Početak Web programiranja

Pozdrav!

Evo dodje i ovo leto i mnogo slobodnog vremena, pa odlucih da krenem sa ucenjem neceg korisnog.

Tacnije, interesuje me kojim tokom krenuti uciti web programiranje.

Potrebno je krenuti sa HTMLom, ali sta nastaviti, tacnije kojim redom ici?

html ti je osnova, i lak je za ucenje. Za cas ces ga savladati. Onda uci php. Php ti je najvazniji u celoj prici.

naučiš sledeće stvari i ne razmišljaš:[list=1]
[]HTML + CSS
[
]PHP + MySQL
[*]jQuery
[/list]
najbolja kombinacija. :))

Ja bi samo dodao da je lepo znati i dreamweaver, program za izradu web stranica. Tako nesto uvek zatreba, i u njemu mozes da koristis HTML, CSS stilove itd.

A koji je najbolji program tog tipa na lindži?

Vidim da postoji amaya, bluefish, kompozer…? Koji je najbolji?

Ima ih dosta. Ako koristis KDE probaj quanta plus.
Komposer je jedan od najboljih svakako.

@Goran
Hvala. Tim redom ću početi… :))

@Sreten
Sta onda izabrati za alternativu Dreamvieweru?

@Sreten
Sta onda izabrati za alternativu Dreamvieweru?

Vidi ovde - http://www.osalt.com/dreamweaver

Sve je na tebi, da li ces da koristis najobicnije tekst editore, da li ces da koristis neki IDE, na koji nacin pristupas svemu tome… U sustini to je nebitno. Najbitnije je praksa i realni projekti. Mozes procitati i stotinak najboljih knjiga, ako nesto nisi primenio zaboravices i polako ce sve prelaziti u frustrciju. Jednostavno ovo je posao koji mora da se voli inace ces otici sa zivcima vrlo brzo.

Evo ti par korisnih linkova:
http://www.w3schools.com
http://www.codecademy.com
http://learn.appendt…/javascript-101

kad savladaš HTML i CSS, možeš pogledati odlične tutoriale za php ovde: http://phpacademy.org/tutorials.php
ako imaš nekih pitanja tu smo da pomognemo. :))

Imam ja jedan savet. kada bude sve to savladao, neka savlada i wordpress. Neka savlada i Javu i Java skript pa kada sve savlada nek pise sajtove u nekom programu ao sto je notpade.

Malo dižem temu iz mrtvih, ali da li se netko bavio sa kombinacijom python+django?

Kakve veze ima Java sad tu? Jeste da je sa njom moguće kreirati aplete za web stranice, ali nije u tome poenta. Za Javascript si dobro rekao, ali u suštini, bolje mu je da koriti jQuery jer je on zapravo bibliotka Javascript-a i u 90% slučajeva smanjuje kod.

WordPress je CMS za blogove, ne mora ako ne želi. Bitno je da zna da svoje znanje primeni kodirajući ručno, a ne putem drag & drop povuci i pusti sistema kao u Visual Basic-u.

Evo kojim redom trebaš učiti:
[list=1]
[]HTML - obavezno, obradi sledeće:
[/list][list]
[
]tekst i link
[]slika
[
]tablica
[]forma
[
]frejm
[]korišćenje CSS-a (minimalno)
[
]+ alternative poput xHTML
[/list]
2. CSS (možeš, a ne moraš ako želiš da se fokusiraš na web programiranje)
3. Javascript tj. jQuery, odluči šta ti je lakše
4. PHP samo, ali samo ako želiš da se fokusiraš na web programiranje. Jako moćan i profitabilan jezik, svakom bih ga preporučio, ali najbitinje je da imaš predznanje HTML-a jer ćeš radii sa raznim formama. Toliko od mene, izvinjavam se što postujem ovako kasno, nadam se da će nekom koristiti.

Ako si i dalje zainteresovan za pisanje sajtova, moja topla preporukati je http://www.w3schools.com/ . Tu sam i ja učio pisanje sajtova. Pored toga preporučio bi ti domaće tutorijale. Osnova web programiranja je html i css. Kada to savladaš pogledaj na sajtovima za pronalaženje posla šta se najviše traži u oblasti web programiranja od programskih jezika za pisanje sajtova i to nek ti bude reper. Sve sajtove možeš pisati i u teksualnom editoru. Kada sam ja kretao u pisanje sajtova aj sam tako kretao.

Tako sam i ja počeo kada sam imao vremena i polako sam ulazio u štos. Moram priznati da HTML i CSS zaista nisu teški. Onda mi je nestalo vremena, tako da sam to zabatalio, ali čim budem imao ponovo vremena vraćam se tome. Takođe bih ti preporučio www.w3schools.com Stvarno su dobri tutorijali…:slight_smile:

Ja preporučujem svakome ko hoće da se oproba u web tehnologijama, da krene sa razvojem i moduliranjem WordPress-a, jer to je budućnost!

P.S. Za moduliranje i implementaciju HTML5 i CSS3 kao i CSS_animation u WP treba svakako znanje ali na nešto drugačiji način nego što to ide “plain”

Ja sam čak načula da dobro snalaženje sa WordPress-om može doneti i posao koji nije slabo plaćen (za naše uslove).

Ja mogu da se pohvalim da sam prilično savladala CSS (najviše zahvaljujući www.w3schools.com)[SIZE=14px] i umem da “čitam” i donekle modifikujem php fajlove. Zapravo, koristeći neke osnovne (blanko) teme umem da napravim nešto što je po mom ukusu. Ništa sem gedit-a nisam koristila, a “igram se” sa WordPress-om preko LAMP-a.[/SIZE]

I ja sam prvo sama čačkala i dosta toga naučila, ili mi se bar činilo da sam naučila… Samoukost je odlična stvar, ali je jako spora i neizvesna. Zato sam upisala pravu školu.

Imala sam web dizajn u predhodnom trimestru, kao uvod u web programiranje iduće godine, što i jeste moje buduće zanimanje, jer sam baš taj smer i odabrala, (IT tehnologije - modul Web programiranje). Uglavnom, iako sam pre upisa imala iza sebe i teme za WordPress i sajtove žive, jako sam se iznenadila koliko ustvari pojma nemam o nekim bitnim tehničkim detaljima koji razlikuju profesionalca od priučenog pokušaja od profesionalca. Može se naravno i bez formalnog obrazovanja, ali treba više vremena, kojeg ja baš i nemam. Ovo sad zvuči čudno, jer kako to da sam se, iako kažem da nemam vremena, ipak odlučila da upišem školu koja traje nekoliko godina? Stvar je u tome da mi je važnije da budem sigurna u pozitivan ishod, koliko god vremena zaista potrošila. I moja računica je takva. Sada sam sigurna da ne gubim vreme.

Naravno, osim državnog fakulteta čija je prednost to što ako lepo uradite prijemni možete biti na državnom budžetu, postoje i privatni ukoliko ste dobrostojeći, a postoje i kursevi ukoliko vam se baš žuri, jer traju kraće. Nemam iskustvo sa našim kursadžijskim institucijama, ali znam nekog ko ima i o tome piše na svom blogu http://blog.iva-is.me/2014/04/03/skole-za-prekvalifikaciju-sest-razloga-za-i-protiv/

Razmislite koliko želite da se profesionalizjete, za koje vreme, za koje pare i do kog nivoa kvaliteta, pa krenite. Što se mene tiče, ako nekog zanima bilo šta konkretno u vezi Visoke ICT škole koju sam ja upisala, pitajte me.

A evo još linkova za online učenje:
http://www.codecademy.com/
http://www.codeavengers.com/
https://www.learnstreet.com/

Ajd i ovde nešto da dodam…

Zadnje dve nedelje (od prilike) sam se rvala sa Bootstrap-om…

Vrlo zanimljiva i korisna stvar jer je reč o standardizaciji kombinacije HTML-CSS-JavaScript za web aplikacije koja važi za sve pregledače i pomaže u prilagođavanju za različite uređaje (desktop, tablet, mobilni telefon)…

http://getbootstrap.com/