Opera, tastatura... problemčići

Dakle dve stvari.

Prvo, nikako ne mogu da namestim xfce da mi menja layout tastature pomocu alt+shift. Probao sam dole u opcijama gde gde se bira jezik u panelu, a mozda treba da se podesi u xfce-settings nesto… Ne znam.

Drugo, ja koristim Operu kao pretrazivac, al na linuksu ne mogu da pustam filmove (niti bilo sta) sto je online sem preko hroma.

Jedino YouTube radi, mada nemam zvuk, al to je sad druga prica, kaze zvucnici su nedostupni, a slusalice ukljucene (apsolutno netacno o_O, al ajde).

Kad kazem na linuksu, to i mislim. Trenutno koristim Suse Leap 15, al ovaj problem sam imao na svakom distrou koji sam koristio. Dodao sam pacman riznicu i instalirao flash player i one ppapi pluginove, al zalud. Ima li neko ideju kako to da sredim?

0 down vote

Just edit your /etc/default/keyboard the way you want. The Xfce language indicator will then work correctly and the settings will not be forgotten.

[LIST=1]
[]Go to Xfce Settings Manager => Keyboard => Layout. Here you have to make sure there is a tick next to “Use System Defaults”. If you don’t tick this, then you have to make sure that the languages selected here are exactly the same, and in exactly the same order as in /etc/default/keyboard and the Xfce language indicator.
[
]sudo nano /etc/default/keyboard
[*]For example, if you want to be able to switch between English, Esperanto, German and Russian, make the following alterations (leave everything else as it is):

XKBLAYOUT=“gb,epo,de,ru”
XKBVARIANT=",phonetic"
XKBOPTIONS=“grp:alt_caps_toggle”

In the XKBLAYOUT section, make sure that you do not enter any spaces between the languages, otherwise the text will not be displayed correctly in language indicator in the Xfce panel.

In the above example, the phonetic version of the Russian keyboard is being used, which is defined by the XKBVARIANT. The three commas are in front of the word “phonetic” as they tell the system that no variant is required for the three other preceding languages.

XKBOPTIONS defines the shortcut for switching between the languages. In this case, it is Alt + Caps Lock.

[*]Save the changes. In Nano, you do this by pressing Ctl + x, followed by y and then hit Enter.

[*]Reboot your computer for the changes to take effect.

[/LIST]
For information about what other variables can be placed in the file /etc/default/keyboard, enter the following in the terminal: cat /usr/share/X11/xkb/rules/xorg.lst. Here you can see the language codes, the types of variants, and also the shortcuts that can be used.

Укратко, у /etc/default/keyboard упишеш потребне измене. Код мене је

[CODE]# KEYBOARD CONFIGURATION FILE

Consult the keyboard(5) manual page.

XKBMODEL=“pc105”
XKBLAYOUT=“us,rs,rs”
XKBVARIANT=",alternatequotes,latinalternatequotes"
XKBOPTIONS=“grp:alt_shift_toggle”

BACKSPACE=“guess”
[/CODE] за -енглески-ћирилица-латиница.

@Prizma
Ja sam imao slican problem sa Operom na Fedori. Resio sam ga na malo glup nacin :slight_smile:
Instalirao sam Chromium, i za njega podesio ppapi pluginove, nakon toga je proradilo i na Operi :slight_smile:

@zunzara
Ja keyboard fajl ni nemam. No izgleda da je ovde nesto drugo u pitanju, posto mi unos ne menja uopste. Kucam sa srpskom tastaturom ovu poruku, al su slova i raspored engleski. qwxy…
Obozavam ovaj Suse, uvek mu ne radi gomila tako banalnih stvari.

@SickDope
Nije glup ako radi. Probacu.

@SickDope
Не ради ми поштапалица са хромијумом. Но ајде да и ја будем мало користан, уместо што само запиткујем. Ово би требало да представља елегантније решење за нас “оперативце”:

r/openSUSE - Can’t play HTML5 videos within Opera and Vivaldi.

Скини и копирај у /usr/lib64/opera и то је то. Ако те мрзи да скидаш, сад ћу да пробам да га окачим, не знам дал може.

Што се тиче тастатуре и скраћеница за измену пречица… не смем да заврљачим тастатуру, јер је саставни део лаптопа… а и човек је прилагодљив… зашто не мењати навике с времена на време o_O

Вечито је игранка са Сусеом кад је језик у питању. :confused:

Погледај ову страницу , сличан проблем је у питању с тим што су овде, поред Плазме, и Гном и Цимет. Изгледа да за свако окружење мора да се улази у ЈАСТ посебно…

Имао сам само xfce. Можда је следећа изјава огромна глупост али сам закључио да када је Сусе у питању, најбоље је инсталирати га са Плазмом и жељеним окружењем, него само са жељеним окружењем. Избегне се гомила неких потенцијалних глупости. Јесте да заузима доста простора, ал зато уштедим на живцима… и бар ми ради ћирилица, а на комбинацију super+space ћу да огуглам.

@Prizma Moraš biti tolerantan, ako si fan OpenSuse-a, prilagođavaj se malo jbg. Ne zvocaj za svaku sitnicu. :smiley:

Фан сам баш због тих проблема. Да ми све ради, не бих никад загребао да сазнам шта/где/како/зашто, ал’, брате, одлепим с времена на време. Веруј ми да нисам писао за половину ствари која ми се догодила. Прво гледам да ишчитам што је могуће више, па тек кад враг однесе шалу. Такође, има доста ствари за које нисам нашао конкретан одговор. Ово за Оперу сам ископао сасвим случајно и ненадано ноћас. На гомили форума нисам нашао ниједно решење које ради. На једном месту сам чак прочитао да се батали све и једноставно пређе на хром. Ма како да не!
Сад… није у питању да убудуће с пола мозга само метнем случајно ископани фајл у фолдер и уживам мирне душе. Шта је са другим претраживачима и како њих да оспособим? Једно је пратити упутство, а сасвим друго имати представу зашто то заправо радиш (макар била и погрешна у почетку). Ето, то је циљ целе приче… :slight_smile:
Тако да… наставићу да прчкам… па докле дођем, дођем.

Натрчао сам на ово, вреди покушати.

I installed openSUSE with xfce today and i can’t find how to change keyboard language. I want to switch from english to greek with alt+shift

To solve this problem I modify this conf:
root# vi /etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.conf

1 # Read and parsed by systemd-localed. It’s probably wise not to edit this file
2 # manually too freely.
3 Section “InputClass”
4 Identifier “system-keyboard”
5 MatchIsKeyboard “yes”
6 Option “XkbLayout” “us,gr”
7 Option “XkbModel” “microsoftpro”
8 Option “XkbVariant” “,extended”
9 Option “XkbOptions” “grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll”
10 EndSection

also

you have to add the second language on
Settings -> Keyboard -> Layout

screenshot_2015-08-02_16-42-34.png

LINK

Дођем ти пиво…
А сад мало страшне истине. Сва сам та подешавања прешао сем xorg-a. На крају се испоставило да када укуцам алт-шифт, он промени тастатуру, само се та промена нигде не прикаже. Доле и даље стоји EN мада он куца ћирилицом… {1f412}

Edit:
Ово иначе важи и за плазму. За оба деска, постоје два места на којима се то подешава, а раде потпуно невезано једно са другим…
Edited edit:
Ваљда је једно од тих подешавања везано за X11, а друго за неку библиотеку (Qt, Gtk…) од деск-окружења. Сад ако резонујем добро… Ето материјала за размишљање… :slight_smile:

Може и кафа уз то пиво зато што сам нашао, додуше заобилазно, али ипак решење. Наиме, по дифолту, мењањем језика на панелу се бави апликација IBus коју нисам успео да натерам на сарадњу али зато обичним- panel-add new items-Keyboard Layouts и подешавањем истог успео сам да добијем промену језика помоћу пречице. Пробај.

@зунзара
На IBus-у не успевам да заменим пречицу на алт шифт никако, мада прихвата неке друге комбинације. Да треба да се дода српски layout, то ми је јасно :). Ал ај сад… Подесио сам на ову другу страну (keyboard-layout), па нек тандрља.

Ај поставићу овде, па ако треба нова тема, биће је. Једно питање и један предлог.
Мало сам се заглавио око подешавања sudo команде. Имам свој налог (уједно и root) и користи име PhQ и има root логин лозинку “лозинка”. Он служи чисто да имам приступ root-у. Поред њега увек користим други налог “mehman” који има логин шифру “meh”. Када куцам (као Мехман) sudo, тражи ми root лозинку, а ја хоћу да за sudo користим Мехманову логин лозинку, јер која је поента да свим “админчићима” даш неограничен приступ, тако што им одаш шифру. Чепркао сам по visudo фајлу (и направио ср**е наравно o_O), додавао корисника у групу, мењао и по Јасту, набацивао алијасе… ал не знам како то да променим.

Друга ствар, односно тај предлог… вршљајући по форуму, видим да ту има пар ствари које сте покушали да намените корисницима почетницима. Типа основне команде, ово оно. Ако већ промовишете Линџу, можда не би било лоше да се отвори подфорум за “пингвине жутокљунце”. Ја бих покушао да саставим неки текстуални фајл у некој блиској будућности (малчице сам заузет тренутно), где се овлаш прелази преко неких основних ствари. Оно, шта ти треба ако је диск gpt или mbr и како да их преформатираш. Сећам се да сам исто морао да ишчитам и за fat##, ext#, btrfs, ntfs, xfs (фали нам још sns-fs :p). Неке основне команде, покоји пакет менаџер (како да инсталираш преко тих најкоришћенијих, apt-get, zypper, yum, dpkg, pacman, за друге и не знам), евентуално ове променљиве окружења (environment variables, ал дотле ћу тек да дођем, фала за оне књиге). Не бих залазио у превише детаља, већ само као основне смернице. Морао бих то да конципирам у глави још и морао бих да замолим на крају некога да то прегледа, да неку сугестију и преправи потенцијалне небулозе.

Далеко од тога да буде детаљно упутсво, много тога има, седи читај интернет.

Зашто све ово? Па ето, једина директна помоћ коју имам је од вас, остало читам по интернету. Ал гадно је кад први пут инсталираш нешто овог типа и не ради ти вајфај. Онда три дана читаш на тему, подешаваш у подешавањима, а не падне ти на памет да уз дистро можда не долази драјвер за исти. Ко би реко? Три десктоп окружења, гомила неких сервер услуга, ал драјвер за вајфај? Но, но. Или ко ово са тастатурама и претраживачима (још нисам проверио друге претраживаче).

За крај, мала молба админима (ваљда само они имају приступ). Копао сам по архиви и наишао на ону тему где се гласало за име Триоса. Нећу вам опростити што се пакет менаџер не зове Свети Сава, боже колко сам се смејао. Молба је, да наставак теме нисам нашао, на крају свог зезања, само пише, одабрано име Триос, тема иде у архив. Као да фали пола, јер до озбиљних предлога и другог круга нисам дошао. Па ако имате целу преписку имате, ако не, а јбг, није толико битно.

Ne fali ništa, nema nastavka teme…drugog kruga nije ni bilo.
Ime koje je u prvom krugu dobilo ubedljivo najviše glasova…Clavis… nije nam se sviđalo, “izlaznost” na glasanju je bila skoro nikakva, pa nije bilo svrhe otvarati i drugi krug. Odlučili smo da naziv bude kratko Trios, i tako je i ostalo…

Ради:), хвала пуно!