Nestao zvuk....

Ne znam šta se desilo, ali ostao sam bez zvuka , nema ni GUI na task baru.
Šta se dešava ?

Zacutao Mint nacisto? :slight_smile: Jel mozes da menjas nivo volumena? ili uopste nemas nista na taskbaru? Mozda ti je selektovan pogresan audio interface?

Dobio sam GUI na task baru nakon restarta, ali jednostavno kao da nema zvučne kartice. A na dual boot (win7) sve je normalno. Imam podešavanje volumena ali ništa se ne dešava.

hmm… A jel znas o kojoj se zvucnoj kartici radi? Jel koristis laptop ili desktop?

ATI Radeon HDMI @ATI RV7
Conexant [email protected]

U Asus K52JB —Laptop

Na slici gore samo na opciju Dummy Output je moguća selekcija , ostalo je nedostupno.

Kolko vidim to je KDE, ko se razume u KDE podesavanje pomozite coveku?

Jedino jos sto bih mogao za sada da ti preporucim je da odes u alsamixer putem terminala i vidis da li ti je ista “mute-ovano” … Jel se to odmah nakon instalacije pojavilo ili iznenada?

Ma jok, taman sam napakovao sve kako meni odgovara, radio jedno 10-tak dana i večeras “kvrc”. Ako sada opet budem morao nanovo da sve instaliram, e j…m ti život.
Ali stvarno ne znam šta se desilo.

@Jo
Ajde uradi jedan screenshot, ali klikni na " audio hardware setup " tab. Ne bilo ti teško.

Evo nekoliko slika, mada to meni izgleda kao da uopštze ne vidi zvučnu kartu.
Izvinjavam se što ovo ne radim iz konzole , ali trenutno to prevazilazi moje osnovno znanje rada u terminalu.

kao da nevidi uopste zvucnu karticu.

Napamet mi pada da pokrenes alsamixer iz terminala i da preko F6 pogledas dal mozes da se prebacis na tvoju zvucnu karticu. Dal je uopste aktivna? Moguće da na taj način možeš da je prebaciš da bude default.
Na ovoj slici vidim da uopste nema zvučne kartice.

ako može upiši u terminal

 lspci | grep Audio

pa nam kopiraj ovde sve šta ti ispiše

Da vidimo jel uopšte vidi neki playback device

Takođe možeš i ovu komandu, dobija se isto, samo sa više detalja

aplay -l

ova komanda će ti izlistati sve sound kartice prisutne u sistemu.

Potpuno sam izgubio zvučnu karticu u očitavanjima. Gospodo uradio sam reinstal. A kada sam već puko sa ovim KMintom, podigo sam 13-ticu Maya RC, pa čisto da vidim kako će se ponašati. I prvo što sam primetio, jeste da mi je odmah prepoznala i instalirala moj HPLaserJetP1005 .
U svakom slučaju Hvala vam na vremenu, i još jednom se izvinjavam što sam prekinuo temu na pola, ali ako neko u međuvremenu dobije isti problem , neka nastavi da postuje. Ako neko misli da ju treba zatvoriti, zatvaraj.

Ne zatavramo mi ovde teme bez potrebe :slight_smile:

da HP lasere mint prepoznaje ko od sale, ali samo u slucaju kad se dize sistem sa njima. Kad se naknadno dodaju tu mora da se instalira hplip.

Jo problem nije resen, samo je zaobidjen. Reinsalacija sistema nije resenje tvog problema. To uvek treba da bude poslednja stvar koju treba uraditi kad sve ostalo ne uspe.

Sreten, u pravu si. Evo sada sam opet instalirao KMint 12, pa da vidim da li će nakon nekog vremena opet isto da se desi. Onako, kao što kažeš, sam pobegao od problema, umesto da ga rešim (uz vašu pomoć). Plus svega što mi se KMint stvarno sviđa, izgleda super (bar meni). :slight_smile:

Nisam hteo da otvaram novu temu…

Koristim Cinnamon 13 i zvuk cini mi se posle update i instalacije SMplayer-a je apsolutno nestao (ne znam koja od ova dva navedena razloga na koja sumnjam mogu da uzrokuju ovo). U svako slucaju evo infa:

cat /proc/asound/cards
0 [PCH ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH
HDA Intel PCH at 0xfa620000 irq 67
1 [NVidia ]: HDA-Intel - HDA NVidia
HDA NVidia at 0xfa080000 irq 17

sudo inxi -A
Audio: Card-1: NVIDIA GF110 High Definition Audio Controller driver: snd_hda_intel Sound: ALSA ver: 1.0.24
Card-2: Intel 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller driver: snd_hda_intel

sudo cat /proc/asound/card0/codec* | grep Codec
Codec: Realtek ALC892

Videh na zvanicnom forumu Minta slican problem vezan za slican kodek ali uvek kod laptopova…

Što se tiče SmPlayer-a, sigurno nije problem prouzrokovan instalacijom tog programa. Ok, imaš integrisanu zvučnu, i HDMI izlaz na grafičkoj karti. Otvori alsamixer komandom

alsamixer

i proveri da li je nešto mjutovano ili smanjeno do kraja u podešavanjima zvučne karte 0 ( primarne u sistemu )

Again nisam kući…međutim sinoć kada sam promenio output sound na neki default sve je radio ok (doduše zvuk je bio dosta tiši nego što bi trebalo)…

Proveriću alsa…

Sve je ok sa alsamixer…U sound properties Output device GF 110 High Defination Audio Controller* HDMI koji je kada se digne sistem izabran nema tona ali kada izaberem Built-in Audio Analog Stereo onda je sve ok.

Naravno da nema tona kada izabereš GF 110 HD audio, tebi zvuk dolazi sa zvučnika, preko integrisane zvučne, preko stereo konektora. Ako imaš povezan npr. televizor sa grafičkom kartom preko HDMI kabla, onda možeš da prebaciš da ti GF 110… bude primarna za izlaz. HDMI prenosi sliku i ton.