OpenIndiana ex Opensolaris

Pre nekoliko godina zanimao sam se za Solaris, mislim da je to bilo pre više od 5-6 godina. Onda pre par godina je izašao opensolaris projekat i mogao je da se naruči promo CD sa njihovog sajta što sam i uradio. Par vremena sam trošio opensolaris aktivno na desktopu, medjutim projekat se vrlo brzo ugasio, a čak je na glavnoj OpenSolaris strani bio otvoren i forum za podršku na srpskom jeziku, i bilo je par tema.

Medjutim od 2010 se pojavljuje naslednik i to OpenIndiana, koji pokreće vrlo moćan Illumos iz istoimene fondacije. http://openindiana.org/

Ovaj UNIX sistem možda mnogima koji danas poznaju Linux svet neće biti zanimlljiv ali reč je o vrlo stabilnom i sigurnom sistemu koji pritom radi sa ZFS sistemima koji su izuzetno dobro prihvaćeni i zahvalni u radu i održavaju sami sebe na diskovima (bukvalno).

Da li ovde ima ljubitelja UNIX i da li ste im možda našli konkretniju primenu za razliku od linux-a, nebitno da li je serverska ili desktop platforma!?

Pozdrav :slight_smile:

Mislim da je ovo zanimljiva tema i za Linuksase, nema potrebe da se svaki put delimo po svim mogucim osnovama.

Solaris je OS firme SUN Microsystems koja proizvodi SPARC kompjutere. Iz iste firme osim Solarisa dosla je i JAVA, OpenOffice i MySql. Dakle, ostavili su vise nego znacajan trag.

Solaris ostaje upamcen po ZFS fajlsistemu, koji je prvi (kol’ko je meni poznato) uveo mogucnost pamcenja svih mogucih istorijskih varijanti fajla. Sada je win8 ima takvu mogucnost. Isti ZFS je uspesno “prisvojio” i FreeBSD i ovo su dva najbolja OS za fajl servere (mada DragonFlyBSD sa svojim HAMMER i HAMMER2 preti da im se prikljuci). Takodje (mislim) da odatle vuku inspiraciju i ostali zurnalizovani fajl sistemi - ext3, ext 4 i reifaisser (sp?) i njihova primena na Linuksu.

Domaci zadatak koji je Solaris postavio ostalima oni jos uvek nisu stigli - koliko ja znam, to je jedini OS kod koga je moguce kompajlirati kernel i zameniti stari novim bez “rebutovanja” (restartovanja) racunara. Pretpostavljam da je jasno sta to znaci za servere i koja je to stabilnost.

SUN je pokrenuo OpenSolaris projekat, ali je taj projekat ugasen odmah nakon sto je Oracle kupio SUN. SUN i dalje nudi pojedinacnu besplatnu licencu za svoj SolarisExpress (novi naziv starog Solarisa) svakome ko zeli da ga koristi u privatne svrhe. Dakle, SolariExpress mozete besplatno koristiti kao fizicko lice na kucnom kompu, ali licenca za koriscenje u firmi mora da se plati. To bi mogao da bude dobar izbor OS za JAVA programiranje.

Nakon sto je Oracle kupio SUN dolazi do forkova OpenSolaris u OpenIndiana, MySql u MariaDB i OpenOffice u LibreOffice.

OpenIndiana je u beta fazi, ali sam nedavno citao na nekom forumu pohvale o njemu i planiram da ga jednom probam.

Ja za sada nisam koristio nista od pobrojanih varijanti, ali sam od jednog meni bliskog coveka, kojeg sam (bezuspesno) ubedjivao da predje na OpenBSD, cuo da je napravio dual boot na laptopu Arch Linux i OpenIndiana i da se na kraju odlucio za Arch, jer je na njegovom atom cpu laptopu arch bio brzi (sto je i razumljivo).

I meni je ta priča zanimljiva, nekoliko puta sam hteo da isprobam ali nikako. I pored svih prednosti, i što imaju desktop varijantu, ne verujem da u toj sferi može zameniti bilo koju linuks distribuciju. Softvera za njega ima nešto malo više od 3000 što je za današnje uslove prilično malo. Dalje, po onome što sam čitao, nema dosta standardnih programa i to je glavna mana. Inače, sistem kao sistem je sigurno veoma stabilan…
Primena na serverima je sasvim druga priča ali tu nisam kompetentan…

Imam jednog dobrog ličnog prijatelja koji radi u Oracle-u, pitaću ga ali čini mi se da smo kroz jednu neformalnu priču dotakli i Sun a tada je bila aktuelna priča da će Oracle da kupi Sun pa samo izmedju ostalog pričali i o Solarisu. U to vreme ako se ne varam i ako me sećanje dobro služi NASA je za svoje potrebe u letelice imala samo Sun-ov Solaris naravno sa sve custom kernelom. Prošla (neuspela) misija Rover na marsu je takodje pogonio Solaris sistem.

Sve u svemu ako jedan ovakav gigant koristi ovaj tip unix sistema onda je tu priča potpuno jasna što se tiče bezebdnosnih mera.

Istina da ne postoji previše paketa, ali razlog tome što Solaris nikada nije ni trebao da bude kao desktop sistem, prvi put se to promenilo izlaskom openSolaris-a a sada je na Indiani da to ispegla i privuče korisnike. Mene iskreno privlači taj njihov fantastičan ZFS sistem koji najstabilnije radi upravo i samo na Sun-u. Ko je manje upućen u ZFS može pročitati ovde vrlo detaljno o njemu http://en.wikipedia.org/wiki/ZFS

Za sada sam Indianu instalirao u VirtualBox-u, mada mi se generalno VB ne svidja kao koncept testiranja, moraću ja to da bacim na pravi hard da mu vidim dokle mu je domet :wink:

Aj pa posle bacanja na hard baci i ovde neke utiske. :slight_smile:

ZFS može da koristi i bilo koja linux distribucja, doduše ne sve u procesu same inicijalne instalacije ( Mint i *buntu može ako se dobro sećam ). I ja sam isprobavao Open Solaris sa istih CD-ova koje sam naručio. Nije dobar za desk zbog podrške za hardver. Indijanu nisam čačkao. Jedna moja prijateljica je radila za neku domaću novinsku kuću u kojoj je sve radilo na Sun-ovoj platformi. To je verovatno bila dobitna kombinacija Sun hardver/OS.

Da, SPARC + Solaris je prirodna kombinacija.

ZFS na Linuksu ne moze ono sto moze na Solaris/Openindiana i FreeBSD. Pametniji od mene tvrde da se ZFS setup postavlja tek na RAID sa 6 diskova, i da tu ide ili FreeBSD ili Solaris (npr. Amazon i Yahoo voze FreeBSD, kako tvrdi Profa, a.k.a. Oko sa bsdserbia)

ZFS na linuxu je za sada samo u fazi emulacije (ZFS-FUSE)
Na nivou kernela je još uvek u početnoj fazi portovanja, ali se to ne nalazi u zvaničnim repoima Minta, bunta itd
http://zfsonlinux.org/

@bestragamuglava

Pametniji od mene tvrde da se ZFS setup postavlja tek na RAID sa 6 diskova

Znači moram poThitno da nabavim još 5 diskića :wink:
Igram se poslednjih nekoliko dana Solarisom 11.1…hvala Oraclu što mi je dao besplatno lepu igračku :wink: , i planiram da malo ozbiljnije isprobam u maloj lokalnoj mreži (10-ak računara) OpenIndianu, 1 server +10-ak desktop-ova.

[ATTACH]1261.IPB[/ATTACH]

Za one sa jeftinijim ulaznicama koji nisu toliko u priči oko Oracle i Solaris proizvoda, Sun pardon Oracle je prošle godine negde u leto objavio da ukida pretplatu za Solaris 10 , 11 i 11.1 i da su ažuriranja za edukativne i amaterske svrhe dozvoljena dok se support naplaćuje, zaista lepo od njih.

@dragan
moguće da sam se istripovao, skoro sam negde instalirao pc-bsd, on ima opciju izbora zfs-a.

@Sioux

FreeBSD (PCBSD) da, Linux ne…sa izuzetkom debian-hibrida, sa freebsd kernelom
http://www.debian.org/ports/kfreebsd-gnu/

Što se tiče ubu/minta i ostalih distroa, možda si isprobavao btrfs? mislim da se dotični može izabrati kao default kod nekih instalacija, a Suse ga ozbiljno gura
https://www.linux.com/news/enterprise/systems-management/677226-suse-linux-says-btrfs-is-ready-to-rock

ZFS koliko ja znam ne može da se izabere (ne postoji) u klasičnoj instalaciji bilo koje linux distribucije. Btrfs može ali to je nešto sasvim drugo od ZFS-a.

To je to…
:connie_radish:

Što se ZoLa (ZFS na Linuxu) tiče, značajna vest

Today the ZFS on Linux project reached an important milestone with the official 0.6.1 release! Over two years of use by real users has
convinced us ZoL is ready for wide scale deployment on everything from desktops to super computers…

znači stable, a radi lakoće upotrebe formirani su i novi repoi za RHEL (i pratioce), Fedoru i naravno Debian.

https://groups.googl…nce/ZXADhyOwFfA

Napomena: zbog čega se distribuira ovako odvojeno:

http://zfsonlinux.or…eLicensingIssue

Koliko vidim više je u pitanju legalan način distribuiranja sa linux kernelom, nego sama tehnologija. Za sad je ovako ali videćemo posle:
https://alioth.debia…/pkg-zfsonlinux
http://lists.alioth…fsonlinux-devel

I jedan video kao primer kako setapovati to (i ne samo to) na Debianu (naravno sad vučete zfs pakete iz zol repoa, a ne sa lp ppa ;))

https://www.youtube.com/watch?v=p7sZaBH7V5E

Ma da ali opet nije to to, jbg otkud znam… namenjeno je radu na unix sistemu tačnije Solarisu.

Ja se opasno razmišljam da pazarim neki polovni Sun HW sa sve sparc-om da po prvi put vidim to čudo u realnom radu u realnim uslovima.

Imaš 260 000 $

Zapravo rekao si polovan…
Imaš 100 000 $

@Sioux

Mislim da ga nisi razumeo…ne želi on da kupi data centar, nego samo jedan server… :smiley:
malih do srednjih, polovnih, fabrički repariranih SunSparc servera na internetu ima k’o đubreta po 1-2K$…

Da imam toliko dao bih tebi pola pa da uživamo zajedno na nekom moru :smiley:

Ne znam odakle ti te cifre ali ima da se nadju polovni (stariji) moduli za manje od $1.000 Oni malo višeeee stariji imaju da se nadju i za $500

Ma šala , video sam neku ludaju što se sada nudi na tržištu i najslabija varijanta košta oko 260 000 $, BRATE EJ. Ludilo.
Kad smo već kod toga, sreo sam jednog lika pre više godina na nekom pripremnom kursu (LPI) koji je radio za telekom i imao je makinu koja nije bila u upotrebi u Telekomu na kojoj je vežbao *nix, koja je kupljena za cirka 800 000 nečega ($ ili €).

Ništa čudno niti strano u ovom “našem” svetu… :wink:

Obične podrške koje MySQL isporučuje svojim premium klijentima idu i do 100.000$ na mesečnom nivou, no kolko para tol’ko muzike.