Pitanja oko podešavanja sistema

Zdravo svima :slight_smile:

Upravo sam instalirao TRIOS, pa s obzirom da cu imati vise pitanja mozda je najbolje ovako da otvorim jednu temu :slight_smile:

Prvo sto bi trebao da uradim je da instaliram graficku Nvidia GT730 tj po linuxu GK208. Skinuo sam drajver .run fajl ali nisam uspeo da ga instaliram komandom

chmod +x NVIDIA-Linux-x86_64-340.32.run[/CODE]

Mozda i ja negde gresim opet u Mintu je to sve bilo automatski podeseno.

Drugo sto se tice monitora, imam dva komada, kako da podesim da se slika nastavlja tj da dva montira koristim kao jedan (u display opcijama nisam mogao da podesim) ? Sada kako je namesteno je da imam kopiju slike, tako da ono sto radim na prvom se reflektuje i na drugom monitoru. :)

Konfiguracija je sledeca:

[CODE]--> Running inxi:

System:    Host: milan Kernel: 3.16.0-4-amd64 x86_64 (64 bit gcc: 4.8.4)
           Desktop: N/A info: xfce4-panel dm: lightdm Distro: TRIOS 1.0 mia

Machine:   System: Intel product: S5500BC v: ....................
           Mobo: Intel model: S5500BC v: E25124-407
           Bios: Intel v: S5500.86B.01.00.0064.050520141428 date: 05/05/2014
           Chassis: .............................. type: 17 v: ..................

CPU(s):    2 Hexa core Intel Xeon X5650s (-HT-MCP-SMP-) cache: 24576 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 64001
           Clock Speeds: 1: 1596 MHz 2: 1596 MHz 3: 1596 MHz 4: 1596 MHz 5: 1596 MHz 6: 1596 MHz
           7: 1596 MHz 8: 1596 MHz 9: 1596 MHz 10: 1596 MHz 11: 1596 MHz 12: 1596 MHz 13: 1596 MHz
           14: 1596 MHz 15: 1596 MHz 16: 1596 MHz 17: 1596 MHz 18: 1596 MHz 19: 1596 MHz 20: 1596 MHz
           21: 1596 MHz 22: 1596 MHz 23: 1596 MHz 24: 1596 MHz

Graphics:  Card: NVIDIA GK208 [GeForce GT 730] bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10de:1287
           Display Server: X.Org 1.16.4 drivers: nouveau (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: [email protected], [email protected], [email protected]
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on NV108 GLX Version: 3.0 Mesa 10.3.2 Direct Rendering: Yes

Audio:     Card-1 NVIDIA Device 0e0f driver: snd_hda_intel bus-ID: 03:00.1 chip-ID: 10de:0e0f
           Card-2 C-Media CMI8738/CMI8768 PCI Audio
           driver: snd_cmipci port: 1000 bus-ID: 07:00.0 chip-ID: 13f6:0111
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k3.16.0-4-amd64

Network:   Card-1: Intel 82567LM-2 Gigabit Network Connection
           driver: e1000e v: 2.3.2-k port: 4100 bus-ID: 00:19.0 chip-ID: 8086:10cc
           Card-2: Intel 82574L Gigabit Network Connection
           driver: e1000e v: 2.3.2-k port: 3000 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 8086:10d3
           Card-3: Ralink usb-ID: 002-003 chip-ID: 148f:7601

Drives:    HDD Total Size: 1780.4GB (76.6% used)
           ID-1: /dev/sda model: Hitachi_HDS72161 size: 160.0GB serial: PVG904Z9T24HRV
           ID-2: /dev/sdb model: TOSHIBA_DT01ACA1 size: 1000.2GB serial: 572ENWMNS
           ID-3: /dev/sdc model: WDC_WD5000AAKS size: 500.1GB serial: WD-WCAWF0059019
           ID-4: /dev/sdd model: SPCC_Solid_State size: 120.0GB serial: 8EC607761B4800338480

Partition: ID-1: / size: 26G used: 4.7G (20%) fs: ext4 dev: /dev/sdd2
           ID-2: swap-1 size: 41.40GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sdb5

RAID:      No RAID data: /proc/mdstat missing-is md_mod kernel module loaded?

Sensors:   System Temperatures: cpu: 34.0C mobo: N/A gpu: 38.0
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A

Info:      Processes: 323 Uptime: 1:34 Memory: 1122.1/32177.6MB
           Init: SysVinit v: 2.88  rc: OpenRC v: 0.13.1runlevel: 2 default: 2 Gcc sys: 4.9.2 alt: 4.8
           Client: Unknown python3.4 client inxi: 2.1.28

Милане, ја сам на ТРИОС-у графичку инсталирао без проблема на овај начин:

Re: Error after installing NVIDIA drivers.

Postby robert3242 » 2013-11-18 17:08
The tutorial looks seriously flawed to me. It doesn’t tell the user that the package “build-essential” must be installed prior to the installation of the nvidia driver, and I do not think the build process can be completed successfully (on a Debian system) without it.

To fix the mess described by the OP, I would boot to “Recovery mode” and then do the following:

  1. Remove (purge) all nvidia packages. Doing a search for “nvidia” in Aptitude should identify all of them.
  2. Remove any file found at /etc/X11/xorg.conf
  3. If the appropriate linux headers are not installed, install as per the tutorial, i.e. aptitude -r install linux-headers-$(uname -r|sed ‘s,[^-]-[^-]-,’)
  4. Install the build-essential package, i.e. aptitude -r install build-essential.
  5. Install the nvidia packages, i.e. aptitude -r install nvidia-kernel-dkms
  6. Install the package nvidia-xconfig (Personally, I think the nvidia driver packages should pull this automatically, but they don’t. Without it, however, the user will have to try to create his own /etc/X11/xorg.conf)
  7. Manually run nvidia-xconfig (e.g. type it in at the command prompt and hit ENTER).
  8. Reboot.

I hope that helps.

Debian User Forums • View topic - Error after installing NVIDIA drivers.

Hvala na pomoci, uspeo sam da stignem do tacke 6 ali ne mogu da instaliram paket nvidia-xconfig. Kada otkucam to u terminalu dobijem:

bash: nvidia-xconfig: command not found

Има га у репо-у, може из Синаптика а може и из терминала. Мој испис:

[email protected][~]$ apt-cache search nvidia-xconfig nvidia-xconfig - X configuration tool for non-free NVIDIA drivers

Наравно- sudo su

Da evo isto dobijam i kod mene, ja sam u medjuvremenu nasao neke komande na netu :slight_smile: Nakon one greske sam ukucao dve komande:

[CODE]apt-get install nvidia-xconfig

nvidia-xconfig
[/CODE]

E sad mozda to i jeste slicna stvar i evo nakon restarta proradilo je :slight_smile:

Screenshot - 02262018 - 09:22:39 PM.png

Sad pokusavam preko PPA da instaliram aplikacije i stalno mi izbacuje greske…

sudo add-apt-repository ppa:thomas-schiex/blender

Dobijam

sudo: add-apt-repository: command not found

Da ne trebam da updejtujem kod mene taj PPA, ne razumem se, msm ponajvise jer opet kod drugih je sve radilo automatski pa sad ne mogu da se pohvatam :slight_smile:

EDIT: resio sam stvar :slight_smile:

Sad mi se desavaju dve stvari, prva da blender ne vidi graficku iako je instalirana a druga da ne mogu da updejtujem na najnoviju verziju programa 2.79 vec uradi udejt do verzije 2.72. Isto vazi i za program Mypaint instalirao je verziju 1.1.0 umesto 1.2.0.

Komadu koju sam koristio za PPA update je:

sudo apt-get install software-properties-common python-software-properties sudo add-apt-repository ppa:git-core/ppa sudo apt-get update sudo apt-get install git

Имај у виду да ТРИОС има сопствени репозиторијум и да у њему можеш наћи већину програма који ти требају. Блендер је један од њих и нема потребе за додатним репоом… Као што рекох, Синаптик је одлична алатка за претрагу, инсталацију и ажурирање програма па ти је препоручујем. Наравно, стари добри терминал је увек могућност…

Ahaa ok ajde probacu to sada :slight_smile:

EDIT: pokusao sam sa blenderom isto vidi do verzije 2.72 a preko PPA ne mogu da updejtujem preko te verzije. Jedino mogu da skinem ovako sa sajta portable verziju.

A jel znas mozda zasto graficku ne vidi ?

Сад сам инсталирао Блендер и колико видим ни мени не препознаје графичку. На овом месту сам видео да је код мене у питању матора графичка (NVIDIA GT218 [GeForce 210]) за коју више нема подршке па сумњам да ћу моћи да ти помогнем у овом случају. Чекамо неког другог…

Evo nasao je kod mene verovatno je nesto kod Blendera zeznulo :slight_smile: E sad msm da bi trebalo i tvoju graficku da vidi jer inace imas CUDA jezgra (ukupno 16 na tvom modelu).

Milane,
TRIOS je specifičan/različit u odnosu na ostale distribucije zasnovane na Debianu (Ubuntu, Mint i svi ostali) u delu koji se odnosi na systemd…ovde je on uklonjen i to već samo po sebi dovodi do određenog stepena nekompatibilnosti, čak i sa Debianom kao bazom. Iz tog razloga ni dodavanje ppa repoa ne da ne preporučujem, nego može dovesti i do konflikta i nemogućnosti instaliranja i/ili pokretanja programa instaliranog iz ppa.
TRIOS Mia je prilično “zastareo” sistem, ako se uzmu u obzir opšteprihvaćena merila: sistem/kernel/aplikacije su automatski zastarele ako nije instalirana sutrašnja, “najnovija”, verzija bilo čega.
Zato i ne možeš da instaliraš najnoviji blender ili šta već direktno iz repoa.
Najsvežija verzija koju možeš, za sada, da dodaš je 2.74:

apt install -t jessie-backports blender

blender ne vidi graficku iako je instalirana

Ovo mi nije jasno uopšte, pošto nemam nikakva iskustva i ne koristim blender…kako to “ne vidi grafičku” ako je operativni sistem normalno vidi/koristi preko instaliranog drajvera?

@Dragan Ahaa vazi hvala na objasnjenju, da znam da ne eksperimentisem bez veze, preuzecu portablu verziju :wink:

Sto se tice graficke msm da je falio neki deo, koji je izgleda za blender nesto specifican. Do sada ni ja nisam nailazio na taj problem. Mada sada radi lepo verovatno je to u medjuvremenu instalirao. :slight_smile:

Колико сам схватио, ако Блендер не препознаје GPU, обрада (рендеровање) иде преко CPU што је недовољно за озбиљнији рад.

@Милан
Милане, ако можеш напиши како си успео да натераш Блендер да препозна графичку. Можда ће још неко имати сличан проблем па би било добро да постоји већ записано решење…

Sto se tice instalacije koristio sam tvoje upustvo sa gornjeg posta sa malom izmenom :slight_smile:

1. Remove (purge) all nvidia packages. Doing a search for "nvidia" in Aptitude should identify all of them. 2. Remove any file found at /etc/X11/xorg.conf 3. If the appropriate linux headers are not installed, install as per the tutorial, i.e. aptitude -r install linux-headers-$(uname -r|sed 's,[^-]*-[^-]*-,,') 4. Install the build-essential package, i.e. aptitude -r install build-essential. 5. Install the nvidia packages, i.e. aptitude -r install nvidia-kernel-dkms 6. Install nvidia-xconfig: apt-get install nvidia-xconfig nvidia-xconfig 7. Reboot.

Blender ni meni ne vidi grafičku, ali samo na starijim verzijama koje su dostupne preko zvaničnih repoa zato koristim najnoviju portable verziju Blendera i ona prepoznaje grafičku.

Rešenje koje je proradilo kod mene:

apt install -t jessie-backports nvidia-profiler nvidia-cuda-toolkit nvidia-cuda-dev && reboot

Posle restarta, kada pokrenem Blender, User preferences/system, vidi se grafička kao opcija.
Napomena:
Nemam nikakva iskustva sa Blenderom kao aplikacijom, pa ne znam da li sve ostalo u programu radi kako treba.
Probane verzije:
2.72 -> jessie
2.74 -> jessie-backports
2.79a-rc-linux -> generička, dl sa matičnog sajta, bez instalacije
Screenshot - 02272018 - 07:56:09 PM.png Screenshot - 02272018 - 08:11:16 PM.png

Evo i verzije od juče, 2.8 :slight_smile:
Čini se da u ovoj verziji može da se “isključi” (ne koristi) CPU i ostavi samo GPU kao računaljka :slight_smile:
Screenshot - 02272018 - 08:33:04 PM.png Screenshot - 02272018 - 08:31:01 PM.png

Прорадило је и код мене. Верзија Блендера је стандардна, 2.72 из репо-а.

Blender User Preferences_050.jpg

TRIOS System INFO детаљи везани за моју графичку (ако некоме устреба као референца…)

Graphics: Card: NVIDIA GT218 [GeForce 210] bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10de:0a65 Display Server: X.Org 1.16.4 driver: nvidia Resolution: [email protected] GLX Renderer: GeForce 210/PCIe/SSE2 GLX Version: 3.3.0 NVIDIA 340.102 Direct Rendering: Yes