meni nije pravio probleme. I dobro si me podsetio da probam da instaliram Muon. Ako upali, njega ću da koristim, on je zakon (bar za mene)… Sad ću baš da probam, pa javljam…

E, radi bez greške… :wink:

Ma čudi me da Synaptic pada, on je toliko prost program da nebi trebalo da se javlja takva početnička greška…

Probaću taj Muon, nisam ga koristio do sada. :wink:

Jednom brži sigurno, reći ću to iako sam Gnomovac (trenutno na OpenBoxu). :wink:

Moram da priznam da je sa svim ovim default efektima stvarno brži od gnome 3. Prvi put koristim kde pa mi je trebalo vremena i živaca da se priviknem na okruženje. Kada sam promenio workspace type iz netbook u desktop odmah je bilo lakše. Sad može čovek i da se navikne na kde :wink: