O Debianu uopšteno (tema sa Mint foruma)

Dobra vest…uskoro će biti besplatno dostupan The Debian Administrator’s Handbook u PDF, HTML i EPUB formatu.

http://debian-handbook.info/2012/liberation-fund-completed-release-in-the-next-few-weeks/

http://debian-handbook.info/about-the-book/

Koristi li neko od vas baš aktivno debian!?

evo i sample-a: http://www.ulule.com/debian-handbook/news/publication-d-chapitre-exemple-3112/

Taj sam. :slight_smile:

I kako se pokazao u radu kada se aktivno koristi danima!?

Obzirom da je to “core” stanje i rteba mu dodati sve i svašta, preko riznica, paketa, kodeka, svačega… kada se podesi jednom da li je stabilniji od njegovih derivata ubuntu i mint-a!?

bre ja ne dodajem nista od riznica. samo predjem na testing granu odnosno presao tad jedno i eto vozim ga i sljaka kao mutav. inace, sistem instaliram copav skroz pa posle dodajem okruzenje i djavole. mogu da napisem krace uputstvo ako nekome treba

Probao sam desetak distroa i Debian je najstabilniji na mom hardveru. Za iskusne korisnike, podešavanja nisu uopšte komplikovana.

Kad izadje nova verzija koristim je oko godinu dana, a onda predjem na testing riznice, gde sam sada. Na istoj instalaciji sam oko dve godine.

Od dodatnih riznica povremeno uključim samo ovu koja je za multimediju.

Ovo bi bilo sjajno samo kada budeš našao vremena da se ne opterećuješ sa time :slight_smile:

uzimam obavezu da napisem kako ja to radim pa eto ko voli neka proba :slight_smile:

O ne… ne želim da ti stvaram obavezu, kažem lepo kada imaš vremena i volje ti po malo ako te ne mrzi :slight_smile:

U svakom slučaju to će biti veoma korisno i trebalo bi ga okačiti u posebnu temu kao TOP, verujem da će pomoći ljudima. Svaka čast na trudu.

Probao sam pre jedno mesec Debian testing. Skinuo CD, instalirao Gnome, ali nije nikako htela da proradi wireless kartica (laptop je u pitanju). Mučio se jedno sat vremena i kada je proradila, onda sam se setio da updejtujem sistem , i to preko iste. Posle updejta, wireless kartica više nije radila i još sam dobio Gnome 3 okruženje, i tu sam rekao doviđenja. Probaću ja još barem jednom, samo kad mi bude dosadno.

da ispisem kao sto sam i obecao. dakle, ja koristim network install disk koji je reda 150-180MB i sa unetbootin-om napravim boot flesku jer mi malisa nema CD uredjaj. instalacija je identicna onoj sa celim diskom, ali ovako ja mogu da biram sta instaliram posto ne zelim full gnome okruzenje.

instalaciju necu da objasnjavam pocetne one korake jer se to radi na klik. znaci preskacem odabir zone, jezika i sta je u tim pocetnim koracima. onda se dodje do dela za particionisanje. ja licno pravim swap od 2GB, root od 10GB ext4 i ostatak mi je /home takodje u ext4.

onda koliko se secam ide dodavanje usera i definisanje sifri sto je opet stvar individue koja radi instalaciju pa i to preskacem ovde.

e sad, ja ne zelim da imam programe koji dolaze sa gnome okruzenjem jer mi smetaju iskreno. kod dela kada tasksel upita sta mi treba ja stikliram samo laptop i standard system utilities. onda instalacija sve lepo povuce preko neta i instalira ama bas sve sto je potrebno da se sistem upali. posle ove instalacije GUI-a nema tako da je sve dalje CLI :slight_smile:

pali se sistem, logujete se kao root. e sad, imate dve mogucnosti: nastavak instalacije stable grane ili definisanje testing grane. neka ovde bude stable :slight_smile:

dakle po paljenju CLI ja roknem: apt-get install gnome-core gnome-system-tools gdm3 xorg update-manager-core update-notifier network-manager-gnome

ovime se instalira i okruzenje koje je bas siromasno pa ostaje na korisniku da ubaci programe koje koristi, teme i sta mu je vec potrebno.

ako je korisnik nVidia kartica grafiku je moguce instalirati sa: apt-get install nvidia-kernel-dkms --install-recommends za graficke kartice koje su podrzane nVidia driverima. ko voli da podesava xorg fajl graficki neka uradi i apt-get install nvidia-settings nvidia-xconfig

ovime je instaliran debian u stabilnoj verziji, verzija squeeze

ako treba napisacu kako definisati i preci na testing granu odnosno wheezy

a licno pravim swap od 2GB, root od 10GB ext4 i ostatak mi je /home takodje u ext4.

Tako pravim i ja…bas isto tako… swap 2GB doduse root sam stavio 20GB…ostali deo hard diska mi je /home

Koristi li neko od vas baš aktivno debian!?

Koristim ga i ja - Debian 6.0.3

I kako se pokazao u radu kada se aktivno koristi danima!?

Ne samo danima, nego mesecima!
Stabilan sistem. Isprobao sam ga na jednoj slabijoj Pentium IV sa 256 MB RAM-a i pokazao se odličnim. :slight_smile:
Oduševio me je kako lako i brzo pokreće filmove u HD formatu.

Nisam se još na ovom računaru povezao na internet, ali šta će mi kada instalaciju obavaljam tako što sa drugog računara koji je nakačen na net skinem sa oficijalne Debian stranice .deb (stable) pakete za Squeeze verziju Debiana, pa preko grafičkog programa za instalaciju GDebi package installer-a (gde se pre instalacije paketa i mora ukucati administratorska šifra) obavim ostatak instalacije. :slight_smile:

Grafički instaler GDebi package installer kao offline funkcioniše nažalost samo na Gnome okruženju (koje je instalirano sa standardnog CD1 paketa pošto sam instalaciju radio sa CD diskova), dok kod onog CD diska koji sadrži LXDE i XCFE okruženja GDebi ne funckoniše, nego se mora vršiti instalacija direktno sa neta preko konzole putem komande apt-get :slight_smile:

Verovatno si mislio običan HD 720p ili manji, jer taj CPU ne može da ti pusti Full HD 1080p…

I na tom 720p oće CPU da rikne od zagrevanja.

Da, taj običan HD 720p, dok Full HD 1080p pusti, pa pomalo secne na početku filma i zaplokira Movie Player i onda moram da ga isključim klikćući na dugme za zatvaranje na prozoru Movie Player-a dok ne iskoči ona poruka pod Gnome okruženjem da zatvorim Movie Player. Što se tiče procesora, ne može da se tako lako zagreje jer imam odlično hlađenje kako u kućištu tako i kvalitetan veliki kuler na samom procesoru. A i čišćenje ovih komponenti od prašine se radi na svakih 6 meseci.

Pa da to kažem, jer za puštanje full hd moraš imati minimum cpu sa dva jezgra. :slight_smile:

ja root pravim manjim jer mi je gomila programa u /home. skinem, raspakujem i koristim. gledam da sto manje programa instaliram da sto manje imaju dodira sa sistemom. neka navika :slight_smile:

Koristim Debian (testing) godinama unazad. Na mom hardveru to je najstabilniji, i sve ukupno gledano, najbolji distro. Imam ga instaliranog na kompu, laptopu, i netbook-u, i svuda podjednako dobro radi.
Tačno je da nije 100% prilagođen početnicima, pa pojedini zahvati moraju pešice da se odrađuju. Ali za svaki problem ima rešenja na netu. Stabilniji je od svih distroa koje sam do sada isprobao, a probao sam skoro sve zvučnije distribucije. Meni je Debian toliko stabilan da mi ponekad to dosadi (to bre samo radi, radi, radi, … :slight_smile: ), pa se onda zezam malo sa Arch-om, ali opet, nakon par dana (nedelja) eto mene opet sa deka Debianom.
Ja sam nekada davno odvajao /home i /root particije. Ali, s obzirom da svakih par nedelja odradim sa Acronis-om backup linux instalacije, ne vidim potrebu za tim.

Da rezimiram. Dokle god bude meni deka Debiana, ja ću da budem … :slight_smile:

Ljudi će tek shvatiti kakvo je BLAGO ova knjiga i šta ona znači za sve buduće linuksaše.

Alal im vera na ovome :slight_smile: