Okruzenja na Mint-u

Zanima me kako se instaliraju druga okruzenja. Ja koristim Cinnamon (dok sam koristio Ubuntu koristio sam Gnome), e sad ja ne znam koje su razlike u okruzenjima (ali bih voleo da koristim Gnome jer sam ga i ranije koristio) moze li se to negde procitati uporediti…Ili ako nekog ne mrzi da ispise koju rec o naj zastupljenijim (iskreno kako sam odabrao Cinnamon vido sam jednu, dve slike, ne znam cak ni razliku u odnosu na MATE okruzenje)

Lol… najlakše za početnike je PPA uputstvo. Samo nađeš PPA za okruženje i onda sudo apt-get install metapaket. Npr. za xfce je xfce4 metapaket. Za KDE imaš kubuntu-desktop (ne preporučujem), kde-full (previše) i kde-plasma-desktop (najbolje). Za gnome je gnome-shell itd.

Iskreno jedino okruzenje na kome sam radio je Gnome i sad se nekako batrgam sa drugima, (mada ne znam razliku izmedju Gnome-a i drugih) sto se tice same podrske komande i radnje su iste uglavnom koje god okruzenje koristio?

Mate = fork Gnome 2
Cinamom = fork gnome-shell Gnome 3

Valjda sam pravilno napisao

  1. Prvo se dodaje repo sa trenutnom stabilnom verzijom
sudo apt-add-repository ppa:korisnik/ppa

Korisnik/ppa je za:
xfce - xubuntu-dev/xfce4.10 (verzija 4.10)
kde - je kubuntu-ppa/beta (verzija 4.9)
gnome - gnome3-team/gnome3 (~3.2)
[…] eto najpoznatijih, ako zatreba dodaću još

  1. Instaliraš metapaket koji povlači sve ostalo neophodno za sobom…
sudo apt-get install metapaket

Nazive metapaketa sam napisao gore u prethodnoj poruci ^^

@[member=‘dragan99’] Da. Mate je Gnome2 fork, Cinnamon je Gnome3 fork. Unity je grafički shell za gnome (ako mogu tako reći). KDE, LXDE, Xfce… su posebna okruženje.

Prva i osnovna stvar jeste ne mešati okruženja i ne praviti se mnogo pametan jer se u praksi pokazali da se uvek na kraju nešto zbrlja i ne radi kao što se očekuje.

Ja koji sebe smatram dovoljno spoobinim da instaliram gnome i preko toga instaliram XFCE a na kraju kompletno pobrišem gnome i XFCE i iz terminala završim sa KDE okruženjem i kompletnim programima za KDE… opet ne radim takve stvari jer nikada nisu doneli ništa dobro uvek se pojave neki gremlini koji će da te maltretiraju.

Moj savet jeste jedna distribucija jedno okruženje!

Ili možeš ovako Gnome (pod ovim smatram Cimet i mate) + XFCE to je jedina kombinacija. KDE mora ići samostalno!

@[member=‘Vladimir’] Ne mora uvek, ali upravu si. GTK okruženja (GNOME, Mate, Xfce, Cinnamon, Unity…) na jedan, Qt okruženja (KDE, Razor-qt…) na drugi sistem! :smiley:

P.S. Ko ne veruje, imao sam Unity, Unity 2D, Gnome, Cinnamon, Xfce i Chromium OS session u istom kupusu i svi su radili. I KDE može nekako, ali to jedino ako imaš npr. samo Gnome + KDE… :smiley:

Ne mora uvek ali sam u pravu :connie_pumpkinsmile:

Unity i Cinnamon hoće da naprave nekada probem zbog Unity-eovg “dash-a” javi se problem duplih fajlova, to su najčešći problemi.

@[member=‘Vladimir’] Pa da… ali ne uvek, meni je bio svinjac bukvalno pa je radilo… posle sam ostavio Unity, KDE (nzm šta će mi xD) i Chromium OS sesiju. Samo sam data/common ostavio… Repoe sam samo komentovao (dodao #) i ostavio tako da stoje…

U redu, nije problem ja sam samo rekao iz najbolje namere da to ne treba raditi jer se narušava stabilnost xorg-a i pojedinih aplikacija i za takvim egzibicijama nema apsolutno nikakve potrebe niti vidim ikakvu potrebu da na jednom sistemu imam više od 1 grafičko okruženje.

@[member=‘Vladimir’] Pa da… ali ako je okruženje vrlo lagano onda je ok.

MATE je skoro identican Gnome-u 2, dakle, samo je nastavljena prica jer mnogi nisu bili zadovoljni sa Gnomom 3 itd.

Postoje razni načini instalacije, najlakši je preko Mint Software Manager -a, kuca se naziv okruženja ( DE - desktop environment ) lxde, xfce, mate, kde… u pretrazi nalazi meta-package ( instalira automatski sve neophodne stavke za funkcionisanje dotičnog DE )

http://community.lin…orial/view/1079

Ako si koristio Ubuntu sa Gnome 2, adekvatna zamena je Mate okruženje ( imaj u vidu da Mate liči na Gnome 2 ali u srži funkcioniše drugačije, taj projekat je rađen od nule, za nostalgičare kao zamena za stari dobri Gnome 2 http://mate-desktop.org/ )

moze li se to negde procitati uporediti…

Može ovde npr.

http://www.renewable…e-gnome-or-xfce

Najbolje da probaš u Live režimu ponuđene Mint verzije i prosudiš sam šta tebi konkretno odgovara za rad.

http://www.linuxmint…lease.php?id=19