Piraterija na linuksu

U zadnje vreme sve je vise komercijalnih naslova, pogotovo igara, najvise zahvaljujuci razvoju steama za linuks. Kako su se pojavile igre koje kostaju 5, 10 i vise eura polako se pojavljuju i piratske (domace) verzije softvera. Na trakerima se vec mogu naci igre za linux koje se kupuju preko steama, a kolicina ponude raste iz dana u dan.
Linuks sve vise ima komercijalnog softvera, Polako pocinje da prati trend drugih velikih sistema koji funcionisu po istom principu.

Pitanje da li je to dobro ili nije?

Neko bi rekao da je dobro. Da se dobar softver plati, umesto da igramo naprimer bezvezne besplatne igre koje kao dda su iz doba spectruma.Medjutim to povlaci mnoge druge stvari, kao sto je komercijalna upotreba softvera, rast i pojava piraterije.

Licno, pojava steama na linuxu i pojava prvih igara je odlican potez. Posto volim i igram igre, nemam problem da platim dobar softver i da uzivam u tome.Ali nisu svi tog misljenja. Veliki broj ljudi je protiv bilo kakvih komercijalnih naslova za linux. Pojedine grupe su osudile Canonical za sirenje komercijalnih naslova.
U ubuntu softver centru prvo sto je u ponudi kad ga otvorite je velika reklama novih igara od kojih se vecina placa.

Ja sam veliki poštovalac FSF-a, ali sloboda za mene uklučuje i potpunu slobodu izbora. Ja sam sinu kupovao gomile originalnih igrica i nemam ništa protiv toga. Jedinio što bih voleo je da sve one rade na Linuxu.

Hm, ne postoji nešto tako speciajlno kao piraterija na linuxu. Piraterije ima svuda :slight_smile: .

Tako da ne, ne očekujem uopšte scenarijo da neko ko je upražnjavao “domaća” izdanja na Windowsu, odustane od toga samo zato što je sad na Linuxu :empathy: .
Uzimanje piraterije kao argument u nekakvoj ekonomskoj računici o razlici između OS targeta (gde je ima više ili manje ili će je biti više ili manje) je po meni potpuni apsurd :slight_smile: .

Alal ti ćufte za temu, ovakva nam je trebala! [size=2](ne zajebavam se)[/size]

I jeste i nije dobro.

Dobro je jer igre privlače klince, neku novu publiku, brže se razvija i napreduje u tom smeru.

Nije dobro jer je piratizovano.

Naterao si me da malopre prebrojim i ukupno imam 84 plaćene igre, dakle igre koje sam kupio. Hvala bogu imam sredstava da odvojim za igru i da je kupim i na taj način podržim programere da je i dalje razvijaju i unapredjuju. Ja ne krijem ja sam ranije pre mnogo godine skidao i igra piratske igre, kao i svi mi, kao i oni koji Vam to nikada ne bi priznali, jer bože moj oni su se rodili na linuxu ::slight_smile: .
Onda sam vremenom uvideo da je bolje skupiti mesec-dva neku kintu i pazariti igru iz više razloga:

1. Nemaš problem sa instalacijom.
  2. Nemaš problem sa update-om.
  3. Nemaš problem da igraš multiplayer.
  4. Ukoliko imaš bilo kakav problem pošalješ ticket support i stvar rešena!
  5. Podržavaš suzbijanje piraterije i nagradjuješ programere što su ti omogućili zabavu na XY sati/dana/meseci/godina
  6. Jbg imaš neku satisfakciju da si uradio dobro, moralno i plemenito delo, i tvoja karma ti se povećava, što je i tekako bitno zbog nekog samopouzdanja.

Tako da igrice na linuxu makar i piratske su dobre za prvo vreme, zašto? Zato da bi klinci videli da to fakat radi i da to pije vodu i deluje sasvim kul i primamljivo, a vremenom preko igrica će uvideti i sam sistem pa se tako upoznavanje sa sistemom duplira tj ubrzava se širenje Linux medju običnim svetom.

Meni je i na Window$u i na Linuxu lakše da skidam sa interneta Open Source igrice i da ih igram kako kod kuće tako i u firmi, a i da imam novac malo bih uložio u te Open Source projekte igara. Zar nije nekom lakše da kupi tablet ili pametni telefon i da skida razne igrice (kako komercijalne - piratizovane tako i freeware) u obliku apk fajlova za Android OS, ipak i ovaj sistem koristi Linux jezgro.

Šta si ti sada hteo da kažeš? :smiley:

Htedoh da kažem da je Linux u svakom obliku među nama :slight_smile:

Najrasprostranjeniji OS na svetu je Linux distro Android.
Ha, možda si mislio da istaliraš razvojno okruženje za android i teraš .apk?

Sirijuse, Android nije “Linux distro”. Kada se kaže “Linux distro”, misli se na GNU/Linux distribucije, sisteme zasnovane na GNU alatima i Linux kernelu, a Android veze nema sa operativnim sistemom GNU, već je samo sistem koji koristi Linux kernel.

Što se teme tiče, slažem se sa 21, piraterija je piraterija, ima je svuda. Lično, nikad ne plaćam softver jer je moja porodica vrlo siromašna, ali se trudim koliko mogu da koristim što manje piratskog softvera, iako, načelno, nisam protiv piraterije. Znam mnogo ljudi koji imaju para koliko oće i ne pada im na pamet da plate bilo šta. Kada budem u iole finansijski stabilnoj situaciji, ima da plaćam svoj softver! :slight_smile:

[font=helvetica][size=4][background=rgb(252, 254, 255)]Lično, nikad ne plaćam softver[/background][/size][/font][size=4]
[/size]

[size=4]ako koristis Linux i nemas potreba da placas bilo sta. Softver koji se placa je za komercijalnu upotrebu, cak i na Macu i na Winu imas gomilu softvera koji se ne placa. Ali ne daju konfor u radu kao komercijalni softver.[/size]

Ja od sveg softvera kupujem igre za PC. Jer to volim, i zelim da platim ljude koji su razvili softver u kome ja uzivam. Uopste ne zalim da to plaim jer od toga imam velike koristi, da kazemo uzivanja.
Poredjenja radi juce sam kupio na steamu igru platio sam je svega 1.5e Za tih 1.5e ja cu da se danima igram, a verovatno cu posle opet da je instaliram kad se uzelim ponovo. Zar to nije dobro iskoriscen novac? Za nekih 200 dinara ja cu da se igram danima, nedeljama… A piratske (narodne) verzije preuzmem samo da bi video kako igra izgleda kakva je, pa ako mi se dopadne onda je kupim. Ili u situcacijama kad mi se igra neka igra koja je za mene preskupa i nemogu ili nezelim da je toliko platim.
Ali da podrzavam pirateriju daleko bilo…

Piraterija je kod nas jako zastupljena jer nam je mali standard, a i navikli smo da nesto imamo dzabe. Nekad je sve to bilo nedostupno, igre, softver, bilo je preskupo, i svi smo nabavljali narodne verzije programa, igara itd. Danas je to daleko pristupacnije. Za one ljude koji ne mogu ili ne zele softver da plate iz ovog ili onog razloga uvek je tu linux kao mogucnost da imate softver koji radi, a za koji nemorate da platite.

[size=4] ako koristis Linux i nemas potreba da placas bilo sta. Softver koji se placa je za komercijalnu upotrebu, cak i na Macu i na Winu imas gomilu softvera koji se ne placa. [/size]

E, nisam znao :wacko2:

Upravo to. Koliko buta bih se jako razočarao da sam morao da platim neku igru i onda vidim da je krš, a bolelo bi i po džepu.

@ klod ono za android distro se vodi pod moj smisao za humor, a šale se ne objašnjavaju.

Sreten i Sioux - Postoje kratke DEMO verzije tih igara koje mogu da se preuzmu, instaliraju i isprobaju, pa potom izbrišu, ali ukoliko ne postoje možete ih odgledati na Youtube-u. Sioux - Dobra ti je fora za Android :wink:

Dobro bre što napadaste čoveka, verovatno je mislio na linux kao jezgro odnosno kernel koji postoji u drugačijem obliku na linuxu :wink:

@ Vlad
To sa trejlerima ne pije vodu, uvek se izvuče najbolje za reklamu. Dobar primer je Diablo3 koji sam kupio a ispostavilo se da je ipak razočaravajuća igrica. Ima i dobrih igrica koje su previše kratke pa se zaista ne isplati izdvajati nerealne sume za njih. Te stvari ne možeš da izvališ ako igraš demo i li gledaš na Jutubetu.

Još nešto za demo, imao sam običaj pre više godina da ih jurim i nstaliram ali sve što od njih dobiješ je krš u registriju i sistemu kad ih jednom deinstaliraš. Demo igrice su jako nedorađen softver.
Još nešto: ako izuzmemo mog sina, ja lično igram isključivo igre koje rade na Linuxu (važi se i dobra emulacija). Velika većina ih je besplatana.

Bas tako. Najbolje je da odigras sam, da vidis kako ti igra radi na racunaru, malo probas pa tek onda pazaris. Tako ja radim na primer. Necu da lazem nove igre, koje su skupe dosta za moj dzep tipa preko 40e, njih igram piratske, dok ne padne cena ili cekam neku akciju da je kupim povoljnije.
Veliki broj igra koje sam kupio sam prethodno presao cele na piratskoj verziji, ali su mi se dopale pa sam kupio original. :slight_smile:
A stvarno ta prica traileri, recenzije i gejmpleji preko YT, jednostavno nisu merodavne da bi realno video dal ta igra vredi ili ne vredi, i dal ti se igra ili ne.

Evo jednog interesantnog primera, a to je da grupa korisnika koja je izradila igricu InFlux nudi na svojoj stranici da možete da skinete igricu u obliku torrent-a ili da je kupite preko web-a, za sada još nisu planirali za Linux ali kako piše na jednom forumu igrica se može pokretati preko Wine-a - oficijalna stranica http://joewintergreen.com/influx/influxr/influx.html. Ovo bi bila super ideja kada bi sve kompanije koje izrađuju igrice nudile obe solucije - ili da se igrica skida putem torrent-a (sa kojima naravno se nikada ne zna da li će download biti kako treba) ili da se kupi preko web prodavnice.

Vidiš ljudi imaju razumevanja za Sretena i mene. Mrzi me da je probam ne furam se na puzzle.

Ja mislim da je budućnost u gaming industriji, upravo besplatna online mutliplayer igra… u kojoj naravno odredjene item-e možete kupiti i unaprediti pravim novcem. Sve je više i više takvih igrica, LoL, PlanetSide itd itd itd.

^^
31000.-ita poruka :smiley: