Planirani radovi na serveru.

Poštovani forumaši,

Zbog većih planiranih radova na održavanju servera, (upgrade host-a), kompletan foss.rs i trios.rs domen i server neće raditi od 9.3.2018 u 21:00h pa sve do 12.3.2018 u 21:00h.

Hvala na razumevanju.

Radovi su završeni i pre roka, odnosno bili bi još u subotu čak gotovi da registrant kod kojih hostujemo domen nema potpuno glup sistem ažuriranja glue zapisa, tj ručno ažuriraju zapise a kako je bila subota normalno da ne rade vikendom pa smo zbog 15 sekundi posla da se upiše nova IP adresa servera čekali sve do jutros.

Bitno da smo se preselili, i da sve radi onako na prvi pogled, ako primetite neke greške ili slično što ne bi trebalo da se pojavi javite!

P.S. Javljajte u temi https://foss.rs/forums/sugestije-predlozi-saveti.11/ jer sam onemogućio da mi šaljete PP.

Sad vidim da se generišu neke greške koje su vezane za upload slika, a slike koliko vidim rade normalno, verovatno je neki problem sa dozvolama na samom serveru, ako bude neka greška javite.

Domen je prebačen kod drugog registranta… dok se ne uradi selidba moguće da u jednom trenutku domen neće biti dostupan. Nažalost ne mogu da znam u kom trenutku će se to desiti ali kada se bude desilo ne bi trebalo da traje više od sat-dva koliko treba da se regeneriše ttl za DNS.

Domen je prebačen sinoć kod drugog registranta, ispalo je da nije bio ni sekund offline, sve je prošlo “u hodu”. Super.

Pozdrav.

Poštovani forumaši, danas u toku dana će u jednom trenutku server dobiti novu IP adresu na drugoj lokaciji, ako primetite otežano učitavanje foruma (mada ne bi trebalo) ili neki drugi bug da znate šta je u pitanju…

Sinoć je urađen reinstal sistema na serveru i ujedno je promenjena IP adresa neplanirani downtime zbog spore propagacije IP.

Nova IP adresa foruma i sajta je 159.69.144.191

Forum je preseljen na drugi VPS, ako primetite nešto što nije uobičajeno u radu servera prijavite mi na PM.

EDIT: trenutno postoji problem sa IMAP serverom zbog promene IP tako da svi mejlovi ne rade ka FOSS domenu.

Gotov upgrade, prešli smo na Virtualmin, promenjeni DNS serveri, promenjen sistem, promenjena IP adresa, svašta nešto još novo stiže:cool:

P.S. Ubačeno drugačije keširanje direktno preko apache, izbačen nginx, trebalo bi još brže da otvara forum. Evropa otvaranje najtežih strana 0.4s, Kanada 3.0s {1f4aa}{1f4aa}{1f4aa}

Ispravljene dozvole za forum, sređen SQL.

Slike ponovo možete da uplodujete i linkujete bez problema (svaka linkovana slika kod na automatski se sačuva na našem serveru). Sve radi kako treba sada.

Dopuna: Nisam sinoć napomenuo, lajkovi rade i za ћириличаре naravno. Što se tiče linkovanja slika, svaka slika koja se okači kod nas na forum se preko skripte skine, sačuva na našem forumu kako bi zauvek bila dostupna.

Slike možete uplodovati do 20MB težine, medjutim imajte u vidu da su maksimalne dimenzije 1920x1080px sve preko toga će skripta automatski smanjiti na ovu veličinu, tako da ako uplodujete sliku 5000x6000 ona će se svakako automatski smanjiti na dozvoljenu dimeniziju. Ukoliko trebate da okačite sliku nekome u punom formatu a da je skripta ne smanji onda je zapakujte u ZIP ili neku drugu arhivu i tako okačite.

Nisu baš planirani radovi ali forum je prebačen na subdomen i tu će ostati duži period.

Hvala na razumevanju.

Instaliran HTTP/2

Forum je još juče bio operativan no greška je bila to DNS-a, nisam izmenio GLUE rekord na vreme to sam tek pre 2h provalio da je pokazivalo na staru IP adresu.

Inače promenjen je server i sada imamo 8GB RAM, 2CPU :cool:

P.S. Ubačen NGINX za keširanje statičnih fajlova i globalno keširanje svega i svačega narednih 30 dana. U toku narednih dan-dva mozda bude malo otežano kretanje jer se sve gzipuje pa dok se ne indeksira kompletno mozda uspori za sekund ili dva prilikom otvaranja, jer najveći “problem” za usporavnaje indeksiranja prave atačmenti kojih ima ~6GB pa dok se indeksiraju slike i sve se to zapakuje treba vremena.

Dragi forumaši,

Od petka 5.04.2019. forum otežano radi i učitavanje je dosta sporije. Nakon detaljne analize ustanovili smo da node na kome se nalazi vps sa forumom, u problemu, te smo zatražili premeštaj na novi node, koji će biti u narednim satima.

Kako se premeštanje radi live, ne bi trebalo da bude prekida niti većih oscilacija u radu.

Hvala na razumevanju,

FOSS Forum Tim.

Dragi forumaši,

Upravo smo dobili informaciju da smo preseljeni u drugi DC zbog kvara na glavnom node-u na kojem se izmedju ostalog nalazio i naš VPS sa forumom. Kako nam je rečeno jedan od socketa je počeo da se pregrejava a posledično nam se odziv servera povećao kao i load što se vidi u grafikonu, grafikon je za period od 30 dana, gde se jasno vidi početak kvara na glavnom node-u.

graph_cpu.png

Hvala na razumevanju.

FOSS Forum Tim.

Server je bio 20h offline zbog kvara na mreži, izvinjavamo se na neplaniranom prekidu.

Server je ponovo online, izvinjavamo se na neplanirano dugom prekidu.

Mogućnost Upload-a slika/fajlova će biti sređen u toku sutrašnjeg dana.

Hvala na razumevanju.