Nokia

Nokia i zvanično ubila Symbian!

“Tokom migracije kompanije Nokia na Windows Phone platformu, koja se odvijala tokom 2012. godine, nastavili smo da isporučujemo i uređaje zasnovane na Symbian platformi”, stoji u saopštenju za medije te kompanije. “Nokia 808 PureView, model koji je pokazao naše mogućnosti i koji se pojavio na tržištu sredinom 2012, bio je ujedno i poslednji Symbian uređaj iz Nokije”, prenosi TechCrunch.

Symbian platforma oživela je u poslednjem kvartalu 2012. godine na svega 2.2 miliona prodatih uređaja, zabeleživši tako pad prodaje od čak 70 odsto, za šta je najzaslužnije tržište Kine. Tokom 2012. interes Kineza se prebacio na uređaje sa Android i iOS platformom.

http://www.mondo.rs/s275423/Magazin/Komunikacije/Nokia_i_zvanicno_ubila_Symbian.html

Jedan od najstabilnijih sistema na mobilnoj platformi.

Propao je iz razloga što je vro malo ulagano u Symbian, dugi niz godina sistem nije donosio nikakve revolucionarne poteze. UIQ koji je 2002 nastao kao prototip SM-a je imao neokoliko stotina boljih opcija pa je na kraju i on popustio i bankrotirao u leto 2009 godine.

Žao mi je što je nokia odlučila da raskrsti sa tim sistemom jer i dalje smatram da su mogli da ga ožive a nokia je imala para to da radi ali ju je očigledno zanimalo nešto mimo toga.

Što kažu, ne koriste ljudi andorid zato što je dobar nego zato što je jeftin!

Hmm, Neo900 - potomak Nokije N900 - mobilni telefon koji se nadograđuje u OpenMoco FOSS duhu :nyam1:
http://www.opensource-me.org/site/2013/12/05/neo900-pravi-potomak-nokije-n900/