Never Alone - recenzija za linuks

header (14).jpg
Never Alone (Kisima Ingitchuna) on Steam

Vreme je za novu recenziju, s obzirom da sam već pisao recenziju igre Dust An Elysian Tale rešio sam da ovog puta opišem i njegovu drugu igru Never Alone.

Ono što je zaista impresivno kod obe igre je da je obe igre radio samo jedan čovek Kisima Ingitchuna.
Sam je radio sve u igri od dizajna, preko grafike, muzike, itd., veoma impresivno.
Kao i prva njegova igra i ovo je avantura u vidu 2D platforme. Igra je 3D ali je urađena u 2D stilu.
U igri vodite malog eskima u pratnji polarne lisice skaćući po santama leda ne bi li došli do cilja.
Kompletna igra je urađena veoma stilski sve se jako uklapa u ambijent. Igru prati jako lepa priča sa puno lepih i originalnih sekvenci na njihovom drevnom jeziku.
Igru započinjete tako što veslate jedan mali kanu pokušavajući da se dokopate neke sante leda i započnete pustolovinu.

Sam gejmplej je arkadnog stila skakutanje, penjanje, ali nije sve tako prosto igra ima puno logičkih zagonetki i prepreka koje treba rešiti. Za većinu potrebno je da igrate i sa lisicom i sa dečakom. Lisica može mentalno da utiče na neke životinje, može dalje da skoči da trči uspravno, da brže roni itd., dok dečak može da nosi predmete, da lomi razne prepreke itd. Menjanje koga ćete voditi je veoma često u zavisnosti od situacija, ali sve to je jako tečno i savršeno se uklapa u ambijent igre.

https://www.youtube.com/watch?v=Exls0Y8FSI8

Igra je zamišljena da se igra u 2 igrača slično igri Brothers, ali ukoliko sami igrate onda će uvek karakter koga ne vodite da vas prati i ide za vama.
NIje mnogo teška relativno se lako prolaze nivoi, čekpointa ima dosta često tako da se nećete nervirati ako poginete.
Komande su jako proste ima ih svega nekoliko Q za menjanje likova, Shift za posebne moći i tasteri za kretanje i skok. Jako jednostavno i odziv komandi je jako dobro urađen nema kašnjenja.

Grafika u igri je jako lepa, jako verno je preslikan Severni pol, sante leda, jaki vetrovi, oluje, sneg, veliki talasi. Sante leda koje nisu statične već plivaju po talasima itd. U igri preovladava bela boja jer je sve od snega. Jedino ako zaronite u more dolazi do izražaja neka tamnija boja.
Muzika je jednostavna ništa posebno, jedva da sam je i primetio, ttu je tek da malo obogati igru, ali nije previše naglašena.
Igra ima dosta o kulturnom životu Eskima pod Extras u glavnom meniju što je za svaku pohvalu, oključavanjem svih bonusa mogu se pogledati originalni video materijali o Eskimima kao i intervju tvorca igre.

Meni lično jako važan aspekt igre je što je igra na originalnom jeziku Eskima, a ne na Engleskom, mada uključivanjem titlova može se čitati šta narator priča. Naratora ima dosta često obično na početku svake sekvence.
Igra je optimizovana savršeno. Posle par sati igranja nigde nisam osetio kašnjenje niti bilo kakav problem. Radi odlično u punoj rezoluciji, sa moje tačke gledišta port je savršeno odrađen za linuks.
Ne spada u zahtevne igre Core2Duo i 2GB RAM memorije za igranje.
295790_screenshots_20160414135054_1.jpg 295790_screenshots_20160414135057_1.jpg 295790_screenshots_20160414135214_1.jpg 295790_screenshots_20160414153340_1.jpg 295790_screenshots_20160414153452_1.jpg 295790_screenshots_20160414153520_1.jpg

Ako volite platformske igre preporučujem ovaj naslov, jer je veoma simpatičan ima finu priču i ambijent, zaista sam uživao igrajući je. Odlična igra za mlađi uzrast.