Omiljeni program za rezanje diskova

Meni je omiljeni FlBurn.
Radi sve ono sto ocekujem da treba da radi jedan takav program i nikad nije zatajio.
Sve preporuke za njega.

http://flburn.sourceforge.net/

Glasao sam za Brasero.

Default je, ne moram ništa da instaliram dodatno. Ima sve što mi treba.

Retko kada režem sistem na disk, obično je to na USB-u, u zadnje vreme jedino što režem jeste audio CD za automobil i Brasero mi super vrži taj posao, sam konvertuje u audio cd format iz mp3 i nema problema.

glasam za Brasero što je glasnije moguće.

Radi radnju bez ikakvih problema, nikada mi nije ništa zeznuo, pouzdan, lagan, jednostavan za korišćenje, intuitivan interfejs, nije za džabe default :slight_smile:

K3b instaliran, ne režem ništa. :slight_smile:

Овде одговор зависи само од тога коме је за шта потребно резање. Некоме ће посао да заврши програм који има дугме за снимање и ништа више, неко од програма тражи гомилу ситница. До скоро сам трошио Неро (и на Линуху, наравно) јер нисам нашао програм који може да одради све што ми је битно али већ неку годину трошим ImgBurn који на Линуху ради преко wineta и поред њега ми није потребан ниједан други програм.
Јесте да за 80% посао завршава сваки програм и пре него инсталирам ових пар користим онај који се појави на десноклик.

uu Vlado…nemoj to da radis…nista nisi dobio…samo ces mp3 koji je inace loseg kvalieta da dignes na veci bitrate… Moja preporuka ti je ako mozes nabavi nesto od vecih lossless formata flac, ape, cijom konverzijom u wav se nsta ne gubi (mislim na kvalitet).

Sto se programa za rezanje diskova tice, brasero je default, slazem se, medjutim ima jako malo opcija, imao dosta bugova…naprimer meni nece da otvori disk kad zavrsi rezanje…to moram rucno…
K3b jeste pisam za KDE, medjutim on ima jako puno korisnih opcija, kao i opcija prilikom rezanja, brzinu rezanja, tmp folder, moze da pravi i mountuje iso fajlove, mdf fajlove itd…jedna od prednosti je na primer sto meni kad rezem lossless muziku sto radim dosta cesto…automatski konvertuje flac u wav…ucitava cue liste…tretira ih kao image…cak kod rezanja muzike, pre samog rezanja, mozete azurirati listu pesama, ako slusate u kolima, da bi vam pisale pesme i izvodjaci dok slusate…jako korisno…
O K3b se moze dosta toga reci…ali se prica svodi na ono kome sta treba to i koristi.

Rijetko narezujem diskove pa mi default brasero završava posao…

Ако му је потребно само да користи у ауторадију који има само аудио плејер, а није много важан квалитет, неће ни да изгуби. Чим има мрз музику, не смета му ни губитак квалитета. Ја сам се те беде одавно решио. Да останемо у теми, у овим комбинацијама је такође битно шта уме да уради прг за резање …
Наравно, опет нешто за другу тему, сада је право решење ауторадио који чита флешке или картице, аудио дискови су сада већ мало компликовано решење.

Nero forever :slight_smile: .

Неро има пар добрих особина (код резања DVD Video упореди садржај VIDEO_TS фолдера и VIDEO_TS.ifo фајла и пријави ако није у реду а код резања .iso фајлова неће да реже ако је фајл неисправан) али има и недостатака. Прегломазан је, у неким ситуацијама се не сналази најбоље и на крају … плаћа се. ImgBurn је тежак пар мегабајта (због неких додатака је догурао до пуних 5МВ), бесплатан је и углавном све може да се подеси. Изгледа да не планирају Линух верзију али препоручују да се користи под winetom што сасвим пристојно ради.

Nero odavno vec uporedo radi i linux verziju programa. naravno i on se placa. Nisi u pravu sto se nera tice. Nero ima jako manje opcija od K3B na primer, daleko je siromasniji. Jedino sto je nero sad daleko vise nego program za rezanje, ima podrsku za rad sa videom, audiom, slikama…itd…to je sad bukvalno multimedijalni paket.
Da li si probao K3b ikada?

Наравно да јесам мада нисам скоро тестирао. До пре неколико недеља сам стално резао, биле су ми потребне разне опције и пробао сам све редом. Пошто K3b није успевао оно што сам радио, тада је отпао. Понекад га и сада користим за једноставна резања али ћу и њега сутра тј данас опет да пробам и напишем шта не може а важно ми је.

Zato ja kad instaliram nero,odcekiram sve osim nero express :slight_smile: . Ofc da niko u Srbiji osim firmi ne placa softver,pa to sto kosta,kod mene nema ama bas nikakav znacaj.A program kao program nikad ne bih menjao.Sto se tice ostalih,Brasero zaobilazim u sirokom luku od skoro.Em je spor,em mi je film narezao,pritom napravivsi dve kopije na disku ( ko zna zasto ).Na mom racunaru filmovi rade,a nigde drugde ne.Sta da se radi :slight_smile: .

То се ваљда односи на win верзију, не сећам се да лин верзија пита шта да инсталира а и нема много додатних опција. Ја инсталирам само Nero burning rom и пар алата. Иначе ја плаћам софтвере, неке сам већ платио, једино још увек никако да платим ТС а сигурно ћу то једном да урадим. И windows ми је легалан, јесте да је мало нелегално легалан (другар има фирму па плаћају неке тантијеме а од М$ добијају гомилу серијских па је један од њих дао мени) … а у међувремену полако налазим бесплатне замене за већину програма. У тој причи ми је и ово пробање Линуха јер тако решевам још неке ситнице.
Осим тога што не волим нелегално коришћење, код Нера ми смета лош плагин за резање аудио из мрз (мада сам то користио много одавно ма сад и није важно), скраћено име за DVD video дискове (дозвољава 16 а теоретски може 32 слова) … због тих баш ситница сам пробао фри алтернативе и ImgBurn ми је решио све дилеме. Програм од практично 2МВ који све може а фина подешавања, која ми често значе, су толико обимна да за 80% не знам ни чему служе. :slight_smile:

Што се тиче проблема са филмовима, ако су у питању DVD video снимци, ту може да буде много разлога а један од њих и јесте то да ли програм омогућава да се добро подесе параметри снимања. Пошто сам рекао да ћу опет да пробам ове помињане програме (макар K3b и Brasero), написаћу да ли код њих има проблема са таквим ситницама.

Ja i dalje gulim GnomeBaker i tvrdim da mu po stabilnosti nema ravnog (u Linuxu, InfraRecorder mu je Win pandan), iako je i razvoj programa zaustavljen i dalje je bolji od mnogih. Doduse, zahteva rucno dodavanje par biblioteka u MInt12 da bi radio, ali to je bio problem samo kod prve instalacije, sad je sve spakovano u folderu i ceka eventualno ponovno dizanje sistema, kao sto bi juce za LMDE, a bice i danas za MInt12. K3b sam koristio vrlo malo dok nisam shvatio da mi ne treba velika vecina njegovih opcija, koje drugi vide kao prednost. Da ne pricam o 80+ paketa i 200+MB zauzeca prostora da bi radio van KDE. Po opcijama Brasero malko kaska za Bakerom, a sporiji je cini mi se duplo iz nekog razloga, a Baker je laganiji i cini mi se intuitivniji, a ima opcija podosta, mnoge i ne znam cemu sluze. Da se ne uvrede drugari sa foruma, ali po meni koriscenje programa za rezanje (kojih ima mali milion) preko wine mi je neshvatljivo 102%. Kao i recimo foobar preko wine, od onolikih muzickih plejera. :slight_smile: Pretpostavljam da svako ima neke razloge zasto to radi (npr. nedostatak izuzetno vazne opcije u linux verzijama i sl.)

Koliko se može pročitati svaki program za rezanje odgovara nemni za koju se koristi, tako da svako od nas ima drugačije prohteve i potrebe i pre svega očekivanja od pomenutih programa.
Mada tema je i više nego korisna iz razloga što mogu da se pročitaju različita iskustva u različitim situacijama.

Управо тако, ето ја бих за било који програм за видео продукцију могао да кажем да је глупост јер то мени ама баш уопште није потребно. Или неки програм за компоновање, нешто за програмирање а посебно бих се осврнуо на игрице које су тотални вишак у сваком ОС и штета је што заузимају место на харду. Ето, мој угао и моје виђење, само зато што ме то не занима. Да ли се сви слажу са овим?

Наравно да не, свакога нешто занима и тражи у програму оно што му користи. Зашто бих користио неки од хиљаду плејера који може да свира само mp3 и рецимо flac, не подржава .cue варијанте, не зна шта је то wavpack или tak, не уме да споји прелаз две нумере које немају паузу између него крцне сваки пут … само зато да бих користио неки од хиљаду плејера? Не користим foobar под линухом, audacious и deadbeef завршавају већи део посла (овај други је прилично копија foobar плејера) али ако некад нешто не могу, ако планирам неку компликованију конверзију формата … да се не присећам сада неких детаља које foobar има а већина плејера нема … рестартоваћу windows или ћу евентуално неки пут да набацим foobar преко wineta. У последње време се слабо бавим музиком па сам мало запоставио. Ипак, није случајно што се не пита којим програмом се рипују аудио дискови и којим плејером се слуша, то се подразумева и није уопште предмет дискусије.

Програми за резање? Користио сам Неро, углавном све може али сам у једном тренутку решио да пробам оне бесплатне и сви али сви (осим ImgBurna) су само лепши облик интегрисаног резања у winu. Нити имају неке (мени битне) опције нити могу да ураде било шта осим … селектуј неколико фајлова и нарежи их. Последњих недеља се прилично занимам инсталацијама разних линуха и немам времена да нешто озбиљније режем па се све своди на резање имиџа неког линуха на DVD RW а то може сваки прг. Онда деснокликнем на .iso фајл и изаберем први који ми падне под курсор. Када ми је потребно нешто озбиљније, онда узмем озбиљнији програм.

За вечерас немам никакве планове па ћу да пробам K3b и brasero, онда следи извештај шта све не могу у односу на оне који су моји фаворити. Наравно, то не мора ништа да значи ономе ко само понекад одреже неки имиџ, набаци гомилу фајлова на диск или направи аудио диск али значи некоме ко понекад одреже десетак дискова дневно а скоро сваки другачији од осталих по врсти и намени.

Мало сам пробао ова два програма, Brasero је укратко програм који ради пар ствари, сними имиџ на диск и обрнуто, набаца нешто и сними … ништа нема од финих подешавања, ништа од посебних опција. Као што сам већ писао, добар за десноклик на .iso фајл па да се нареже на диск. Ништа више.

K3b прилично добро изгледа, има углавном све што је потребно као и нека ситна подешавања али и пар мана. Главна је она где изгледа само Неро пролази, а то је резање непотпуног video_ts фолдера. Једноставно, изаберите неки такав фолдер па му обришите пар .vob фајлова и пробајте резање. Само Неро ће да одбије тј под линухом избаци диск и прекине док у windows варијанти изађе порука да се садржај фолдера video_ts не слаже са оним што пише у фајлу video_ts.ifo. Нисам пробао резање некомплетног тј неисправног .iso фајла. Ово нису тако ретки случајеви, повремено наиђем на осакаћен ДВД или на .iso који је лоше скинут са интернета и онда буде проблем када се нареже па не ради.

Од онога што ImgBurn ради а нисам нашао код других је подешавање да DVD +R дискове реже као DVD-ROM што је битан детаљ за компатибилност DVD video дискова у старим плејерима … можда је то већ небитно. Друго је подешавање брзине резања за сваки тип диска па знам да ће DVD увек да ми реже 8х, CD иде 16х док ће DVD RW и DVD DL увек да иду 4х. Наравно, подешавање се ради за сваки тип и модел диска али пошто користим само по једну врсту, овако сам написао.

Све у свему, K3b може сасвим добро да ради посао па ћу да пробам да га мало форсирам.

Малопре сам лагано убеђивао другара да проба линух, он је и иначе слаб са рачунарима па је и на win приучио нешто што му је потребно и тако ради. Између осталог понекад нареже нешто, понекад од мрз направи аудио диск па малопре то пробам, чисто да оверим све могуће детаље пре него му убијем једну партицију и увалим линух.

Рекао сам му да постоји Nero за линух и да ту све остаје као што је научио … кад оно међутим … NeroLinux не може да реже аудио диск из мрз. Вероватно из оних законских препрека због којих су и кодеци понекад изостављени … како да натерам Нера да ово проради?? Није решење да терам другара да користи било који други програм, ово је научио и не верујем да ће да има воље да се даље упушта у пробе. Њему је битно да му Хромирани ради јер је навикао на њега, потребан му је Скајп, понекад повуче торенте … све то не би требало да буде проблем али ако не ради Неро, скоро сигурно да ће једном да проба и да му досади експериментисање.

Или нешто превиђам?

Wine+nero za wintendo?
Nisam probao, samo naglas razmišljam…cilj opravdava sredstvo :slight_smile: