Piši kao što govoriš!

Priča je aktivna bila još sa početka otvaranja zajednice, samo što nismo imali ni mogućnosti, ni uslova niti dozvolu da uradimo ovo što smo uradili.

Kako sam u stalnom kontaktu sa vodećim ljudima Linux Mint-a i svaki dan radimo na unapređenju, poboljšanju, i razvijanju naših usluga, rešili smo da ovog puta još malo pomerimo granice naših mogućnosti, da postavimo nove standarde i ostavljamo domaće zadatke drugima… :slight_smile:

Zahvaljujući SBB-u (srpske kablovske mreže) u rekordnom roku smo postali vlasnici sledećih domena:
[center]
[size=14pt]
linuksmint.rs
линуксминт.срб
[/size][/center]

Od čelnih ljudi iz Minta smo dobili zeleno svetlo, i za naše potrebe i potrebe Linux Mint Srbija zajednice, registrovali domene i sa ponosom mogu da kažem da smo prva linuks zajednica u Srbiji, u regionu a i šire, koja je dobila ćirilični domen :wink:

Kako radimo i trudimo se da održimo korak sa vremenom, tehnologijama i mogućnostima isto tako smo rešili da za sve ljubitelje našeg lepog ćiriličnog izvornog pisma, udovoljima i na opšte zadovoljstvo imamo i sa ponosom koristimo domen ЛИНУКСМИНТ.СРБ

Domeni su u našim rukama i ovih dana ćemo gledati kako i što bolje da ih reklamiramo i postavimo sadržaj.

Mint Srbija Team. :slight_smile:

Svaka čast!!
Ovo su jako lepe vesti za zajednicu, a i šire! :slight_smile:
:wink: :slight_smile:

Volimo da kao što smo prvi na listi Distrowatch-a, kao što smo prvi po broju korisnika u prvoj polovini kvatrala 2012, isto tako volimo da smo prvi u svemu :slight_smile:

Šalim se malo ali eto radimo konstantno na razvoju i poboljšanju naših usluga i prezentovanja ova zajednice svetu i ostalim ljudima, samo još jedan pokazatelj da smo mi u ovu priču ušli dosta ozbiljno, sa puno želje, energije i motivacije :wink:

Јееееееееее! Још мало па нећу морати да мењам писма на тастатури, живела ћирилица! :wink:

Lepo je biti deo zajednice u koju se ulaze toliko truda i entuzijazma :wink: :slight_smile: :slight_smile:

E, super je ovo :wink: Je l’ će da se menja adresa sajta ili…?

Па ако се и мења није неки посао да се ажурира адресар, браво :wink: :slight_smile:

Još ćemo se dogovoriti svi zajedno šta ćemo i kako ćemo ima vremena za sada :slight_smile:

Ovo je super! :slight_smile: A vidim i da se SEO sredio! :slight_smile: Svaka čast!!! :wink: :slight_smile: :slight_smile:

Podatak koji smo malopre saznali…

Prva smo Linux Zajednica u svetu koja ima ćirilični domen! :wink:

Ovim putem bih se zahvalio RNIDS i SBB-u što su nam omogućili da budemo prvi i jedinstveni u svetu!

Hvala u ime cele Mint Zajednice i sledećeg meseca očekujte neočekivano samo toliko ću otkriti!

Ušli smo u istoriju!!!

Svaka čast svima!

Neće morati…domain forwarding sve rešava.

Kako da podesite vaše browsere da korektno prikazuju ćirilične domene.

[hr]

CHROME:

Chrome se relativno lako podešava. Potrebno je otići u podešavanja (Settings ključ u gornjem desnom ćošku), zatim Options pa odaberemo Under the hood i pod Web content potražimo Languages and spell-checker settings. Kada odaberemo tu opciju u novom je prozoru samo potrebno otići na Add dugme i dodati Srpski-Српски.

Nakon toga će Chrome ćiriličke domene prikazivati onako kako mi to želimo.

[hr]

MOZILLA FIREFOX:

Podešavanje za ovaj pretraživač je malo drugačije. Potrebno je u address bar pretraživača kucati sleceće: about:configi pritisnuti Enter.

Potvrdite u prozoru koji se otvori na dugme I’ll be careful, I promise!

Nakon toga desnim klikom na prazno polje u prozoru odaberite opciju New pa idite na Boolean i u sledećem prozoru za naziv upišite: network.IDN.whitelist.срб i dodelite da value bude True.

Posle ovoga će Vam i Firefox prikazivati ćirilične domene onako kako ste želeli.

[hr]

INTERNET EXPLORER:

Prvo što u ovom pretraživaču treba da uradimo je sledeće:

Odemo u Tools/Internet Options. odaberemo Advanced tab, spustimo se do International dela i proverimo da li su odštiklirane sledeće opcije Send IDN server names i/ili Send IDN server names through proxy connections. Ukoliko nisu, odštikliramo ih i idemo na Ok. Sledeće je da dodamo Srpski-čirilicu, a to radimo ovako: Tools/Internet Options pa odaberemo skroz dole opciju Languages i idemo na Add, potražimo Serbian-Cyrilic i potvrdimo na Ok.

To bi bilo to što se tiće ovog pretraživača.

[hr]

OPERA:

U Operi je potrebno otići u Settings/Preferences i kod Language odabrati Српски (RS)[sr-RS]. Ukoliko ga nema u ponudi otií na Details i dodati ga na Add dugme.