Ne prepoznaje USB flash

Do pre par dana sve je radilo kako treba, međutim odjednom kada ubodem USB flash nece da se pojavi nigde, a ne vidim ga ni u gparted-u kao i u Disks. U win7 sve radi normalno. Ako nekome znači daje mi sledeće ispise:

lsusb

Bus 001 Device 005: ID 126f:0163 TwinMOS
Bus 001 Device 004: ID 064e:a116 Suyin Corp.
Bus 003 Device 002: ID 046d:c52f Logitech, Inc. Wireless Mouse M305
Bus 004 Device 002: ID 0b05:1788 ASUSTek Computer, Inc.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

TwinMOS je flash disk.

sudo parted -l

Model: ATA WDC WD5000BPVT-0 (scsi)
Disk /dev/sda: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Partition Table: msdos
Number Start End Size Type	 File system	 Flags
1	 1049kB 106MB 105MB primary ntfs		 boot
2	 106MB 105GB 105GB primary ntfs
3	 105GB 448GB 343GB primary ntfs
4	 448GB 500GB 52.4GB extended
5	 448GB 456GB 7999MB logical linux-swap(v1)
6	 456GB 500GB 44.4GB logical ext4

df -h

Filesystem	 Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda6	 41G 14G 26G 35% /
udev		 2.0G 8.0K 2.0G 1% /dev
tmpfs		 791M 2.0M 789M 1% /run
none		 5.0M	 0 5.0M 0% /run/lock
none		 2.0G 636K 2.0G 1% /run/shm
none		 100M 24K 100M 1% /run/user
/dev/sda3	 320G 127G 193G 40% /media/banom81/0C4CBF694CBF4C68

Probaj ovako, otvori synaptic i kucaj udisks u Quick filter, selektuj - Mark for reinstallation, Apply i restartuj računar.

Idi u windows 7, prikaci fles memoriju, formatiraj u fat32, i vrati se u linux pa pogledaj da li je onda prepoznaje.

Uradio sam reinstall ali nista, a to sa formatiranjem u win-u sam probao sve moguce varijante ali nece pa nece…

Ubaci fleš u usb, pa komanda

sudo fdisk -l

koji je ispis ?

Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders, total 976773168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk identifier: 0xb16f30f3
Device Boot	  Start		 End	  Blocks   Id  System
/dev/sda1   *	    2048	  206847	  102400    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2		  206848   204799999   102296576    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3	   204800000   874369023   334784512    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda4	   874371070   976771071    51200001    5  Extended
Partition 4 does not start on physical sector boundary.
/dev/sda5	   874371072   889993215	 7811072   82  Linux swap / Solaris
/dev/sda6	   889995264   976771071    43387904   83  Linux

pokusao sam i sa mdprobe komandama ali nije mi uspelo (copy-paste sa malim izmenama…)

od koliko GB ti je fleš ne mogu da provalim gde je fleš u ovoj priči?

@Vladimir

Bus 001 Device 005: ID 126f:0163 TwinMOS

od 1 gb, sad sam instalirao na njega live crunchbang (preko unetbootin-a iz win), live dize sa flash-a u najboljem redu, kad resetujem videcu da li ce ga onda prepoznati…

nista, i dalje isto…

Video sam gore da je TwinMOS nego ne piše nigde koliko ima mesta na sebi…

Znači pod Windowsom ti fleš radi najnormalnije ali pod linuxom ni da mrdne kao da ne postoji?

Ja sam sada nakačio fleš i uradio onu komandu što si i ti uradio i evo ispisa:

[email protected][member='Cimet'] ~ $ sudo parted -l
Model: ATA WDC WD3200KS-00P (scsi)
Disk /dev/sda: 320GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Number  Start   End    Size    Type	  File system	 Flags
1	  1049kB  106MB  105MB   primary   ntfs		    boot
2	  106MB   199GB  199GB   primary   ntfs
3	  199GB   320GB  121GB   extended
5	  199GB   203GB  4000MB  logical   linux-swap(v1)
6	  203GB   320GB  117GB   logical   ext4

Model: ATA ST3500630AS (scsi)
Disk /dev/sdb: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Number  Start   End    Size   Type	 File system  Flags
1	  32.3kB  500GB  500GB  primary  ntfs		 boot

Model: JetFlash Transcend 4GB (scsi)
Disk /dev/sdc: 4027MB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Number  Start   End	 Size    Type	 File system  Flags
1	  1049kB  4027MB  4025MB  primary  fat32	    boot

[email protected][member='Cimet'] ~ $ clear
[email protected][member='Cimet'] ~ $ clear





[email protected][member='Cimet'] ~ $ sudo parted -l
Model: ATA WDC WD3200KS-00P (scsi)
Disk /dev/sda: 320GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Number  Start   End    Size    Type	  File system	 Flags
1	  1049kB  106MB  105MB   primary   ntfs		    boot
2	  106MB   199GB  199GB   primary   ntfs
3	  199GB   320GB  121GB   extended
5	  199GB   203GB  4000MB  logical   linux-swap(v1)
6	  203GB   320GB  117GB   logical   ext4

Model: ATA ST3500630AS (scsi)
Disk /dev/sdb: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Number  Start   End    Size   Type	 File system  Flags
1	  32.3kB  500GB  500GB  primary  ntfs		 boot

Model: JetFlash Transcend 4GB (scsi)
Disk /dev/sdc: 4027MB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Number  Start   End	 Size    Type	 File system  Flags
1	  1049kB  4027MB  4025MB  primary  fat32	    boot

Ovo zadnje je fleš, tako da bi trebao da se pokaže ako je montiran na sistemu, medjutim ako nije montiran onda se neće pokazati u terminalu. Najverovatnije je da tebi USB nije montiran kako treba. jer da nešto nije u redu sa flešom prvo komanda lsusb nebi detektovala USB.

Ono što me najviše čudi u celoj ovoj priči jeste da ti kažeš da ti ni DISKS ne vidi USB, što je ne moguće jer on vidi i prepozna sve uređaje, čak i kada nisu montirani.

Sto ne probas rucno da ga montiras, ako imas samo jedan disk onda bi USB trebao da bude /dev/sdb a particija na njemu /dev/sdb1

[b]mount /dev/sdb[/b]
sudo mount /dev/sdb/ /media/USB/

ili vidi ovo

http://askubuntu.com/questions/177519/usb-flash-drive-mount-issue

sudo mount /dev/sdb/ /media/USB/
mount: mount point /media/USB/ does not exist

A probaj da staviš /dev/sdc/

Isto se desava, ma resicu ga makar puk’o. Nije mi toliko potreban taj flash (imam drugi) ali ne dam da me *ebe :smiley:

Ajde ja sada i tebe pravim ludim ali moram da pitam opet nemoj da se ljutiš :smiley:

Da li si dobro pogledao u Disks da li usb postoji (jel si probao neke druge USB portove)? Po svemu ovome jako mi je neverovatno da ga linux ne vidi a da ga windows vidi :smiley:

Hehe i ja sam poceo da sumnjam u sebe i na svakih par minut proveravam ponovo i u Disks-u i u gparted-u i sve komande iz pocetka ali nece pa nece. Ma resicu ga ne zvao se ja Lorimel :smiley:

Ajde Lorimele :smiley: instaliraj ovo:

sudo apt-get install pmount

zatim ubodi USB i vidi da li će da montira uređaj. Sa tim programom bi automatski trebalo da montira bilo koji USB koji se ne vidi fstab-u.

ni sa pmount nece

tail -f /var/log/syslog

Feb 14 20:20:50 K50ID kernel: [ 1884.380049] usb 1-4: >new high-speed USB device number 14 using ehci_hcd
Feb 14 20:20:50 K50ID kernel: [ 1884.515810] usb 1-4: >New USB device found, idVendor=126f, idProduct=0163
Feb 14 20:20:50 K50ID kernel: [ 1884.515818] usb 1-4: >New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
Feb 14 20:20:50 K50ID kernel: [ 1884.515823] usb 1-4: >Product: Mobile Disk
Feb 14 20:20:50 K50ID kernel: [ 1884.515827] usb 1-4: >Manufacturer: USB2.0
Feb 14 20:20:50 K50ID kernel: [ 1884.515831] usb 1-4: >SerialNumber: 14074434c890fb
Feb 14 20:20:50 K50ID mtp-probe: checking bus 1, device 14: "/sys/devices/pci0000:00/0000:00:04.1/usb1/1-4"
Feb 14 20:20:50 K50ID mtp-probe: bus: 1, device: 14 was not an MTP device

[font=‘Ubuntu Mono’]ako nekome naesto znaci[/font]

In /etc/usb_modeswitch, change this line: DisableSwitching=0 to DisableSwitching=1

Probaj ovo mozda pomogne ako ne vrati na staro

@dragan99
Imenjače, popravi te color tagove u editoru :slight_smile: