Pitanje u vezi rezaca na laptopu

Da li je moguce u servisu zameniti CD/DVD rezac za laptop? Moj rezac cita i reze DVD, ali ne cita niti reze CD, pokusavao sam da ocistim alkoholom pomocu stapica za usi, ali ne ide.

1 Like

Kupi eskterni, njega možeš svuda da nosiš i prikačiš, a i duže traje, jer je u kutiji zaštićen od prašine…

Купићу, за пар месеци, када будем купио нов лаптоп. У сервису су ми ставили неки полован, (1500 дин) чита све, реже, али треба мало више времена да би отворио те дискове, углавном ради када их режем Бразером. Ретко користим резач, али некоме затреба за ауто музика, па хоћу да ми то буде исправно. Хвала на одговору.

1 Like

Имам још питања? Да ли да купим нов лаптоп, или да у стари уградим SSD диск? Да ли може на место резача да се угради стари хард, који је, како сам видео, истог облика као и резач, а на место HDD-a, угради SSD? Био сам у сервису, што се тиче резача, само може да чита дискове а не да их реже, стари није хтео ни једно ни друго, за 1500 динара сам добио тај DVD драјв.

Ako ti stari laptop radi posao, i želiš da kupiš novi lapotop samo zbog performansi, moj savet ti je da ugradiš SSD i povećaš RAM memoriju.

Možeš umesto rezača da ugradiš SSD i ostane ti hard disk, u tom slučaju ne treba ti veliki SSD, dovoljno velik da na njemu podigneš OS.

1 Like

Ukoliko i na starom laptopu je instaliran BIOS umesto na novijim laptopovima (kvazi) UEFI zaštita oko koje se ima “petljati oko otključavanja (preko USB instalacije) i traženja odgovarajućeg skidanja zaštite da bi se instalirao Linuks OS (a i pitanje je da li će onda podržati eksterni ili interni DVD uređaj oko pokretanja instalacije i sl.)” moj ti je savet takođe da koristiš stariji laptop.

2 Likes

Imam jedno pitanje, kada mi bude serviser stavio SSD disk i stari HDD stavio na mesto DVD rezaca, i podesio 3 particije na SSD-u (/, SWAP, i /home), sta radim sa HDD-om, da li i njega podesavam da mu tacka montiranja bude /home, ili drugacije?

Ako ti to sređuje serviser, tj Linux instalaciju, kaži mu da mount point za /home bude hdd particija…

1 Like

Ma kakav serviser, ja cu to da instaliram. Znaci, korena i swap particija na SSD a /home na HDD. Zahvaljujem.

Stani, meni za sistem treba 40-ak GB, za swap oko 7 GB, sta cu sa ostatkom (SSD od 256 GB). Da li mogu HDD da formatiram putem G-parted-a kao ext4, i koja mi jos podesavanja trebaju za to?

Pretpostavljam da sve to može u toku instalacije…

Sta da radim, koji mount point da izaberem, posto sam video negde, da ne mogu da idu 2 home foldera? Probao sam da formatiram fles memoriju preko Disks-a, za 8 gb mu treba 25 minuta, dakle za HDD mu treba 3 dana. Da li g-parted moze da formatira sekundarni HDD


disk na kome je instaliran sistem? Da li je neko uopste budzio masinu stavljajuci nov SSD pored HDD-a i kako je resio taj problem? Pozdrav!

Kanda samo izbereš mount point. Nego jel ume GPT ta intalacija, pošto piše primary i logical što je karakteristično za MBR?
Naravno da Linux može UEFI i na MBR, ali to ne dozvoljavaju jer Windows ne može.
A UEFI ima prednost pošto onda možeš da omogućiš resizable bar, tj da mapiraš
komplet memoriju grafe u RAM, i onda dobijaš jedno 10% grafičkih performansi.

1 Like

Zamenio sam DVD rezac na laptopu starim HDD-om, a na njegovo staro mesto SSD. Debian je poleteo koliko je brz, pali se za 5 sekundi a gasi za 3. :slight_smile:

Kupio sam eksterni rezac Verbatim, ali kao i na proslom rezacu javlja mi se se ista poruka. Nista ne preduzimam i rezanje se zavrsi uspesno. Brasero mi je na probi u prodavnici upropastio jedan CD, ali je XFburn korektno odradio posao, podsecam, uz poruke, koje su u prilogu. Da li to moze da se popravi?
cdd
dvdd

1 Like

Koji program ti to javlja?

Javlja mi Xfburn. Mislim da je u pitanju to sto se programi za rezanje na Linuxu ne apdejtuju, i da zato postoji problem. Nisam ni ja do skoro narezao disk skoro godinu dana, ali imam gomilu istih koje moram da pregledavam s’ vremena na vreme.

Malo cudna poruka o gresci, al ajde…

Ne sećam se da sam nekad kvalitetno narezao CD/DVD disk na Linux-u, probao na par računara kao i sa NOVIM rezačima, podrazumeva se LTS verzija Ubuntu-a, mora neki problem da bude, ne mogu ti ni reći broj “oštećenih” diskova nakon rezanja, ne znam zašto ali samo znam da Linux i rezanje diskova za mene ne postoji kao opcija više. :slight_smile:

Moraš da se pomiriš sa tim…

Kako ide rezanje iz terminala?

Ja lično nisam probao jer smatram da je to nepraktično za prosečnog Linux korisnika.

1 Like