Pakovanje Flatpaka kao DEB

Primetio sam da deepin u poslednje vreme prelazi na novi način distribucije softvera. Oni pakuju flatpakove u deb pakete. Šta mislite koliko je to praktično i dobro ustvari? Naravno da sam pokušao da instaliram takve flatpak pakete preko synaptica i da radi haha. Kaže, downloading openshot.deb (250mb), no dependencies.

To je potpuno bezveze, i samo pokazuje da flatpak, snap i ostale nazovi “novotarije” u načinu pakovanja paketa nemaju nikakvu budućnost…prolazna modna glupost kao i mnogo toga drugog u linux svetu.
Zašto?
Zato što su glavne, meta-distribucije, na kojima su sve ostale zasnovane…RH, Debian, Suse, eventualno i Arch tu može da se doda…toliko jake upravo zbog paket menadžera koje su razvile (dpkg, rpm, pacman…).
Svi do jednog su zasnovani na deljenim bibliotekama, svi imaju veoma razvijenu infrastrukturu za isporuku i sors i binarnih paketa do krajnjih korisnika, build sisteme zasnovane na njima itd…suština je upravo u deljenim bibliotekama
Sa druge strane, flatpak, snap i ostala bižuterija su zasnovani na potpuno suprotnim premisama: statičke biblioteke i paketi spakovani po sistemu “sve u jednom”, ali bez vidljive infrastrukture koja je neophodna za dostavljanje paketa do krajnjeg korisnika.
Drugim rečima: u čemu je smisao da se kroz apt koji je jedan od najmoćnijih sistema, dostavlja i paket kojem niti treba apt, niti ogromnu većinu krajnjih korisnika to interesuje…naprotiv, samo ih zbunjuje?
Npr…taj isti openshot, kao klasičan .deb ima manje od 20MB.
Ergo: ako koristiš bilo koju normalnu distribuciju linuxa, flatpak, snap, Appimage itd su apsolutno nepotrebni…

[SIZE=6][FONT=Times New Roman]Meni taj Flatpak izgleda kao portable verzija za windowsu, mada oni kao u tih 250mb upakuju sve (npr. sada malo lupam) ffmpeg, i pored toga kada bi imao još jedan za video isto flatpak on bi imao isto taj ffmpeg ako me razumete (barem ja sam tako razumeo kada sam čitao na sajtu), on nijedao od linux instaliran deb codec ne bih koristio.
Mada Flatpak ima i neke koristi npr ako hoću Viber na Linux moram preko flatpak, mada nisam probao sa njihovog sajta da uzmem deb verziju linux ili ubuntu, možda radi[/FONT][/SIZE]

Ne bih rekao da su flatpak i ekipa nepotrebni, ali ne smeju biti zamena za sistemski package manager. Kao suplement imaju svoju ulogu. Konkretno flatpak, obzirom da sam se skoro igrao sa njim, je odličan alat za pakovanje proprietary software-a (znam, nije u duhu foss-a). Najočigledniji primer su video igre, u flatpak formatu će igra raditi na bilo kojoj distribuciji ali i bilo kad jer neće se desiti da je par godina nakon pakovanja najnovija linkovana biblioteka nekompatibilna sa starom. To je jako čest problem za gaming na Linux-u. Plus što flatpak ima određen sistem izolacije procesa koji nije na odmet kad koristiš software koji nije open source. Sem toga, meni je flatpak dobro došao i na musl Void-u za software koji insistira na glibc-u. Npr. moderni web browser engine-i baš baš ne vole musl :slight_smile:

Naravno, da ne bude zabune, flatpak ne radi ništa revolucionarno i isti efekat možeš da postigneš i sam uz malo chroot-ovanja, ali flatpak mu tu dođe lazy rešenje.