OpenBSD 6.0 test...install, desktop, ZFS etc...

Probna instalacija OpenBSD u Vbox/VM:

  1. Uz svo poštovanje prema autorima, moram da napomenem da je ovo 21. vek, i da uz ovakvu nakaradnu postavku nekonfigurisanog sistema za najprostije stvari kao što je instalacija dodatnih programa, nije ni čudo što OpenBSD nema desktop korisnike, osim retkih zaluđenika na planeti, koji verovatno ne mogu da se računaju ni kao statistička greška statističke greške.
    Pobogu, koje je realno opravdanje ZAŠTO nije bar JEDAN mirror/pkg_path postavljen prilikom instalacije?

Ha… evo ja se javljam sa OBSD-a 6.0 malopre instalirao i podigao XFCE.

Ja sam morao preko telefona da ode odem na openbsd.com i listujem mirrore i rucno ukucam…jbg. :rolleyes:

Ovaj sistem valjda i nije namenjen za one koji ne umeju da se snadju, to mi jedino racionalno objasnjenje, inace po mom misljenju je instalacija dosta laksa od FBSD-a.

Tokom instalacije postoji mogućnost da se sistem instalira sa http mirora. Ako se izabere ta opcija, dobiješ spisak mirror-a koje biraš po njihovom rednom broju u listi i posle instalacije je ta lokacija zapamćena u PKG_PATH.

To je onda verovatno netinstall opcija, sa cd60.iso
http://ftp.openbsd.org/pub/OpenBSD/6.0/amd64/INSTALL.amd64
Ja sam koristio install60.iso koji je predviđen za offline instalaciju…proveriću da mi nije možda nešto promaklo.

Nije ti nista promaklo. Upravo onako kako kaze Lazar - sistem pretpostavlja da instaliras sa CD (koji si kupio i dobio postom) i da ces i pakete instalirati sa istog CD, posto nisi vukao setove sa servera. Da jesi, adresa servera ostala bi upamcena.

Ovo je poslednji put da prodaju CD, buduca izdanja skidace se sa servera.

Hint: Uvek birati najblizi server (iz Srbije je to Slovenija ili Madjarska), jer je ogromna razlika u vremenu potrebnom da se azurira celi sistem (pkg_add -u) ako se vuce sa udaljenog servera.

Ipak jeste promaklo…i na install60.iso postoji opcija da se izabere mirror sa spiska, samo što je opcija malo zavučena…ne dobija se na “list” nego na “?”
Sada nakon instalacije PKG_PATH je ok.
OpenBSD6.png OpenBSD6-2.png OpenBSD6-3.png OpenBSD6-4.png OpenBSD6-5.png