mintUpdate problem

Pozdrav administraciji i članovima i srećan vam rad.
Srećni vam novogodišnji i božićni praznici i želim vam da forum napreduje svakim danom sve više ;D

Imam problem sa mint update-om, naime koristim linuxmint 12 i kad uključim update prikazuje mi sve što ima da se obnovi ali kad kliknem na install update samo se isključi prozor i ostane ikonica dole kod sata sa slovom „i“ preko.
Osim toga ništa se ne dešava pa me zanima kako da otklonim problem.

Hvala unapred.

Uradio sam update preko terminala i sve je prošlo bez ikakvih problema, sistem je osvežen.
I dalje ne znam zašto nije hteo da se osveži putem mintupdate-a.
Čitao sam na drugim forumima da lokalizacija može da bude problem ali sam vratio sve na engleski i opet nije htelo.
Stavio sam da svakih 7 dana proverava za update pa neću još stavljati da je problem rešen.

Nisam bio pored računara pa sam tek sada došao i video poruku.

Kao prvo hvala na lepim i iskrenim željama za srećan početak rada foruma i zajednice i hvala na novogodišnjim i božićnim željama, takođe i tebi sve najbolje želimo i da još dugo dolaziš i da se družimo putem foruma :wink:

Što se tiče tvog problema…

Sa kog servera ti je namešteno da sistem povlači update!? Vrlo moguće da je server bio u prekidu pa da nije otišla informacija za update-om.
Jedna od odlika linuxa jeste ta što je najbezbednije i najsigurnije update ili upgrade raditi upravo preko terminala ili konzole. Ovom metodom eliminišeš mogućnost da se update ili upgrade ne urade kako treba zbog problema ili bug-a koji recimo ima update aplikacija.

Nepitah te šta se dešava kada klikneš na tu ikonicu gde stoji slovo “I” !? Da li piše neki error ili se zamrzne aplikacija!?

Pozdrav Vladimire,
Naravno da ću pratiti razvoj foruma i svojim iskustvom probati da pomognem i drugim (kojih će biti naravno u velikom broju).

Namešteno je na main server, navika. I na drugim distroima mi uvek stoji na main server. Problem nije bio trenutni, to traje možda više od mesec dana. Aplikacija se ne zamrzava i ne prikazuje nikakve greške. Samo isključi glavni prozor i ostane ikona kod sata. Kad kliknem na ikonu pojavi se prozor i opet sve ispočetka: ispis update-a koji čekaju da se urade i to je to. Sve lepo uradi osim koraka sa instalacijom update-a.

Vidim da je i na mint forumu postavljano ovo pitanje i čini mi se da je prijavljeno na launchpad kao bug.
Inace mint mi je na asus eeepc masini koju nosim sa sobom kad nekome servisiram komp pa u isto vreme radim reklamu linuxa.

P.S. Na istoj masini sam do skoro imao i android 3.2 Honeycomb. Jedino sto je losa podrska za intel 915 vga pa nece filmovi da idu glatko pa sam vratio na linux nazad.
Sad sve radi kako se i očekuje.

Da malopre sam proverio na oficijalnom Mint forumu je postavljeno dosta takvih pitanja i koliko vidim pojavilo se i na launchpad.

Verujem da će ubrzo biti isrpavljeno jer je postavljeno kao High priority greška, što i jeste. Masa ljudi koja se prvi put sreća sa linuxom pogotovu sa Mintom koji je takoreći prilagođen novjalijama jer je out-of-the-box, ne zna da koristi komande u Terminalu pa zbog toga tipujem da će ovo ubrzo biti otklonjeno.

Mada koliko vidim samo 12-ica ima problem sa ovim, ostale verzije su OK.

Probao sam danas da uradim update i opet isti problem. Nastavljam sa osvežavanjem sistema na jedan jedini način a to je preko terminala, dok se ne reši problem.

Koje grafičko okruženje koristiš?

Da li si možda radio upgrade 12-ice preko 11 ili si instalirao 12 svežu!?

MATE je okruženje. Sveža instalacija.

Koliko sam video malopre popriličan broj bugova je prijavljen za Mate, medju njima nema tvog slučaja, dok je bilo par slučajeva na Gnome 3 okruženju pa zbog toga pitam koja je verzija kod tebe.

Ima MATE par dečijih bolesti, kao što su povremen nedostatak screensaver-a, ili prestanak rada “volume bar-a”, ne odlazak u hibernaciju kada se laptop preklopi itd itd

Nebi bilo loše da startuješ u Mint-u bug finder ili da pošalješ opis na https://bugs.launchpad.net jer je taj bug vrlo verovatno High importance, što znači da će biti primaran za rad tj popravku.

Prebaciću prvo na drugo okruženje kasnije večeras a nakon toga ostalo.
Hvala na predlogu :wink:

Sad sam instalirao svež Mint 12 (MATE)… i ja imam isti problem kao i ti sa Update-om ništa se ne dešava. Poslao sam bug report na LP sajt pa ćemo da vidimo šta će uraditi.

Hvala sto si uradio umesto mene

Ih hvala… :wink:

Inače debelo nešto sve ukupno ne valja u ovom MATE-u… sam mi je postavio ograničenje od 2kb/s za download i za otvaranje strana, zbog čega ne znam ali je bilo podešeno tako a instalacija je sveža.

Sad ću da instaliram običan Gnome, definitivno ovaj MATE je u teškoj Alpha fazi… ne znam zašto su ga uopšte uvrstili uz Gnome, kada je feleričan.

Kad sam radio update iz terminala nisam imao problema sa brzinom, danas mi je i torent radio dobro.

Probao sam sinoć da radim update ali sam svaki put promenio okruženje i rezultat je opet isti, odnosno nikako da uradi update. Jedino rešenje mi je još uvek preko terminala.
Od ponuđenih okruženja imam Gnome 3, gnome clasic, gnome clasic (no effect) i MATE. Svaki sam probao i isto (ne)radi.
Mislio sam da ću promenom okruženja dobiti nešto ali ne, sve je po starom.

A da probaš sa reinstalacijom!?

To mi je najmanji problem :wink:
Imam neke obaveze sad ali ajd ide brzo.

Ja ću sad da probam kakav je Mint 12 KDE… pa javljam utiske :wink:

Čitao sam nešto danas o KDE izdanju i vidim da je bilo nekih problema, naime naleteo sam na članak gde tip kaže da sa 2.6GHz ne radi stabilno :wink:

Mislio sam da prvo kompajliram kernel ali nova instalacija je lakši posao.
Javljam kako je prošlo.

2.6ghz čega!? single core, dual core, qCore, SixCore, xeon, amd, i5, i7!? Mislim nije baš relevantno uzimati sve komentare na netu zdravo za gotovo :wink:

Ja baš čitao na linux blog community da je super i da lepo radi, čak je par njih konstatovalo da im je ovo prvi KDE u životu koji je legao kao “svinja u blato”, tačnije 1/1 radi. Mada ajde da ne slušam, sad cu da instaliram pa da vidim šta nudi :slight_smile: