Particionisanje tvrdog diska

Ukoliko postoje nedoumice vezane za particionisanje i podešavanja koje želite da obavite, pošaljite poruku i obradićemo ih.

Particionisanje tvrdog diska je, prosto rečeno, podešavanje tvrdog diska u cilju da se naprave zasebni delovi na njemu- particije. Ovaj posao se najčešće obavlja da bi se omogućilo sledeće:

[list]
[]instalacija više operativnih sistema na jednom računaru
[
]/ korena particija je “sistemska particija”, ukoliko je odvojena od /home particije reinstalacija sistema ne pogađa korisničke podatke
[]/home particija se pravi zasebno da bi se na njoj čuvali podaci koji će se koristiti i nakon reinstalacije sistema
[
]particija za swap prostor je produžena ruka radne memorije (RAM) bez obzira na njenu malu brzinu dobro je imati je
[/list]

[size=14pt]Neophodne particije[/size]

Ako želite da ručno podesite particije, najbolje je i najkraće napraviti tri particije i to su:

/
swap area
/home

[size=14pt]Veličine particija[/size]

/ ili korena particija (eng. Root) je, kao što je napred pomenuto, “sistemska particija” koja predstavlja sedište sistema. Za nju je sasvim dovoljno odvojiti ne više od 20.000 MB odnosno, 20 GB. Kada je GNU Linux sistem u pitanju ovoliko prostora je sasvim dovoljno i teško da će se pokazati potreba za više mesta.

[b]Swap area/b je razmenski prostor i predstavlja produženu ruku radne memorije. U nedostatku RAMa sistem nadomešćuje prostor tako što koristi swap area. Ova funkcija usporava sistem u nekoj meri ukoliko nema prostora u radnoj memoriji jer pisanje po tvrdom disku je daleko sporije od pisanja po radnoj memoriji. No, ovo se neće dešavati ukoliko sistem raspolaže sa dovoljno RAMa.

Za swap area je dovoljno odvojiti sledeću količinu prostora:
[list]
[]ukoliko je RAM veličine do 1 GB slobodno postavite 2 puta veću vrednost (2 GB)
[
]RAM veličine do 2 GB- možete postaviti jednaku vrednost (2 GB)
[*]RAM veličine preko 2 GB- možete postaviti umanjenu vrednost ( 4GB RAM= 2GB swap area)
[/list]
/home particija predstavlja korisničke podatke i tu spadaju sve aktivnosti i sadržaji: muzika, video, fotografije…mnogo toga još. Za nju možete odvojiti prostora koliko god da je preostalo od prostora planiranog za instalaciju sistema. Pri sledećoj instalaciji ukoliko želite da sačuvate podatke sa ove particije vodite računa da ovu particiju označite pod Ext4 file systemom, postavite tačku kačenja (eng. Mount point) kao /home i nemojte je označiti za formatiranje.

/home particija u sebi krije i korisnička podešavanja koja možete videti sledećim kombinacijama tastera u zavisnosti od okruženja koje koristite- fajl menadžera:

nautilus: Ctrl+H
dolphin: Alt+.

[size=14pt]Napomene[/size]

Promena fajl sistema particije pokreće formatiranje particije i podaci se brišu.(primer promene: NTFS u Ext4) :wink:
Ukoliko se sistem instalira na već postojeće particije zaostale od prethodnog sistema dovoljno je samo odrediti podešavanja u već postojećim particijama.

Lepo napisano i dosta detaljno :wink:

Imalo bi tu još dosta za reći, ali se nadam da će se ljudi vremenom izjasniti oko detalja koji su im potrebni pa ćemo sadržaj i proširiti. :wink:

Ja, na primer, imam 1 gb rama i svop mi je do 1,5gb. /home particiju isto brišem jer mi je mašina za testiranje sistema. Teško da mogu da se zadržim dugo na jednoj distribuciji, moram ja da probam svašta :wink:

Pa možeš obrisati samo skrivene fascikle, ako ti smetaju koristička podešavanja koja mogu da izazovu neka neslaganja u aplikacijama.

Zbog namene računara radim tako. Program opet moram da instaliram nakon instalacije sistema pa mi ništa ne znači da čuvam podatke sa /home. Osim toga format je brz i rešava možda buduća neslaganja.
Da je računar sa kojim treba da se ozbiljnije radi ostala bi samo jedna distribucija i naravno mintBackup ili remastersys.

:wink:

Ja sam ranije “učen” da SWAP ide x2 fizičke memorije, dakle ako imamo 4gb DRAM stavimo 8gb swap-a :slight_smile:

Inače da neko ne pomisli kako Linux komplikuje sa dodeljivanjem swap prostora, isto to radi i Windows, samo što obični korisnici nemaju uvid u to, pritom Windows sam odredi (po nekoj svojoj logici) koliko će vam zakinuti od diska nebi li napravio svoj SWAP. Na linuxu barem znaš, imaš uvid i mogućnost manipulacije, zato volimo Linux :wink:

Mada sada je pitanje koliko je taj SWAP na jačim mašinama potreban, recimo meni, ja imam AMD X6 procesor i 16gb DDR3 1600mh memorije, još kada bi umesto HDD imao SSD (gde je brzina zapisa ~500MB/s), apsolutno bi u tom slučaju bilo nepotrebno uzimati SWAP jer će zauvek ostati prazan, osim ako se ne zainatim i ne podignem 16 virtualnih mašina i svakoj dodelim po 1gb za rad.

Swap ima i te kako smisla na slabijim konfiguracijama i na notebook računarima koji su fizički ograničeni po pitanju memorije. Vi danas za 1000 dinara imate da uzmete modul od 1-2GB rama ubacite u komp i terate. Na notebook neće da može :slight_smile:

Stoga ako imate dovoljno mesta na svom HDD-u, ne štedite sa SWAP-ovanjem :slight_smile:

Ja, bre, imam 4GB RAM-a i nemam swap :wink:
Šta će mi, a i lepo reče jedan ,poznanik’’:
,Sve preko 1GB RAM-a je bačen prostor’’

Jeste bačen ako ne igraš najnovije igrice i nemaš monitor veći od 17" :wink:

Monitor mi je 22", a igrice igram… znaš već gde :slight_smile:

Koliko sam ja pratio Windozu, na količinu rama x 1,5 pa dobiješ virtual memory. Tako nešto, ne pratim odavno. Tamo sam sa 2gb rama ranije isključivao virtuelnu memoriju i mašina je uobičajeno radila primetno brže. Osim u igricama, kad je uvek izbacivao da mi fali virtuelne merorije a igrica ide dobro. Na Mintu stavljam 1,5 swapa i nisam još primetio da mi treba više. Možda kod novijih distroa i kernela pravilo od ramx2 više ne važi!? :wink:

Ja sam recimo swap stavio odkada sam uzeo SSD disk, jer u tom slucaju se “mora” raditi optimatizacija SSD diska gde sto vise kesiras u RAM to bolje za vek diska, pogotovo kod mene gde se zna dnevno kompajlirati nesto i po 3h dnevno, imam swap-a 4gb i bez ijedne virtualne masine zna da se desi da od kompaliranja zauzme i 3gb swap-a…verovali ili ne tako je.No, nekompajlira svako toliko ali i sa 8GB RAM-a pozeljno je staviti SWAP ukoliko se ima SSD disk.

SSD mi je u planu da kupim tako da mi je ovo korisna informacija!

Ja imam 2GB rama i nisam napravio swap uopste…Citao sam malo i dosao do zakljcuka da je swap dosta bitan kod hibernacije…posto ja to ne koristim…jednostavno nisam stavio swap

E sad…Da li sam pogresio? Treba li dodeliti i swap na mojih 2GB rama…

iz system monitora vidim da mi programi i linux retko prelaze 1GB rama

Ako sam pogresio dodacu swamp pri sledecoj reinstalaciji…samo me zanima sad sta je tu ispravno…

Generalno pravilo da swap bude 2x veci od ram memorije se koristilo u doba kad smo imali daleko manje rama…

64Mb, 128Mbg, 256Mb i taj je swap bio dosta bitan.

Danas kad su prosecni racunari sa po 4GB rama i vise (pricam o novim racunarima) mislim da je sasvim nepotrebno…

Prebacio sam problem korisnika Blue u novu temu - http://forum.mint-srbija.com/instalacija-boot-grub/dupli-direktorijumi-nakon-montitanja-particija/

U zvaničnom Mint uputstvu stoji preporuka da swap treba da bude 1,5xRAM. Samo mi nije jasno zašto na mojih 6GB treba da imam 9GB swap prostora. Još vozim sistem sa fleške :wink:

Pravilo da swap treba da bude 2x ili 1.5x veličina rama koju poseduješ je važila i važi samo kada imaš manje od ili 512MB rama. U današnje vreme, na novijim kompovima sa 2,3,4,5,6 GB ili više, swap čak i ne mora da se pravi. Ja imam na laptop-u 3GB rama i napravio sam swap da mi bude isto 3GB, iako znam da je to bacanje prostora (da nemam “veliki” prostor na hardu, ne bi bio sigurno toliki swap). Ukoliko neko hoće da koristi “hibernaciju” na svom kompu, a ima više od 1GB rama, neka stavi onda isto toliko da mu bude i swap.

E sad, ti bi da se protiviš zvaničnom uputstvu :wink:

Moja filozofija…

Ako imaš dovoljno mesta na HDD-u odvoj 5gb i stavi za SWAP…