Pitanje u vezi licence

Jedno pitanje, nema veze preterano sa igrama, ali ima sa sajtom koji prodaje kljuceve.
U pitanju je kinguin.net
Neko ga je ovde preporucio i ja sam sinoc odatle kupio zeni licencu za Win 8 (kupila novi laptop). Licenca nas je kostala 19eura.
Jeste da sam je vec kupio i da moje pitanje sada nema nekog smisla, ali da li je to sve regularno!? Da li je moguce da su nam u radnji trazili 16000din za Win 8, a da nas je kostala 2500din!!??
I generalno me zanima, ako je sve okej, odakle im po tako niskim cenama!?

Razlika u ceni je jer u radnji ti prodaju retail verziju, a ti si samo kupio licencu. Jeste sve je regularno čim si aktivirao windows 8. Sečam se pre par godina na akciji mogla je da se kupi licenca za windows 7 za svega par dolara. Dosta mojih drugara je tad kupilo. Hoću da kažem to je ok cena koju si platio ništa tu nije neregularno.

Ja imam jedno pitanje za tebe. A što si kupio licencu za win8 kada je widnows 10 potpuno besplatan i daleko bolji? Mogao si samo da nadogradiš već postojeći windows na 10 i imaš legalan sistem.

Zato sto sam probao na svom racunaru Windows 10 i vratio sam se na 8.1
Ni suprugi se ne dopada 10ka.
Sa kupljenom licencom za 8 (ili 7) imas izbor, probas 10 i uvek mozes da se vratis na prethodnu verziju :slight_smile:

Dobro razumem. Po meni je windows 10 najbolji windows do sad. Koristim ga od kad je izašao i prezadovoljan sam. Što je najvažnije legalan je. Xa xa prvi put u životu imam legalan windows… Tužno ali istinito nikad nisam hteo da platim windowsu windows, a koristim ga već 20 godina.

E ovako, sad ću ti objasniti jer sam upućen u tu priču a inače ja sam preporučivao Kinguin jer su najbolji sa cenama.

To što si ti kupio je legalno i nije legalno.
[LIST]
[]Legalno je zbog toga što je to faktički originalan nekorišćen OEM ključ i aktivacijom TI postaješ prvi vlasnik i sve je regularno.
[
]Nije legalno jer Microsoft ne dozvoljava prodaju OEM ključeva fizičkim licima već samo vendorima.
[/LIST]

Šta OEM licenca znači prevedeno na naš jezik. OEM licenca je licenca koju mogu da koriste isključivo kompanije i firme koje su registrovane za prodaju računare i ti sistemi su licencirani da rade samo na hardveru vendora na kojem se isporučuju (dell, hp, asus…). Svaki računar/laptop koji dolazi sa preinstaliranim Widnows-om dolazi samo sa OEM licencom.

Zašto još nije legalno… nije legalno jer OEM licenca je nevažešća bez “nalepnice”, tebi dođe inspekcija recimo u firmu i oni ti samo traže nalepnice i na osnovu toga rade dalje po nalogu sistem na računaru uopšte ne gledaju ukoliko imaš validnu nalepnicu, ako nemaš nalepnicu (MS ne interesuje da li ti se pocepala, isprljala, ne vidi se kod itd itd) bez obzira što čak imaš dokaz o kupovini ti koristiš nelegalnu verziju Windows-a. OEM verzija je digitalna verzija i ne isporučuje se fizičkim medijima.

Ono što su tebi nudili u prodavnici je Retail verzija, verzija koja je nezavisna i može se instalirati na jednom računaru bezbroj puta, uz takvu licencu dolazi DVD i skuplja je za onu vrednost za koliko je umanjena nekoj firmi recimo Dell-u ima ugovor sa MS da na svojih sledećih 250.000 laptopova preinstalira najnoviji Windows 10 i on recimo bude prodat Dell-u 70% jeftinije nego što je cena Retail verzije u prodavnici, ali zato ima pomenute nedostatke odnosno ograničenja.

Nadam se da sam ti malo razjasnio tu priču :slight_smile:

Ok, jasno.
A sta je sa mojom licencom, kupljenom na istom sajtu, u pitanju je Retali verzija Windows 8.1 Pro, placena 40e!?

A sto se tice zenine licence, znaci zajebo sam se sto sam uospte i tih 20eura dao, isto tako sam mogao na nekom warez sajtu da nadjem serijski broj koji radi!?

Ukoliko si kupio Retail onda je ona sasvim regularna verzija koja se prodaje fizičkim licima.

Što se tiče OEM… šta da ti kažem osim da si ukapirao o čemu se radi, imaš i nemaš…

Malo je čudno pisati o windows licenciranju na forumu o open source-u. Ali šta je tu je. Interesuje me situacija ako inspekcija dođe u neku firmu koja ima OEM licencu na računaru za win7, a uradili su free upgrade na win10. Da li je regulisano u našem zakonu da je ovaj slučaj legalan? Pretpostavljam da inspektor može da radi šta hoće i da kaže nemaš nalepnicu za win10, nije legalno.

Naravno da je legalno jer Microsoft je i nudio besplatan upgrade sa 7/8/8.1 na 10 bez dodatnih troškova samo u okviru istog izadnja, ako si imao Windows 7 Pro, onda moraš imati Windows 10 Pro. Ključ kojim ti je aktivirana sedmica je povezan sa ključem koji koristi 10-ka, tako da ukucavanjem aktivacionog koda iz Windows 10 mogu da provere da li je to nadograđen sistem i sa koje verzije je nadograđen.

Čisto da znaš to što ti imaš nalepnicu ne znači ama baš ništa, jer kada ti dođe inspekcija njih nalepnica ne interesuje već ti traže predračun, račun ili ulaznu fakturu na kome stoji da si kupio Windows licencu preko računa firme. Ukoliko si kupio original windows retail verziju, dužan si da prilikom kupovine prodavcu dostaviš podatke firme kako bi ti izdao račun u PDF formatu.

Može naravno, licencu TI kreiraš kako želiš, da li da bude zatvorena ili otvorena ili nešto sasvim treće.

Više o tome možeš naći ovde Software license - Wikipedia, the free encyclopedia

Ovo je tema o licencama…rasprava o C programima je premeštena u odgovarajuću temu.
C - programski jezik - odakle poceti? | Page 2 | FOSS | Free and Opensource Serbia