Oscura: Lost Light - Linuks Recenzija

header.jpg

Oscura: Lost Light on Steam

Oscura Lost Light je 2D platforma najviše podseća na igru Limbo za koju su svi sigurno čuli ako ne i igrali. Verujem da je developerima Limbo bila odskočna daska za ovu igru, ali ovo nije njen klon već nešto osasvim drugo.

Priča u igri nije ništa posebno, možete je slobodno i preskočiti. Naš glavni junak je pomoćnik čuvara svetionika koji čuva svetlo kako sile mraka ne bi zavladale, dodtakavši kristal istog se časa rasparčao na komade, a sile mraka su zavladale svetom. Kao što već možete da naslutite vaš zadatak je da kroz nivoe sakupite sve komade kristala i povratite svetlo.

Grafika u igri je solidna, nije spektakularna ali veoma prijatna za oko. Igra je jako brza i napeta pa ćete manje uživati u grafici, a više brinuti kako da završite nivo.
Zvučno igra dosa oskudeva. Muzika je ista kroz sve nivoe, pa kome smeta u opcijama je može i isključiti.

Sama igra je jako brza i dinamična. Ako bismo je poredili sa LImbom mnogo je brža od nje, ali i teža.
Dosta je teška, pogotovo ako igrate pomoću tastature, to se oseti već od prvih nivoa, na svu sreću čekpointa ima jako često inaće bi ovo bila jako mučna i teška igra. Iako je teška i dalje je zabavna, ne gubi čari zahvaljući čestim čekpointima. Mada i pored čestih čekpointa dešavaće se da poginete po 20 puta za redom ne bi li prošli dalje.
Naš junak osim skakutanja skuplja kristale koji mu daju moći. Ukupno ima 4 kristala zeleni - da pravi platforme, žuti da hoda po plafonu, crveni da razbija i plavi koji suporava vreme. Te moći ne možete koristiti kad god poželite već samo ako na određenom nivou pokupite određeni krisal koji traje sve dok ne završite taj nivo. Na sledešem nivou počinjete bez ičega i tako na svakom nivou. Korišćenje krisala tj. moći je osim što je jako lepo ume da bude i veoma zanimljivo. Kad god koristite kristal naš junak svetli u boji kristala sa prelepim oreolom oko sebe, vizuelno izgleda predivno.

320520_2015-12-08_00001.png 320520_2015-12-08_00002.png 320520_2015-12-08_00003.png 320520_2015-12-09_00001.png

Komande u igri su jednostavne i nema ih mnogo osim tastera za kretanje tu su još korišćenje magije i taster za menjanje magičnih kristala. Na pojedinim nivoima koristi se i po više kristala pa je potrebno često ih menjati. Iako sam je igrao na tastaturi ne preporučujem dosta je teško pogotovo što su tasteri razbacani a ne mogu da se promene, moći koristite narazmaknicu a levim šiftom menjate krisale dok je kretanje na strelice ili WSAD. Nimalo lako pogotovo kad je brza akcija gde treba promeniti moći u jednom skoku.

Igra nije mnogo douga tu su 23 nivoa za prvi prolaz cele igre treba oko 10h, a ako igrate ponovo sve to može jako brzo da se pređe.
Nivoi su raznovrsni sa različitim bojama ambijenta tako da ubija monotoniju. Težina nivoa je lepo raspoređena od prvog do zadnjeg postepeno se pojačava. Čekpointa ima na svakom koraku pa uz malo muke i oni najteži jako brzo mogu da se savladaju.

320520_2015-12-09_00004.png 320520_2015-12-09_00006.png 320520_2015-12-09_00007.png 320520_2015-12-09_00009.png

Oscura jako lepo radi na linuksu uz 60 frejmova u sekundi, nema zastoja sve je jako tečno od početka do kraja. Prelazeći igru nijednom mi se nije desilo da igra ispada, da usporava itd. Sjajan port.

Iako sjajna platforma ipak ima par mana kao što je ko igra tastaturom ne može da podesi tastere, a druga bi bila poslednji nivo iako ima čekpointe zaista je težak. Meni je trebalo baš dugo da posledni nivo pređem, malo su više zakomplikovali igru.
Najači adut igre je što je jako igriva i kada je jednom završite. NIje dosadna može da se igra opet ispočetka.

Sve u svemu zaista jako lepa i zabavna igra, po mojoj oceni pored LImba jedna od boljih 2D platformni na linuksu. Sigurno je treba probati ako Vas zanima ovakav tip igara.

Mnogo mi se dopada igra, verovatno cu je kupiti čim krene neki veći popust sada vidim da košta 7€…

Vlado igra je sjajna ja je završio neposredno pre recenzije vredi.
Nemoj bacati pare na steamu. Imaš na G2A da je uzmeš za 1e.
I ja sam je tu uzeo. Isplati se.

Oscura: Lost Light STEAM CD-KEY GLOBAL - Günstig kaufen - G2A.COM

Super onda za G2A uzeću je tamo sigurno. Hvala na opisu :wink:

Pa da, pametnije. Za mnogo manje para dođeš do igre. Ja u zadnje vreme slabo uzimam šta na steamu.
Samo isključi G2A shield da ti ne uzmu 1e bez potrebe.