PDV na IT opremu sa 8 na 20 procenata

Talentovan ovaj kursista iz Ohaja… :connie_pumpkinsmile:

Prema rečima ministra Lazara Krstića, još uvek nema konačne liste namirnica koje će biti prebačene na veći PDV (sa 8 na 20%), ali je za sada siguran da

se to odnosi na IT opremu…

E samo nam je to trebalo na IT opremu da placamo jos vise. :frowning:

Meni ovo odgovara, jer sve što kupujem kupujem preko svoje firme pa odbijam PDV :nyam1:

Nemaju svi firme pa da mogu da odbiju PDV…ne valja nam situacija, a slutim da će biti i mnogo gore…

Nisu samo računari u pitanju povećavaju i nižu stopu sa 8 na 10 %

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=10&dd=08&nav_id=762805

U Srbiji(ci), mereno produktivnošću kojom (ne)radimo, najmanje 1000000 (milion) ljudi mora ostati bez posla, da bi se uopšte stekli uslovi da nam krene na bolje…to niko od političara ne sme javno da izjavi, a to je naša žalosna realnost.
Od tog miliona, najmanje pola je višak samo u Beogradu, zato imamo iluziju da se u glavnom gradu nešto “radi”, jer se ovde najviše i troši ta, uglavnom nezarađena, plata.

Kamata, bez glavnice, koja nas čeka za otplatu raznoraznih kredita, koje je preduzeće za organizovani kriminal zvano država Srbija podiglo po raznim osnovama do sada, penje se na nekih milijardu evra godišnje…podelite to sa ugrubo milion ipo zaposlenih, pa će sve biti jasnije, koliko svaki zaposleni mora da odvoji samo za kamate….godišnje

Smejurija koju nam podmeću sa “kresanjem” dela plata iznad 60000 dinara, je baš to…smejurija, od koje mi suze idu na oči, ali od tuge.
Već se provlači priča o prodaji velikih sistema, Telekom za početak, ali i to će potrajati samo nekoliko godina da kako-tako preživimo, a onda dolaze na red Vojvodina, Sandžak…kad bolje razmislim, stoka kakva jesmo, i ne zaslužujemo bolje.
Politička bagra zato što nas j**e, a narod zato što ne čini ništa da to promeni…svako gleda samo svoj sitni interes.

Nema transparentnosti, to bi bilo u redu da se tačno kaže zbog čega se nešto radi. Umesto izlišnog “zbog makroekonomskih kretanja… bla, bla”, meni je recimo van svake pameti kako neko ovo može da izjavi:

Pozivajući se na najnovije podatke iz registra zaposlenih u javnom sektoru, ministar je rekao da još nemaju tačne i konačne podatke o broju zaposlenih u javnom sektoru i da je tu zaposleno između 660.000 i 700.000 ljudi.

Fascinantno je da ni mi kao poslodavac, niti građani ne znamo koliko tačno ima zaposlenih u javnom sektoru”, rekao je Krstić.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=10&dd=08&nav_id=762695

Pa brate, daj prebrojte se prvo, pa posle donostite ovakve mere :aggressive: .

Ma naravno ono gore sam rekao pomalo ironično. Naravno da situacija nije dobra, jer te cene umesto da se proprocionalno povećaju za vrednost povećane PDV stope oni će da gurnu cenu x2 i opravdati je klasičnom rečenicom: Pa skočio je PDV zato ovaj miš ne košta više 2890 dinara već 3952 dinara… ::slight_smile: Takva situacija je bila identična kada je PDV povećan sa 18% na 20% svi su digli cene bar x1.5 što je nerealno.

Meni kao mladom ocu najviše smeta što i dan danas nije rešeno pitanje hrane i odeće za bebu da se odbija PDV u potpunosti, već nema PDV za neke kretenske stvari tipa, švedske pelene, pavlovićevu mast, neke glupe igračke, češalj za kosu, zaštita za utičnicu i ostale nenormalne stvari. Dok na primer kapi koje su protiv grčeva kod beba koštaju od 500 dinara pa naviše, isto tako za neke vitamine sve je to nadrkano sa cenama ubi bože, i za to nema popust niti odbitak PDV-a.

Uh, ja se provukoh kroz iglene usi za X1000 sa 8% PDV-a i carinama i FedEx kurirom i pravljenjem papira za uvoz
me je kostalo manje od 20% PDV-a koje bih platio na zapadu. Otud, novi monitor i zvucnici za Amigu.

Ali, tuzno je sto ce sve vezano za IT postati opet skuplje. A nekada je bilo PDV free …

Jos nesto: pored smanjenja plata javnom sektoru, daleko vise zabrinjavajuce je izbegavanje zakonske odredbe
da se plate i penzije uskladjuju sa skokom cena na malo. Drugacije receno: nije ni to glavni udar, vec to sto
ce plate i penzije rasti oko 1% godisnje neodredjeno vreme, a inflacija ce biti 7-15% godisnje, dakle
u evrima i po dohotku nivelisano cenama, standard ce nam zesce padati …

Osim ako zaista ne urade nesto ozbiljnije sa razvojem privrede. Nije sve u restrikcijama, nesto i mnogo vise
je u ulaganju u razvoj (infrastruktura, javni radovi, dostupnije obrazovanje, rast proizvodnje i izvoza …)

A gde ti živiš zemljače u Kini? Pa valjda si do sada shvatio da oni ulažu samo u sopstvene džepove, da ne rade ništa i kada dodjemo u problem oni krenu sa restrikcijama i prodajama dršutvene imovine.
To ti je kao iz one priče o čoveku koji je živeo u kući, pa prodao kuću za trosoban stan, pa prodao za dvosoban pa prodao za jednosoban pa za garsonjeru pa prodao za kola i na kraju umro u kolima…

No dobro ovo još nije zaživelo, bilo je najava i 2009. pa ništa :wink:

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/120187/PDV-na-racunare-bice-18-odsto

2003.-4. je bilo lepo kada su spustili taj PDV za računare :playboy: , pre toga je bio 18% sad ga vraćaju na staro što je po meni OK . Ja nisam ni slutio da će niža stopa potrajati čitavu deceniju :slight_smile: .

Ako se dobro sećam glavni razlog za spuštanje 2004. je bio taj, da bi što veći broj građana bio u prilici da kupi računar :).

Eh da je bar Kina, ona stvara srednji sloj i ima stalni rast i ozbiljnu vlast :wink:
Lako je biti fatalista, ali je tuzna tolika demagogija o reformama, ove mere su samo
kozmeticka usteda …

Nazalost izgleda da ce se ovi “uvoznici ultra-mega-giga kvalitetnih/brzih/tihih” P4/Athlon 64 brand racunara sa djubrista Nemacke i ostalih razvijenih zemalja omastiti od ovog poskupljenja, omogucavajuci pritom informaticki polupismenom stanovnistvu Srbistana pristup IT tehnologiji ( nema veze sto su masine 10-ak god stare i sto 99% njih dolazi sa XP-om, kome jos malo istice podrska, a i sa njom je *****, sto koriste nestandardna napajanja itd, sto kostaju u proseku ~30E vise od nebrendirane masine istih performansi samo na osnovu imena “HP”, “Fujitsu”, “Dell” itd… ) ::slight_smile: :mad:

Umesto da smanje PDV, pa da nadoknade gubitak kroz kolicinu prodaje, da se ovo jadno drustvo malo osavremeni, oni jos povecaju… 'Bem ti umove Srpske… :fool3:

Doduse jedina pozitivna stvar je sto linux cepa odlicno na onim “brand” masinama… :sarcastic: :biggrin:

Nije to povećanje Ćofi nego vraćanje na staro, ko se seća 2004. kada je spušten PDV zna da se radilo o privremenoj meri :).

Inače u ideali koja ne postoji :connie_pumpkinsmile: najbolje bi bilo po sistemu “jednotarifnog brojila” :connie_pumpkinsmile: - za svu robu isti porez :biggrin:.

Pa ono jeste, ali kako god okrenes krajnji rezultat “krajnjim korisnicima” je poskupljenje = povecanje cena/pad ( iovako jadnog ) standarda… :slight_smile: :smiley:

Jbg tako je to oduvek bilo :D, 2004. je bilo lepo, a 2014. će biti malo manje lepo :D.

Srbija do Pentium-a III… :biggrin: :sarcastic:

Otkud znaš da sam imao Pentium 3 pre toga… u stvari i nije bio Pentium nego Duron :biggrin:. Bio je na 850 MHz, tu sam naučio da je Python đubre :sarcastic:.

A kako sam mogao znati… :slight_smile:

Ima burazer njega, 1.3GHz Morgan, na nekoj Matsonic ploci, jos uvek uredno ganja Mint 12 LXDE… :smiley:

Što da ne moći će još dugo to da tera, u Debian Sid trenutno sve to radi :)… a Morgan je druga stvar i sasvim OK - ima instrukcije kao i Athlon XP :wink: i bolji je u odnosu na onaj moj Spitfire taj nije ima ni onu prvu SSE instrkuciju :D.

http://gentoo-en.vfose.ru/wiki/Safe_Cflags/AMD#Duron_Morgan