Nema više "plakanja" na linuksu!

Satiričan naslov koji u jednom delu oslikava bukvalan prevod i radnju koja uzrokuje problem korisnicima nVidia kartica i sa druge strane rešava taj prokleti “video tearing” koji ste svi vi a naročito nVidia fanovi osetili na gotovo SVIM distribucijama i na gotovo SVIM DE-ovima.

Ja kao neko koga godinama iritira ovaj problem i koji već skoro 1,5 decenije tera isključivo nVidia karte, tek danas u 2016-oj godini sam našao rečenje ovog jebenog problema koji mi je išao na živce čitavo nečije tinejdzersko doba.

Uglavnom oni koji imaju problem i koriste legacy nvidia driver (sa galium/nouveau se render tearing retko dešava ili je neprimetan) ovo je rešenje:

Otvorite terminal i izvršite sledeću komandu…

nvidia-settings --assign CurrentMetaMode="nvidia-auto-select +0+0 { ForceCompositionPipeline = On }"

Komanda je trenutna što ynači da ćete odmah videti rezultate odnosno nemorate ni brwser da resetujete da bi videli da nema tearinga, a composit je naravno i dalje uključen i naravno smooth scroll je uključen ali jebenog tearing-a nema više što je najbitnije.

Komanda “važi” samo za trenutnu sesiju, odnosno dok ne resetujete računar, a ukoliko želite da Vam komanda ostane trajno odnosno da tearing nema ni nakon reseta računara, morate uraditi sledeću proceduru:

Otvorite terminal kao root i otkucajte

nano /etc/X11/xorg.conf

Zatim u sekciji “Screen” dodajte sledeći red:

Option  "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceCompositionPipeline = On }"

Ukoliko već imate “metamodes” ocpiju u vašem xorg-u, u tom slučaju na kraju (pre navodnika) dodajte { ForceCompositionPipeline = On } i ništa više osim toga.

Resetujte računar i nećete više plakati ni vi ni vaš browser.

Hvala Vlado, ovo je zaista korisno, za sve fanove nVidie. :slight_smile: Međutim, ove komande ne funkcionišu kod mene, jer sam trenutno na ROSA R8 KDE Linux-u, ali čim bude izbačena KDE verzija LM-a 18, vraćam se na moj omiljeni distro, i baš ću probati ovo da odradim. :slight_smile:

Kako ne funkcionišu komande? Koju kartu imaš? Jel si instalirao legacy driver i onemogućio generički?

Ne znam brate, koju god sam komandu “raspalio” ovde, pisalo je “command not found”. :smiley:

Grafička mi je Nvidia “GeForce GT 730”. :slight_smile: Da, instalirao sam legacy driver i on je na ROSA Linux-u 364x, međutim, znam da to nije najnovija verzija, jer najnovija verzija je 367x, ali to ovde očito nije moguće instalirati, sve i da si čudotvorac neki. :slight_smile: Ma, nema veze, ionako sam ovde privremeno, čekam samo da LM izbaci KDE verziju, a to će biti (po svemu sudeći) za par dana, i tada ću rešiti sve probleme. :slight_smile:

Joce probaj sledeće:
Raspali terminal i u terminalu:

sudo nvidia-settings

idi u X Server Display Configuration i izaberi opciju Save to X Configuration FIle i sačuvaj u

 /etc/X11/xorg.conf.d/99-nvidia.conf 

kod rose nvidia conf fajl je 99-nvidia.conf .

nvidia settings.jpeg
Zatim u terminalu raspali

sudo kate  /etc/X11/xorg.conf.d/99-nvidia.conf

i u Section ‘‘Screen’’ liniju

Option  "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0" 

zameni linijom

Option  "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceCompositionPipeline = On }"

Sačuvaj fajl i reboot.
U slučaju ‘’ black screen-a’’ obriši 99-nvidia.conf
Moj 99-nvidia.conf :

Ne vredi brate… Opet iskače “Command not found”. :smiley:

Možda je ovo glupo ali jedino što mi pada na pamet je da otvoriš dolphin kao root nađeš, otvoriš ‘‘99-nvidia.conf’’ i tako izmeniš onu liniju (ako si uspeo da odradiš Save X Configuration to
/etc/X11/xorg.conf.d/99-nvidia.conf).

Braćo, da li neko zna, kako instalirati “MEGASync” client u ROSA (Mandriva) Linux? Hvala, unapred. :slight_smile:

Hvala Vlado i Darko uspeo sam da rešim problem uz vašu pomoć, tačnije pomogao mi je Darkov način jer mi u etc/X11 nije postojao fajl xorg.conf. pa nisam mogao da ga otvorim i promenim liniju koju je potrebno promeniti. Inače koristim Linux Mint 18.1 KDE, a Nvidiu od pre dva meseca na novom računaru tako da me video tearing nije dugo nervirao kao Vladu. Hvala još jednom

Drago mi je da si rešio problem :wink:

Inače da, zaboravio sam da napišem da neke distribucije nemaju xorg.conf pa je potrebno generisati isti i onda odraditi postupak koji zahteva postojanje Xorg.conf fajla.