Osnovne komande

E evo sa čime sam ja imala problem u početku (što nije baš daleko od ovoga gde sam sada, ali dobro), osnovne ali baš baš osnovne komande.

Bilo bi lepo kada bi za nas mini power usere napravili spisak i kratak opis osnovnih komandi. Ok ima man za gotovo svaku komandu koja nam treba, ali nisu svi snalažljivi sa time, posebno kada je nešto skroz novo i drugačije. Meni lično je trebalo dugo da upamtim obično sudo apt-get… , kako instaliram i unistaliram program, osnovne linux komande tipa cp, mv, grap itd…

Ako neko ima volje, vremena, ili već neki tutorijal, za nas početnike to bi bila velika pomoć.

Već je planiran jedan takav detalj na forumu. Očekujte uskoro.

Super! Hvala :wink:

Hehehe ne mogu da verujem :wink:

Baš smo sinoć pričali mi interno da napravimo tutorial sa osnovnim komandama koje će biti po abecedi raspoređene, eto nam samo još jedan više znak da smo bili u pravu i da ćemo malko da požurimo sa našim prvim izdanjem rečnika osnovnih komandi za početnik :slight_smile:

A do tada, ako Vam baš treba nešto, a ne znate šta (mislim na komandu), uvek možete da odradite:

apropos RADNJA

RADNJA je ono što želite da uradite. Npr. želite da kopirate, onda je RADNJA=copy…
Želite da brišete, RADNJA=delete itd…

Ova komanda će Vam dati čitav spisak komandi kojima se postižu željene radnje…

Odlicana genericka dokumentacija prevedena na srpski vec postoji, pod prihvatljivom licencom. Svakako moze da se dopuni.

http://www.bsdserbia.org/dokumentacija/doku.php

Narocito preporucujem tutorijal za pocetnike:

http://www.bsdserbia.org/dokumentacija/doku.php?id=unix_tutorijal_za_pocetnike

i opis jos nekih komandi

http://www.bsdserbia.org/dokumentacija/doku.php?id=unix_komande

mene isto zanimaju komande…jako dobra ideja…:wink:

Ja sam, svojevremeno, sa bsdserbia skidao komande i sve spakovao u jedan pdf, pa ako nekog zanima:

http://bit.ly/zZSv9C

Svaka čast @flange ako si ti pravio ovo :wink:

Inače uskoro će biti gotova i naša skripta sa komandama, pa ćemo je spojiti sa ovom koju su napravili momci sa BSD srbija i objediniti je u jedan kompletan fajl, samo malo strpljenja dok se to odradi kako treba a dodat možete koristi ovo što je @flange postavio.

@ Vladimir, Flange

Momci, na bsdserbia je objavljen prevod tutorijala sa engleskog na srpski, i za sam prevod je data licenca, i dat je link do originala na engleskom na osnovnoj stranici tutorijala, koje nema u prilozenom pdf fajlu.

U originalu je takodje propisana licenca za modifikovanje i objavljivanje tutorijala na drugim sajtovima http://www.ee.surrey.ac.uk/Teaching/Unix/download.html

Toga u Flangeovom pdf-u nema.

Dakle, obratite malo paznju i ispostujte uslove licence.

Zanima? :wink: - čitaj VEOMA :slight_smile:

Hvala.

Ovo je odlično!
Hvala.

Dobro nemoj da se ljutiš… :wink:

ako mogu i ja da dodam. najbolji nacin za ucenje je citanje i ponavljanje komandi. savetujem da skinete neke tutorijale oko linuxa. mislim da je lynda imala nesto, vtc mozda. ne secam se vise. ali po meni dobar nacin da se nauce komande je man. ja sam pocinjao na dialup modemu pa je tad bila fora da se sto vise nauci a da se ustedi na racunu za telefon. tako da u konzoli samo ukucate man pa komandu i dobijete lepo ispisan opis komande, argumente, dodatne opcije i sta sve treba za uspesno koriscenje.

obicnom prosecnom korisniku nece trebati mnogo komandi. ls, cp, mv, mkdir, rm, top, killall (bas retko za kucne korisnike). ponavljam iz najbolje namere. moj drug nije koristio linux i seo je, par puta me pozvao oko nekih stvari i decko danas sasvim lepo koristi sistem.

sve najlepse

“xkill” moja omiljena komanda, tada dobijem ultra moći :wink:

Tutorijal sam radio davno, za sebe, nisam imao nameru da ga delim pa nisam ni uneo licencu, ovom prilikom se izvinjavam svim ljudima koji su radili na prevodu dokumentacije i zahvaljujem na izvanredno odrađenom poslu. Dokument sam editovao, i u originalnom postu promenio link. U slučaju da je potrebno dodati još nešto, tu sam.

Vladimir mi je dao ideju da ne mora da bude tipična školska forma tutorijala. Svako ima neku komandu koju često koristi/voli. Jednostavno može da da kratak opis iste, kako je koristi i kako to jednom početniku može biti od pomoći. Činjenica je da nema puno tutorijala na srpskom jeziku, uglavnom su rađeni na engleskom, a nisu svi lingvisti (ja jesam pa mi stručna terminologija pravi problem).

Moja omiljena je definitivno
[size=8pt]cat[/size] iz prostog razloga što me uporno podseća da nešto treba da isečem iz texta, direktorijuma i kopiram negde drugde. A zapravo to cat služi da se u terminalu prikaže neki text, bez otvaranja konkretnog fajla.
npr.

cat ime_fajla

Ovoliko ja znam o cat…

@Vladimir, Flange

Nisam se ljutio, samo sam Vam skrenuo paznju na detalj koji je bitan ukoliko pomenute tutorijale budete objavljivali na sajtu. U eri internet inkvizicije oko autorskih prava, gde i objavljivanje linka ka “nelegalnom” sadrzaju moze zasnovati odgovornost, nemojte to shvatiti kao ljutnju, nego kao dobronamerni savet. Ne mislim da bi Vas gonili autori prevoda, ili autor tutorijala, ali, ako su oni vec ulozili neki trud i dali mogucnost da se taj rad slobodno reprodukuje pod odredjenim uslovima, zasto te uslove onda ne ispostovati? Opet, ubedjen sam da kod Vas nije bila u pitanju zla namera, nego samo previd, ali je zgodno podsetiti vas na pocetku rada sajta, jer sajt moze imati problema ako Vam takvi previdi predju u naviku :wink:

@Blue, Stefaca & ostali

Man stranice su vrlo korisne za dubinsko znanje, ali je za “krivulju” ucenja mnogo, mnogo bolje preci neki tutorijal, gde ce se povrsno uvezbati osnovne komande. Na taj nacin stice se osnovno znanje o osnovnim stvarima, koje ponavljanjem “udje u prste”. Da bi se bilo sta savladalo potrebno je znati ponesto o svim detaljima celine (“o svemu ponesto”), a onda se tome moze dodati i “o necemu sve” i postati majstor.

Moja preporuka svakom pocetniku je da prodje tutorijal od osam lekcija dat na linku, i da svaku lekciju predje po dva-tri puta sa pauzomo od po nedelju dana izmedju. (Otprilike cetiri-pet nedelja rada, sa trajanjem sesije-casa cirka 20 minuta). Preporucujem da se istovremeno uvezbavaju komande tekst editora “vi”, o cemu postoje dva uputstva/tutorijala na objavljenom linku. To je moguce uraditi i bez instaliranja linux/unix sistema, samo trazite “free unix shell” po pretrazivacima i dobicete dovoljno rezultata za slobodne naloge na kojima se tutorijali mogu preci (izuzev sedme lekcije, koju je dovoljno procitati). Nakon toga moze se preci na uputstva Vaseg operativnog sistema, a znam da Slackbook postoji negde na srpskom i da nije losa (malo je zastarela, postoje razlike u odnosu na druge distribucije, ali je najbolje sto postoji na srpskom).

Kada se to odradi stice se neophodno predznanje koje kasnije mnogo olaksava radi i stedi neuporedivo vise vremena koje bi u buducnosti izgubili resavajuci prepreke koje Vam nisu jasne. To je kao sa citanjem i pisanjem - prvo treba nauciti sva slova.

Pozz.

@bestragamuglava,

Хвала на саветима :slight_smile:

@Blue, Stefaca & ostali

Моје preporuka

Надам се да схваташ поенту зашто сам ово изнад ставио као цитат.
Неки људи ниси уопште почетници, почетници можда на овом форуму, мене то почетник не тангира, некоме че засметати то дељење савета за почетнике са директним обраћањем, нпр. Стефаца разваљује Дебиан одавно скоро искључиво куца комаде итд. :slight_smile:
Мени не пада на памет да учим “vi” едитор :), ствар је става и опредељења да ли ће неко користити искључиво графичко окружење а неко ће се базирати на куцању комади и улажењу у саму срж линукса или ће се бавити програмирањем, некада не може без куцања команди. Свако се опредељује за оно што му се више допада. :wink:

upravo tako dragan99, u tome i jeste lepota linuxa…nista se nemora, svaka stvar ima alternativu, cime se ovo i zove free software foundation… Ja na primer koristim obe stvari…nekad pokrecem i radim iz terminala, nekad graficki…bitno je da oba nacina daju zeljeni ucinak.