Monitoring sistemi - icinga, zabix, sensu

Da li iko od vas koristi Icinga/Icinga2 monitoring sistem ili slične?

Trenutno koristim nagios core i zbog limita sa hostovima razmatrah da se prebacim na Icinga koji nema limit ali iz nekog razloga imam nedoumica oko samih podešavanja. Lomio sam glavu predugo da sam zakopao ratnu sekiru i krenuo da se bakćem sa drugim stvarima koje su čekale na poslu.

Stoga, ima li nekog da koristi neki sličan nagios monitoring sistem?
Za icinga je dokumentacija svestrana, nisam uspeo da se snađem i podesim što bez što sa director ekstenzijom.

Dok druge imam nešto iskustva/dodirnih tačaka ali nisam zalazio preduboko u konfiguracije… svakako su tutorijali sa podešavanjima i nezvanične dokumentacije dobrodošle. :slight_smile:

Nadam se da ima nekih!

Nagios? Pfff to je de-mode :smiley:

Mi u firmi koristimo Grafanu Grafana - The open platform for analytics and monitoring za skupljanje podataka sa servera korisimo telegraf a kao bazu influxdb i to se pokazalo u našem slučaju kao odlično rešenje (za podatke prikupljamo apsolutno sve pa čak i voltažu CMOS baterije).

Grafana ti je u poslednjih 3 godine postala lider u ovoj oblasti, čak totalan neznalac može vrlo brzo da se prilagodi njoj jer na Youtube i na njihovom sajtu imaš gooomilu dokumentacije i dashboard-a za preuzimanje.

Hej demode ili ne, to je ono meni poznato i sa čime sam radio. Druge free izvedbe što sam probao nisu mi pile vodu. xd

Bacicu pogled cim ugrabim vremena, ovo je vise bila hrana za misli i čim izletim sa trenutnih stvari da se bavim ovim, no videćemo i to.

Vec 5+ godina se samo Zabbix koristi. Pozitivna iskustva. Dosta gotovih “elemenata” za nadgledanje, a ako nesto ne postoji, lako se kreira novi - ukratko: ako nesto mozes da vidis terminalom, moze da se podesi Zabbix da proverava i skladisti iste informacije, definisanje kriterijuma za alarmiranje i obavestavanje, prikaz informacija preko razlicitih tipova grafova, …
Nagios sam probao, nisam uspeo da ga poguram lepo na CentOS-u i odustao. Cinjenica da nisam trazio drugi alat, vec informativno, pa nisam ni imao prevelike motivacije da uspem tada. A i bilo je pre mnogo godina tako da i to moze igrati ulogu da bi iskustvo danas bilo drugacije (bolje).

Šalim se ja malo sa demode frazom :wink: Svaki monitoring tool ima nešto svoje i prednosti i mane, mi takođe koristimo i Observium koji je nezamenljiv jer preko njega radimo monitoring sličan kao preko grafane za iste servere, s tim što preko njega ide direktno graph za prikazivanje dovodnog AC u centru, monitoring rutera i svičeva, ups-a, portova, temperatura unutar kaveza, stabilnost napona itd itd dakle dosta kompleksniji od bilo čega.

OBS jeste besplatan ali u toj free varijanti nema 80% stvari koje mi koristimo, mi na nivou firme koristimo ent. verziju.

Da li je iko krenuo da koristi Zabbix?

Ja ga trenutno setup-ujem pa svakako odličan bump ukoliko neko koristi pojedine provere na istom koje su korisne da prenese znanje/savete.

pa webad, on je to i predložio :stuck_out_tongue:

Što i jesam realizovao, samo je problem naći pojedine korisne templates.

Na primer igrom slučaja sam nabasao na githubu neko ko je napravio za disk check mesta na hard disku, što iz nekog suludog razloga sam zabbix nema.

Svakako ću da nastavim da kopam po github-u :smile: