Par predloga

Da li ce i ostale zajednice da dodaju svoje teme i bazu ili ce da se pocne od nule (osim za mint)?
Moje neko zapazanje, ne vidim problem u spajanju zajednica.
Da li se nesto promenilo u pravilima pri ujedinjavanju? Posto vidim da odredjeni clanovi (sa dobrim stazom) su resili da ne budu deo zajednice.

EDIT: da li moze da se podesi da me forum ne obavestava kad odgovorim u svojoj poruci?

Ne bih rekao da sve osim minta kreće “od nule”…bilo je mnogo poruka što se tiče debiana, ubuntua, archa…neke zajednice će se možda priključiti (slack) neke će se možda razdvojiti (ubuntu) na zavisnu i nezavisnu :wink:

Moje neko zapazanje, ne vidim problem u spajanju zajednica.
Da li se nesto promenilo u pravilima pri ujedinjavanju? Posto vidim da odredjeni clanovi (sa dobrim stazom) su resili da ne budu deo zajednice.

Nije se ništa promenilo u “pravilima”…svaka zajednica odlučuje šta će i kako će, a nekolicina “sa dobrim stažom” su upravo to…nekolicina, potpuno nebitni u celoj priči. Postoje i članovi koji imaju 3 puta više staža od “određenih članova” zajedno, pa taj staž sam po sebi nije nikakva garancija bilo čega.

Iako želimo da privučemo svakog pojedinačnog korisnika, nemamo nikakvih iluzija da će baš svaki pojedinac u Srbiji biti za ovaj projekat, niti ćemo ikada više trošiti dragoceno vreme na priču o takvima…imamo mnogo važnija posla.

Uredu, to je potpuno ispravno. Generalno na bilo kojoj distribuciji podrska je najvaznija.
Pogotovu za novog korisnika. Sto se ubuntu-a tice, (moje misljnje) ima dobru podrsku i ima samim tim i veliki broj korisnika.
Hvala i zelim nam puno srece (i sebe smatram delom zajednice)

Hvala, takođe mi je drago što se smatraš delom ove zajednice jer to i jesi čim poštuješ OpenSource, nebitno koji sistem, platformu ili program koristiš. To je i poenta cele priče :wink:

Bez obzira sto je forum kilometarski za skrol od kada smo postali ujedinjeni, mislim da je to pravi duh i prilika da se nauci o specifičnostima i napretku različitih distribucija.
Mali, mali sistan komentar je da naslov foruma bude i potpuno engl (OpenSource Serbia) i potpuno srb (Zajednica otvorenog koda Srbije ili Otvoreni kod Srbija). Ovo između je uvek najlošije rešenje :slight_smile:

Pošto vidim da još ne mogu da otvaram teme u glavnom ovom zajedničkom delu foruma sugestije za uvodnu zajedničku sekciju i zajedničke elemente:

Grafička okruženja

Wine

Aplikacije

Linux igre

Aplikacije

GRUB

Mislim da su nam to zajednički elementi :slight_smile:

Ako je komplikovano (a pretpostavljam da bi se suzila ponavljanja) - onda svako za sebe.

P.S.
Da li npr. ja kao Mint user mogu da pišem samo po ovom opštem i Mint forumu ili svi mogu svuda?

Kako ne možeš?

Hmmm … Izvinjavam se, sada vidim da mogu … cudno, svakako reseno.

Nema šta da se izvinjavaš :smiley:

Sad sam pogledao sa test nalogom sve forume i svuda može da se piše bez problema.

Фали генерални подфорум… рецимо ово нешто што сам писао за КДЕ, ставио сам под Дебиан, а генерално је за било који КДЕ дистро, али капирам да администратори имају пуне руке посла па ће временом све то да се среди :slight_smile:

Sredjujemo sve u hodu polako ima dosta da se radi…

Pozdrav,

Zelim Vam svaki uspeh u radu i mislim da nece izostati ukoliko se bude drzalo do:

http://forum.opensource-srbija.org/topic/1624-razmisljaj-svojom-glavom-prikljuci-se-i-otkljucaj-se/


[font=helvetica][background=rgb(252, 254, 255)]Projekat OSS je upravo to i ništa više preko toga, dakle obrazovanje, pre svega mladih nam je na prvom mestu. Želimo da posetiocu koji dodje na OSS strane, pružimo veliki izbor OpenSource projekata, …[/background][/font]
[font=helvetica][background=rgb(252, 254, 255)]…[/background][/font]

Adrenalin ponekad zna da ponese, pa da covek izrekne i nesto zbog cega mu posle bude zao (mada, tek kada se posvadjas sa nekim mozes da vidis da li je prostak ili nije). Sto manje toga ima pri pocetku bilo kog projekta, to bolje.

Buduci da u svojih par postova na ex mint-srbija nisam bio nicija meta zbog pominjanja OpenBSD, ne vidim razlog zbog cega ne bih ponekad diskutovao i na ovom forumu, jednom kada se ustanovi podforum Ostali Operativni sistemi (nadam se da je uklanjanje 5-6 posebnih *BSD foruma samo reorganizacija, po meni u dobrom pravcu).

Naravno, prvo cu sacekati da se strasti smire i prepucavanja ostanu licna stvar onih koji su u njima ucestvovali.

Hvala na predlogu u ime SVIH koji rade na OSS projektu.

BSD je sklonjen prvo iz poštovanja prema momcima iz BSD Srbija, a drugo biće reorganizovan tako da bude sašeto u jednom forumu gde će biti sve oko BSD sistema. Ukoliko se stvori velika grupa ljudi koja želi da piše ovde o BSD sistemima, nije nikakav problem izaći im u susret i otvoriti preglednije kategorije.

Za sada ako se slažete da bude jedna pa da vidimo u kom pravcu će se odvijati?

Ovo je generalno stav svih koji rade na ovom projektu.

Mislim da je jedan podforum “ostali operativni sistemi”, ili “ostali slobodni operativni sistemi” prava ideja.

Pogledajte kako je sada stanje dole pri dnu pa da li je OK takav raspored?

А сад си Соларис убацио :smiley: Може овако, и да се премести у ту секцију и “Остале Линукс дистрибуције” ?

А шта ће текст едитори ту? :stuck_out_tongue:

Како год, не оптерећуј се, доста си се помучио до сад, тако да само лагано :slight_smile:

Možda je najbolje staviti u kategoriju OSS - ostalo

onda u tu kategoriju ubaciti sve ono ostalo što smatramo da nema puno tema i diskusija o tome. Malo je glupo po mom mišljenju otvarati kategoriju samo za Ostali operativni sistemi!? Bolje da sve bude u jednoj objedinjenoj kao OSTALO.

isto tako LibreOffice paketi i openoffice, i razni opensource tekst editori treba da dobiju svoje mesto na ovom forumu. Zato sam se vodio logikom da je bolje objediniti to sve zajedno jer em ima manje skrolovanja em je nekako preglednije. Mada ok ako imate bolji predlog recite.

P.S. Opensolaris je i dalje otvoren projekat ili možda je postao closed? U svakom slučaju ako je greška ispravićemo.

Ма поменуо сам јер ми се чини да прави гужву безвезе… а и кад си већ поменуо :smiley:

After the acquisition of Sun Microsystems in 2010, Oracle decided to discontinue open development of the core software, and replaced the OpenSolaris distribution model with the proprietary Solaris Express.

Mada možda i nije loše da se priča o Solarisu jer je po meni to takodje jedan od sjajnih sistema. Recimo u server verziji dolazi Oracle 11 koji je potpuno besplatan i nadogradnja mu je besplatana a jedino što se plaća je podrška. Različit je od RedHat-a gde moraš da imaš key instaliran plaćen na računaru da bi dobijao update i podršku.

Da u pravu si možda je bolje umesto solarisa ubaciti http://openindiana.org/ to je nastavak tj naslednik opensolarisa koliko mi se čini!?

Несам школовала :slight_smile: Уради ти како мислиш да треба, па ћемо после да цицкамо шминкамо :slight_smile: Ја одох да пробам да искулирам мало, 2 ноћи нисам спавао :smiley:

Ne kako ja mislim neko kako odlučimo da je najpametnije.

Ajde ajde i ti si dosta uradio ovde sa onim prebacivanjem tema… :wink: