Nekoliko reči o Xfce radnom okruženju (LMDE Xfce)

XFCE je osmišljen kao lakše grafičko radno okruženje , namenjeno prvenstveno računarima sa starijim hardverom. Verujem da danas u Srbiji postoji na hiljade starijih računara koji NE RADE !!! Ali sa minimalnim ulaganjima u hardver i instalacijom Linux operativnih sistema sa lakim grafičkim radnim okruženjima XFCE , LXDE … itd, a posebno instalacijom LMDE Xfce i Mint LXDE sistema mogu biti itekako upotrebljivi i korisni. Za razliku od već istorijskih prastarih vlasničkih OS ( Windows 98 , 2000 , XP sp1) LMDE Xfce i Mint LXDE su novi operativni sistemi podržani najnovijim softverskim paketima a imaju iste ili slične hardverske zahteve (CPU,RAM,grafika).
Ovo pišem u nadi da pročita neko novi ko nema iskustva sa Linuxom a ima neki stari računar , koji ili ne radi ili gura neki istorijski vlasnički OS…
Da ne pominjem i to da su linux sistemi besplatni tj. open source softver !!!
U prilog dajem nekoliko slika (screenshots) mog LMDE Xfce operativnog sistema koji radi na 9 godina starom računaru kao dokaz da LMDE Xfce na starom hardveru može izgledati sasvim solidno :

Koristio sam neko vreme xfce i stvarno je bilo neverovatno brzo sve.
Mašina mi je najbrže radila na puppy linuxu ali osim brzine nije to to, kao da nešto fali.
Verovatno ću se vratiti na xfce u skorije vreme :wink:

Hteo sam da kažem da bi instalacijom lakih linuxa na većem broju starih mašina i umrežavanjem istih dobila čitava linux zajednica kod nas !!! A i nadam se da XFCE sa vezijom 4.10 neće mnogo menjati kao gnome sa gnome 3, čitao sam negde da će Xfce tim u novim verzijama raditi na poboljšanju već postojećih softverskih rešenja i šminci (polished). Do skoro sam koristio gnome 2 i Xfce 4.6 , lxde nisam nikad instalirao sem u live modu !!! :wink:

Da kažem da je Xfce 4.8 na LMDE xfce bolji od Xfce 4.6 (xubuntu 10.10) kog sam koristio malo !!! :wink:

Upravo instaliram Lisu pa sve što ide ali na kraju stavljam cinnamon i xfce pa ću proveravati i jedan i drugi. Ne sećam se koja je verzija xfce bila ona koju sam koristio, koristio sam je od januara prošle godine kad sam bio u Italiji i još par meseci kasnije. Posle sam vratio gnome.

XFCE je majka za računare skromnijih mogućnosti i preformansi.
Svako ko ima manje od 1-2GB memorije, treba da uzme u obzir definitivno ovaj lagan i jednostavan UI.

Ono koliko sam ga ja koristio, kada se sredi kako treba nema ništa da fali i ravnopravno se bori protiv konkurenata. Mislim da pored Gnome i KDE je XFCE jedini dostojan konkurent, čak je daleko ispre OpenBox-a, Fluxbox-a, a već dugo godina i ispred (meni nekada omiljenog) E17…

Svaka preporuka za ovo čudo od okruženja :wink:

Sa ovim se u potpunosti slažem. Imam instaliran XFCE na netbuku i odlično radi posao…Debian stable.

Od svih okruženja sa kojim sam se igrao ovo je najbolje :wink:

Na računaru imam instaliran lubuntu i lmde xfce.

Što znači da je moja kanta zadovoljna okruženjem pod kojim radi. :wink:

Od kada su uništili Gnome 2.X, koristim samo xfce okruženje, nevezano koji je distro u pitanju (debian, arch). KDE nakon, ja mislim, verzije 3.5x nisam mogao očima da smislim. Probao par puta, al` nije to to brale. Previše windows-asto, i šljaštasto. :wink:

Evo ga moj jednostavni xfce:

screenshot-02092012.jpg

Takodje imam istaliran Xfce 4.8 na Mint 12 distribuciji i mogu vam reci da mi komp radi super.
Nesto je starija konfiguracija pa sam se zato odlucio za Xfce. Na masini sa 512Mb RAM memorije radi kao sat!
Odusevio me je koliko ima opcija za podesavanje izgleda i koliko je brz pre svega. :wink: Svima bih toplo preporucio da ga isprobaju makar!
Cak je i sam Linus Torvalds od skoro presao na Xfce. Ako je to nekom od presudnog znacaja. :slight_smile:

Odlično radi i sasvim solidno izgleda…LMDE Xfce :wink: :slight_smile: :slight_smile:

Ja se nadam da si stavio swap od barem 2GB na tu konfiguraciju!?

Nisam, SWAP mi je 508Mb.
Da me ne shvatite pogresno. Za to sto ja koristim komp, meni je dovoljno.
Iskljucio sam i neke servise iz startup-a da bih ustedeo RAM (bluetooth i ostalo sto mi ne treba…).
Naravno, mnogo bi mi bolje radio kopm kada bih imao 2Gb RAM memorije.
Zato i kazem, za to sto ja koristim komp, meni je dovoljno i ovo. :wink:

Ako tebi radi OK i završava tvoje potrebe onda super…

da li je neko probao novi XFCE?
Kakav je?

Ako mislis na novi xfce u verziji 4.10. Pogledao sam, nesto malo unapredjeno, ali nista revolucionarno. Ljudi iz xfce tima, uglavnom rade na poboljsanju stabilnosti. Ako hoces jednostavnost, funkcionalnost, i da to bude lagano na resursima to je onda xfce. Verzija 4.10, dostupna na archu i derivatima. Ne bih znao dokle su stigle ostale distribucije sa uvodjenjem nove verzije.

Novi XCFE 4.10 je moguce dodati i na linuxmint 13 koriscenjem PPA…

Moze se dodati preko PPA, na mnogim distroima, al’ sam video konstataciju da su moguce manji problemi, i niko ne garantuje da ce stabilno raditi. Mozda ne bi bilo lose sacekati da se zvanicno pojavi kao default, a to bi trebalo biti za par meseci. Kada krenu jesenja izdanja.

Ja ga imam na mom laptopu…Radi fenomenalno… S obzirom da imam samo 512Mb RAM memorije i single core CPU, radi fenomenalno… Jako malo trosi resursa, sve mi je brzo… Jako sam zadovoljan performansama, mada ne dopada mi se meni, podseca me na nekadasnji ubuntu meni sa starijih verzija…