panel i grupisanje programa

ovaj, donji panel [mada je kod mene namesteno da bude top] kada se otvaraju programi: terminal, firefox… imaju tekst i ikonicu. da li moze nekako da se ukloni tekst, a da ostane ikonica. ovo pitam jer bih u tom slucaju imao vise prostora na tom panelu.

Koje okruzenje je u pitanju? Mate, Cinnamon, XFCE…? :slight_smile:

linux mint 15 - mate

Verovatno sa dconf-editor treba potražiti opciju icons-only i slično, trebalo bi da ima… ono kad imam i ja to sa fbpanelom :).

@[member=‘dvajedan’]

da li mozda znas tacno gde se to nalazi, da ne izbunarim nesto i napravim lom. jeste da te cimam, ali ako ti nije tesko, ja bih voleo. :slight_smile:

edit:

jel to dconf-tools ili dconf-editor?

kada kucam u terminalu da instaliram, imam ponudjeno samo: dconf-tools

Ja koliko znam, ne postoji ta opcija u Mate-u, a ni u Gnome-tu 2…
Imas 2 resenja.

  1. Manje elegantno, je da dodas Window Selector applet na panel, on ti prikazuje ikonice, ali u formi liste, ne jednu pored druge. Dodaj pa ces videti: Desni klik na panel -> Add to panel -> Window Selector

  2. Instaliras DockbarX
    On je upravo ono sto ti trazis, dobra stvarcica, ima gomilu podesavanja, i lepo izgleda… Ja sam ga upravo probao na Mint 15 Mate live, radi kao sat.
    http://gnome-look.or…?content=101604

:slight_smile: :drinks:

EDIT:
Dockbar instaliras ovako:

sudo add-apt-repository ppa:dockbar-main/ppa
sudo apt-get update && sudo apt-get install dockbarx

LogOut->LogIn i pojavice ti se u meniju, ako ga slucajno nema odmah nakon instalacije. :slight_smile:

@cofi

ovaj dockbar izgleda super. sada cu da ga instaliram - hvala i za ppa.

bonus pitanje: da li mi u ovom slucaju ne treba vise ovaj podrazumevani panel ako instaliram dockbarx?

:good: Nema na cemu :slight_smile:

Sad gotovo, zagasio sam VM… :smiley:
Aj napamet, sudeci po nazivu, cim je Dock, trebao bi imati svu funkcionalnost panela, mada ne znam, ne koristim dock-ove… Najbolje ga ti prvo koristi paralelno sa Mate-ovim panelom, pa ces sam utvrditi moze li da ga zameni ili ne… Mada prva stvar koju 100% ne moze da zameni je mate-ov meni… Ili drugim recima, proveri da li ima sve sto tebi treba ( na primer Sat, notification area, sound applet, meni… ) ::slight_smile: :slight_smile:

A, rekao bih, da kada bi se malo poigrao sa temom/bojama, verovatno bi mogao da postavis i jedno i drugo recimo u Top screen, jedno preko drugog, tako da Dockbar dodje na mesto gde inace stoji Window list na mate panel-u i da izgledaju kao jedno… Kapiras sta hocu da kazem? :slight_smile: Procackaj podesavanja, pa vidi :slight_smile:

@cofi

ne znam da li si jos uvek tu, ja sam u medjuvremenu probao ove, tvoje dve stavke: window selector i instalirao dock, ali jos nisam probao dock.

mogu ti reci, da, 'window selector vrsi funkciju kod mene, zapravo, to je nesto sto sam ja trazio, ali… imam samo jedan problem, a to je: ne znam kako da konfigurisem window selector. sada cu da ti pokazem u slici sta me muci:

panel.jpg

vidis ovu malu ikonicu na sredini? to je terminal, zapravo to je window selector, i tu se nalazi jos opera kada kliknem na tu ikonicu, ali nisam mogao da snimim screenshot da bih ti pokazao kako izgleda, i to je super, bas ono sto mi treba, ali…

sta sada da radim sa ovim stvarima levo od te ikonice? ne treba vise da mi stoje tako kada imam window selector?

Yep. Pogledaj, na slici sto si stavio, odmah levo pored Opere, vidis ovaj kao separator/tri malecne horizontalne linijice? Desni klik na njih -> Remove from panel :slight_smile:
A onda mozes, na window selector applet da ides desni klik -> Move -> pa ga pomeris gde hoces da ti stoji na panelu. A onda desni klik -> lock ( da ga zakljucas da ne moze da se pomera. Posle kad hoces da ga pomeris, prvo ides Unlock pa onda Move ) i to bi to bilo to. :wink: :slight_smile: :drinks:

Ha, ha, kako nema, ali ako to nema onda… nema - što je ne naprave, ko da je neko čudo tehnologije :connie_cat_in_the_hat:. Ja koliko sam shvatio ima taj window list, a ima i kao poseban sa ikonicama ali samo kao menu, a samo toga da ih ređa u redu kao ikonice nema?

super!!!

:smiley:

hvala covek! oh, kako je sada dobro… :smiley:

pozdrav, nikola

edit:

mislis ‘vertikalne’ :smiley:

^ Nema na cemu druze, tu smo da pomognemo! :wink: :slight_smile: :drinks:

@[member=‘dvajedan’]
Biti ce da stvarno nema, ja trazio trazio, ne nadjoh… Izgleda da mogu da se iskljuce ikonice, da ostane samo tekst, ne i obrnuto… A ima i ovaj, poseban, applet:
http://sourceforge.n…rojects/talika/
ali je prilicno zastareo/na novom Mate-u ne radi, probao sam… :frowning:

Da, da, nema default applet koji bi ih redjao jednu do druge, samo kao meni, tj. ovaj Window Selector…

@[member=‘0n3tw0’]
Vertikalno poslagane, horizontalno orijentisane :biggrin:

To nemoj ni da probavaš to su oni bonobo apleti iz gnome 2, a bonobo je ćao ćao :connie_pumpkinsmile:

Izgleda da nema, ja mu gledam kod… ipak ima tih featuresa ali zatarabljeno ::slight_smile: (možda nije dovršeno ili baguje), tako da i nema :connie_pumpkinsmile:

https://github.com/m…applets/wncklet
https://github.com/mate-desktop/mate-panel/blob/master/applets/wncklet/window-list.c

^Yep… Fale mu neke zavisnosti, zaboravio sam sta bese… ::slight_smile:
Pa to, doduse kad pogledas nije to nesto komplikovano da bi bagovalo ( mada sam ja operisan od programiranja, al neka logika opet ), najpre ce biti da su hteli a nisu stigli da implementiraju… :connie_pumpkinsmile: Bilo kako bilo, resenje za Mate je ili Window Selector ili neki Dock… :slight_smile:

@[member=‘0n3tw0’]
Mozes da oznacis temu sa “RESENO” :wink: :slight_smile:

@cofi

kako to da uradim?

Evo citat iz našega ćitapa :smiley:
“Kad se vaš problem reši, kliknite na Edit Title u naslovu teme i izaberite iz padajućeg menija REŠENO”

aha, hvala. imacu to u vidu prilikom sledecih topic-a