OpenSUSE Leap 42.2 - Recenzija

OpenSUSE zajednica razvija komponente za SUSE GNU/Linux distribucije. Sponzoriše je SUSE korporacija. Ova zajednica takođe razvija i jednu besplatnu SUSE distribuciju, koja koristi sve one komponente kao i ostale SUSE distribucije, ali sve to nudi besplatno. Neki od značajnijih alata koj razvijaju su: YaST[/URL], [URL=‘https://en.wikipedia.org/wiki/Open_Build_Service’]Open Build Service[/URL], [URL=‘http://open.qa/’]openQA[/URL], [URL=‘http://snapper.io/’]Snapper[/URL], [URL=‘http://machinery-project.org/’]Machinery[/URL], [URL=‘http://port.us.org/’]Portus[/URL], [URL=‘https://opensuse.github.io/kiwi/’]Kiwi… Ranije je OpenSUSE distribucija bila testni poligon paketa i opcija za komercijalne SUSE distribucije. Shodno tome, na njoj se ama baš sve isprobavalo. Zato je bila vrlo nestabilna, i nepouzdana. Mada, sve se to u poslednjih par meseci promenilo… OpenSUSE je sada zapravo dve distribucije. Tumbleweed i Leap. Tumbleweed je testni poligon. Baš kao i ranije. Nestabilan, traljav, smor… Leap je prekompajlirani SUSE Linux Enterprise, sa repozitorijumima koje održava zajednica. Zašto je Leap poseban? Zato što je SUSE Linux Enterprise možda i najbolja distribucija koja postoji, sa mnoštvom jedinstvenih mogućnosti, sve to uz neverovatno stabilnu bazu, ali za Enterprise korisnike… I, dosta je skupa. E pa Leap je tu da promeni. Dobijate praktično SUSE Linux Enterprise besplatno, bez podrške i sa repozitorijumima zajednice. Pa pogledajmo šta to novi Leap nudi.

Live režim i instalacija:

Zadivljujuće ali; OpenSUSE Leap 42.2 NEMA LIVE REŽIM, I ISO TEŽI ČITAVIH 4.7GB! I više nego čudno za današnje uslove, ali ovaj ISO sadrži GNOME, KDE, Server i Xfce varijantu instalacije! Instalacija prolazi solidnom brzinom, i za nju se brine yast-ov modul za instalaciju.
openSUSE-leap-42.jpg

Tehnički detalji:

[LIST]
[]Kernel 4.4
[
]Baza: SUSE Linux Enterprise Server/Desktop
[]Okruženje: Bira se u toku instalacije; Postoji i server varijanta
[
]Repozitorijum: OpenSUSE Community
[]Paket menadžer: RPM+Zypper+Yast
[
]Init: SystemD
[]Menadžer hardvera: Udev
[
]Nema neslobodnog softvera i kodeka
[]RAM keširanje: Preload nije predinstaliran
[
]Pristup: Polu OTB
[]Podrazumevani fajl sistem: Btrfs
[
]Veličina ISO: 4.7GB
[/LIST]

Sam rad:

Odabrao sam XFCE varijantu. Haos! default XFCE je ružan, kao ništa! Kad se sredi malo, instalira Whisker meni, dodaju se ikonice, teme, pozadine… Počinje da liči na nešto. Inače paket menadžer je toliko moćan, da drži i do mnogo okruženja (kod mene trenutno instalirano XFCE, GNOME, KDE i Cinnamon) bez konflikta paketa. Inače sistem je neverovatno stabilan i mnogo lepo radi. Paketa ima i na pretek, a uglavnom koristim software.opensuse.org: za one-click instalacije koje yast podržava. Par klikova, i sve je automatski, instaliran je željeni softver! Nema šta nema od paketa :D. Divno radi, jednostavno :).

Unikatne sposobnosti OpenSUSE distribucije:

Yast - Sveobuhvatni modularni menadžer sistemskih podešavanja. Sve funkcioniše po principu modula koji se dodaju.
yast-opensuse-100570007-large.idge.jpg

Snapper - Koristi Btrfs fajl sistem da ,putuje kroz vreme". Odnosno, vrati računar u prethodno stanje. Slično kao kod Solaris-ovog ZFS-a još pre mnogo, mnogo godina.
Snapper.png

Zaključak:

Sa desktop stanovništva gledano, ovo je odlična distribucija. Ima sve što je potrebno jednom naprednom, ali i prosečnom korisniku. Sa serverskog stanovništva gledano, ovo je pravi deal breaker. Stabilan, pouzdan, instalira napredne virtuelizacione softvere jednim klikom, brz, ukoliko se nešto loše desi, može se vratiti u prethodno stanje… Pravi boom! Zaslužuje više poštovanja i od desktop i od server korisnika nego Ubuntu. I da, SUSE kontraverze… Nekada sam bio zadrti pljuvač SUSE-a, jer je stvarno bio mnogo loš. Sada, sa novom Leap verzijom, nemate razloga da čitate komentare i slušate mišljenja ostalih koji su ga nekada probali i koristili. Probajte :). Ajd, živeli {1f37b}!

Moje iskustvo sa plasmom 5 na 42.2 je vrhunsko. Ne znam da li mi je neka distra bolje radila na kompu.

^^ da suse je čudna distribucija, koliko god je trom i sveobuhvatan YAST sa njegovim manama i prednostima… KDE uvek ali uvek radi fluidnije nego na većini ostalih distribucija koje su nekoliko puta slabije po potrošnji od SUSE. Šta oni rade sa njim ja stvarno ne znam.