Must have aplikacije na GNU/Linux-u!

Pravila igre su sledeća:
[LIST]
[]Ne raspravljamo, ne komentarišemo o tuđim predlozima!
[
]Korisnik ima pravo da jednom u 7 dana preporuči maksimalno 2 (dve) aplikacije na linux/unix sistemu za koje on smatra da su Must Have
[]Po isteku sedmog dana od preporuke, korisnik ima pravo na nove dve maksimalne preporuke i tako u krug.
[
]Pre postavljanja preporuke pretražite temu i pogledajte da neko drugi pre vas nije preporučio aplikacije.
[]Trudite se da preporučite samo one aplikacije koje zaista smatrate da ne možete bez njih u svakodnevnom korišćenju, kako bi drugi zaista mogli da uvaže vašu preporuku kao odličnu.
[
]Obavezno pored preporuke ostavite i link koji vodi isključivo do oficijalne strane te aplikacije ili ako aplikacija nema stranu onda do GitHub repo-a za instalaciju.
[*]Preporuke koje nemaju validan link, koje su duple, koje nisu aplikacije, koje su sumnjivog porekla, piraterija i slično, biće odmah obrisane.
[/LIST]
Pa da krenemo!

[LIST=1]
[]RedShift - fantastična aplikacija koja u zavisnosti od doba dana menja temperaturu boja na monitoru.
[
]KDEconnect - povezuje vaš telefon i linux (potrebno na telefon instalirati KDE Connect iz PlayStore-a).
[/LIST]

SMPlayer, verovatno nema osobe koja ne zna, media player: SMPlayer - Free media player for your PC
youtube-dl, CLI aplikacija za download videa sa YT, a ono po cemu je meni izuzetan je sto mogu kompletnu playlistu da skinem pomocu njega: youtube-dl

Ах, бре, па треба канцеларијски пакет - Либре офис: Слободан канцеларијски пакет » ново име, нове могућности » Либреофис
Треба и нешто за обраду слика, Гимп: GIMP - GNU Image Manipulation Program

Ima ih baš dosta korisnih, ali bez ova dva programa, definitivno ne mogu da zamislim dan.

  1. Master PDF editor: Master PDF Editor for Linux. Download a free of Master PDF Editor for Linux.
  2. Calibre: calibre - E-book management

:slight_smile:

Music on console, ili skraćeno MOC. Ko voli konzolne aplikacije ovo je jedan od boljih plejera. Postoji već deceniju i po, i aktivno se razvija.
MOC - music on console | console audio player for Linux/UNIX

qBittorrent je multiplatformski bittorrent klijent. Ako neko nije probao neka mu obavezno da šansu. Ja ga naravno koristim samo za skidanje Linux distroa :eek:.

qBittorrent Official Website

postoji i tamna verzija, ko voli tamnije teme: GitHub - suratovvlad/qbittorrent-installer: Installer for “Dark qbittorrent”

fish shell - GitHub - fish-shell/fish-shell: The user-friendly command line shell.
vim - GitHub - vim/vim: The official Vim repository

DeaDBeeF (audio player): DeaDBeeF - The Ultimate Music Player

Visual Studio Code (mozda po malo apsurdno, da preporucujem MS aplikaciju za Linux, ali iz mog skromnog iskustva zasluzuje svaku preporuku): Visual Studio Code - Code Editing. Redefined

GitHub - lmenezes/cerebro - najsličnije Spotlight-u sa Mac-a samo sa mnogo mnogo više opcija, gotovo sve aplikacije pokrećem odatle, zgodno je i kada vam treba kalkulator samo upišete unutar polja vrednost i automatski preračuna, važi i za kursnu listu i još milion mogućnosti.

http://www.dofus.com/en – MMORPG fantastična igra koja radi native based (ne treba steam instalira se iz konzole) pod Linuxom sa predivnom grafikom, ko voli ovakve igre preporuka 10+.

BleachBit - Sistemski čistač, odlična aplikacija. Kao CCleaner za Linux. Clean Your System and Free Disk Space | BleachBit

Converseen, konverter i risajzer za razne formate slika odnosno fotografija. Homepage - Converseen
Free Rapid Downloader, Java aplikacija za skidanje sa sajtova za file-sharing i Youtube-a. FreeRapid Downloader - Homepage

RawTherapee - RawTherapee Blog vrhunski program za obradu slika, jako dobra alternativa Adobe Lightroom, čak šta više lakše se snalazim sa Raw-om nego sa 1One ili LR-om. Bolje efekte dobijam i znatno brže renderovanje slika sa gomilom efekata. Recimo sliku od 18MP u RAW formatu mi u LR renderuje sa 76 lejera i ~20 efekata punih 3 minuta… isto tu u RawTherapee traje ~20 sekundi. Svaka preporuka od mene.

Pinta - Pinta: Painting Made Simple! - PintaProject/Pinta nešto slično PaintPlus na vindoze… korisna stvar kome ne treba GIMP.

XnConvert. XnConvert je program za konverziju u različite formate ali možete da menjate veličinu slike, odnos, dimenzije, kao i da ubacujete filtere kao što su: zamućivanje, izoštravanje, retro… XnView Software · XnConvert

Odličan program za zaključavanje text fajlova.

EncryptPad - Text Editor and OpenPGP File Encryption Utility

:slight_smile:

Home · tmux/tmux Wiki · GitHub - ko provodi više od 3 min dnevno radeći sa terminalom, razumeće ovaj zgodni program.

Shotcut - Home - Video editor koji je odlična alternativa Adobe video editorima a pritom je besplatan. Jednostavan, lagan, brzo se nauči.

[url=https://www.gnu.org/software/emacs/]emacs[/url], odlican editor teksta, veoma prosiriv program, super za programiranje
i3, tiling window manager, veoma je lagano i prjatno koristi neki tiling window manager umesto kompletnog DE-a

Gravit Designer - fenomenalan potpuno besplatan program za rad sa vektorskim fajlovima, ovo je pravo osveženje za sve ljubitelje grafičkog dizajna, koristim ga od kako sam naleteo na njega pre 5-6 dana.

Evo kad smo već tu, da kažem i ja koju reč. Probao sam audio player clementina i od tad ga ne menjam. Mnogo je bolji od ostalih default playera, a popularne distribucije preferiraju baš te, neke druge playere. Možda im je to politika, ko zna šta. Ali svakom ko ima neke pesme na hardu, preporučujem clementinu. Ima i radio stanica i mnoge druge napredne opcije.

A prvenstveno sam ga izabrao jer može iz fajl managera da se izdvoje pesme ili pusti jedan određeni folder.

Do danas sam za torente koristio qBittorrent, ali sam danas naleteo na novi open source torent klijent, koji omogucava i direktan strim.
Radi na svim platformama, moderan i minimalisticki izgled.
U pitanju je WebTorrent:
WebTorrent - Streaming browser torrent client

Screenshot from 2018-02-17 15-13-09.jpg

Sad videh da sam koristio DeaDBeeF, a u medjuvremenu sam presao na Audacious:

Audacious - An Advanced Audio Player