Mint potrošnja baterije i pregrijavanje

Na većini novijih GNU/Linux distribucija koje sam probao od Ubuntua 10.04 LTS i sve verzije posle do OpenSUSE 11.4 i 12.1, Fedore 15 i 16 i još nekih drugih na svim sam imao problema sa baterijom i pregrijavanjem na laptopu. Kako je Mint baziran na Ubuntu pretpostavljam da je i na njemu isto. Instalacijom fglrx drajvera stanje se malo poboljša ali ipak zaostaje za Windowsom. Primjetio sam i da to nije samo moj problem već je bug u kernelu bar tako navode na Phoronix sajtu. Imate li vi problema sa pregrijavanjem na laptopovima i kako se Mint ponaša po tom pitanju ? Negdje sam pročitao da će ovaj problem biti riješen u Ubuntu 12.04 što bi bilo jako dobro jer bi se mogao vratiti na Linux :wink:

Ja imam sreću da posedujem laptop na kom je niža temperatura na bilo kom GNU Linux sistemu nego li na Windowsu, razlika je u čak 10 stepena.

Mnogi problemi bi, po navodima čelnika, trebali da budu rešeni sa verzijom 12.04.

Da li ste pokušavali da podešavate sistem nekim od regulatora snage i napona? Možda Jupiter i sl,

Ja nisam imao nikakvih problema sa temperaturom.

Na tri laptopa ni na jednom nisam imao problem sa temperaturom.

@ivanblago
koji je lap top koji se greje 10C manje, possto ja blagovremeno planiram nesto da pazarim a to mi je veoma bitna stvar da se malo greje

U pitanju je Fujitsu Lifebook A series, AH530. CPU pentium x2 na 2.13 GHz, Intel čipset i ubacio sam još radne memorije pa imam sada 6GB. Na Linuxu radi konstantno između 40 i 45. stepena, dok je kada sam probao Windows radi poređenja temperatura skakala bez vidljivog razloga i do 60 stepeni.

imas ucitan modul coretemp jel tako?Pretpostavljam da imas al za svaki slucaj pitam

Da, imam. Učitava mi se demon sensors sa pokretanjem sistema koji pokreće potrebne kernel module među kojima je i coretemp.

DAEMONS=( … sensors …)

coretemp-isa-0000 Adapter: ISA adapter Core 0: +43.0°C (high = +80.0°C, crit = +90.0°C) Core 2: +43.0°C (high = +80.0°C, crit = +90.0°C)

@ivanblago da li je to temperatura merena u openboxu? Da nije zbog toga manja temperatura? Može biti ali ne mora da znači.

Da, ali ista je temperatura i na Gnome3, na KDE 1-2 stepena viša ali za razliku od windowsa nema “skakanje” od desetak i više stepena bez razloga i to u mirovanju.

Ok, pomislio sam da nije možda zbog specifičnosti open boxa.

Koristio sam Jupiter ali razlika se ne primjećuje.
EDIT: Mada moj laptop je HP G62-b55sm i ima prilično loše hladjenje, na primjer ako ga koristim pri punjenju temperatura varira od 60-80 stepeni a inače je 50-60 na Windows 7. Interesantno je što je laptop kad sam ga kupio došao sa SLED operativnim sistemom što je skraćenica za Suse Linux Enterprise Destkop to je komercijalna verzija OpenSuse, nažalost brzo sam je izbrisao pa ne mogu detaljnije da je uporedim sa drugim operativnim sistemima ali trajanje baterije je bilo jednako kao i na Windows.

Koja to firma instalira na komercijalne laptopove i pušta u slobodnu prodaju licenciran Suse enterpise!?

Kupio sam HP u ComTrade-u sa predinstaliranim SLED-om prošle godine.

Nego da se vratim na temu. Na pomenutom laptopu od svih LInux distribucija jedino je openSUSE radio glatko bez grejanja i sa dobrim držanjem baterije, Ubuntu i Mint jako loše zbog grejanja i baterije i nije radio wireless.

Meni su temperature iste na svim WM, flux, openbox, awesome, dwm…po cemu je openbox specifican, njega nisam nesto dugo koristio?!